Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

LIVE: Σύσσωμη η αντιπολίτευση υπέρ τής παραπομπής Παπαντωνίου

Βουλή
Σε εξέλιξη η συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος του Γιάννου Παπαντωνίου σχετικά με την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της απιστίας στρεφόμενης κατά του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατά την άσκηση των καθηκόντων του.'..




Η πρόταση κατατέθηκε μετά τις ποινικές δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αφορούν την προμήθεια αρμάτων μάχης τύπου «Leopard», επιθετικών ελικοπτέρων τύπου «Apache», φρεγατών τύπου «S», συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και ελικοπτέρων μεταφοράς τύπου «NH90».

Η συζήτηση ξεκίνησε στις 10 το πρωί και θα κλείσει με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, περίπου στις 7 το βράδυ. Στη συνέχεια η πρόταση θα τεθεί σε μυστική ψηφοφορία.

Ο Ν. Παρασκευόπουλος για το ενδεχόμενο παραγραφής

«Με την πρόταση συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εκπληρώνει μια υπόσχεση που έδωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για μια προσπάθεια καταπολέμησης της διαφθοράς, για ταυτόχρονη εξυγίανση της οικονομίας και της πολιτικής», εξήγησε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος.

«Έχω την εντύπωση ότι σήμερα, συζητώντας μια πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, εξετάσεις δεν δίνουν μόνον οι ερωτώντες βουλευτές ή η κυβέρνηση, δίνει και η Βουλή και δίνει και ο πολιτικός κόσμος της χώρας στο σύνολό του», είπε ανοίγοντας την ομιλία του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος.

Ο κ. Παρασκευόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα της αποσβεστικής προθεσμίας: «Όχι δεν θα κατακρίνουμε το θεσμό, το ίδιο το Σύνταγμα, για την εξάλειψη του αξιοποίνου του εγκλήματος της απιστίας. Βεβαίως είναι προβληματική η διάταξη του Συντάγματος και χρειάζεται αναθεώρηση. Το θέμα είναι όμως ότι σημαντική ευθύνη υπήρχε και για την εφαρμογή της διάταξης αυτής που οδήγησε στην εξάλειψη του αξιοποίνου. Εδώ ο δικομματισμός στην Ελλάδα έδωσε την εντύπωση ότι τα δύο κόμματα επιμένουν να υπάρξει μια εξάλειψη του αξιοποίνου και να μη στοιχειοθετηθούν ευθύνες για βασικά εγκλήματα που στοιχειοθέτησαν τη διαφθορά στη χώρα μας».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είπε επίσης για το ενδεχόμενο παρέλευσης της αποσβεστικής προθεσμίας και της παραγραφής του βασικού εγκλήματος, ότι η νομολογία δέχεται πως υπάρχουν περιθώρια να μπορεί να συνθέσει έγκλημα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στο μέτρο που στη συνέχεια ακολούθησαν πράξεις νομιμοποίησης ενός περιουσιακού οφέλους.

Ναι από Ν.Δ., ΔΗΣΥ και ΚΚΕ

Υπέρ της πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής τάχθηκε ο εισηγητής της Ν.Δ., Αθανάσιος Δαβάκης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το κόμμα του δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί σε αρένα η όλη διαδικασία.

«Η ΝΔ, στοχεύοντας στην ανοικοδόμηση της αλήθειας με τους πολίτες και στη διασφάλιση του κύρους των Ενόπλων Δυνάμεων, θα υπερψηφίσει την πρόταση για τη διερεύνηση των 6 υποθέσεων που αφορούν την υπουργία του κ. Γιάννου Παπαντωνίου. Προειδοποιεί όμως την κυβέρνηση ότι δεν θα της επιτρέψει να μετατρέψει σε αρένα την Επιτροπή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δαβάκης.

Δηλώνοντας ότι το κόμμα του «θα υπερψηφίσει την πρόταση» και ταυτόχρονα κατηγορώντας την κυβέρνηση για «σκοπιμότητες και επιχείρηση αντιπερισπασμού μπροστά στα αδιέξοδα της διαπραγμάτευσης», εμφανίστηκε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θόδωρος Παπαθεοδώρου.

Η πρότασή σας εξυπηρετεί μια γενικευμένη επιχείρηση αντιπερισπασμού και επικοινωνιακής διαχείρισης του αδιεξόδου, στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνησή σας. Αυτή η τακτική τού επαναλαμβανόμενου πυροτεχνήματος πιο πιθανόν είναι να κάψει αυτόν που το ανάβει, παρά να οδηγήσει στην παραγωγή ενός φαντασμαγορικού θεάματος», επεσήμανε και πρόσθεσε:

«Θα υπερψηφίσουμε τη σύσταση Επιτροπής, όπως κάναμε για λόγους αρχής και για την Εξεταστική για τα δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων. Υπερψηφίζουμε γιατί εμείς πρώτοι είχαμε ζητήσει Εξεταστική για τις συνθήκες που οδήγησαν τη χώρα σε χρεοκοπία, από την είσοδό της στην ΟΝΕ μέχρι σήμερα, για να ελεγχθούν όλες οι κυβερνήσεις και να μάθουμε για τα εξοπλιστικά όλων των περιόδων».

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής ανέφερε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «υπέρ», ωστόσο υπογράμμισε ότι λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα από παρόμοιες επιτροπές στο πρόσφατο παρελθόν.

• Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε νωρίτερα η προκλητική τοποθέτηση του υπόδικου βουλευτή της Χ.Α., Παν. Ηλιόπουλου, για το σπίτι του Νίκου Μπελογιάννη, που σκοπεύει «να γκρεμίσει η Χ.Α. όταν έρθει στα πράγματα».



efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: