Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Σημίτη, Σημίτη κλείσε τους το σπίτι


Όταν ανοίγει το χρονοντούλαπο και βγαίνουν τα φαντάσματα έξω

Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης

Είναι αυτό που λέει το αμερικάνικο γνωμικό:
«Όλα τα σκυλιά κάποια μέρα καλοπερνάνε. Και είναι και μερικά καλά σκυλάκια, που καλοπερνάνε μια μέρα ακόμη!»...

Αυτό ακριβώς που συμβαίνει με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Καλοπέρασε στη χρυσή οκταετία από το 1996 ως το 2004, εγκατέλειψε το καράβι όταν άρχισε να μπάζει νερά, κρύφτηκε μια δωδεκαετία κι επιστρέφει τώρα ως σοφός της Σιών να μας βάλει μυαλό και να μας επαναφέρει στον ίσιο δρόμο. Μέσω μια τηλεοπτικής συνεντεύξεως η οποία θα προβληθεί αύριο βράδυ από τον ΣΚΑΪ…
Τι θα πει δεν το ξέρουμε, καθότι κρατείται επτασφράγιστο μυστικό απ’ το κανάλι και τους.. επιτελείς του. Πήραμε όμως μια πρώτη γεύση από το τρέιλερ των «Ιστοριών», για τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού. Με δικά του λόγια:
«Σχέδιο δεν πιστεύω ότι υπάρχει. Φοβάμαι το ατύχημα. Φοβάμαι τον τρόπο που γίνεται η διαπραγμάτευση. Πιστεύω ότι τώρα και στην Ελλάδα είναι μια έκτακτη κατάσταση, η οποία χρειάζεται μια λύση με προσφυγή στις εκλογές.»
Αυτά από τον άνθρωπο που στις διαπραγματεύσεις ήταν πάντα τσάκαλος. Από την εποχή που διαπραγματευόταν το φιάσκο στα Ίμια (και «ευχαριστούσε» τους Αμερικάνους γιατί τον σώσανε), ως τον καιρό που παζάρευε την τύχη του Οτσαλάν (μην τα ρίχνουμε κι όλα στον Πάγκαλο…) και τα συμπαρομαρτούντα των Ολυμπιακών Αγώνων (και εισέπραττε διαβεβαιώσεις και χαμόγελα ένα σωρό). Γάζωνε τότε ο Κώστας Σημίτης και δεν μπορούσε κανένας να τον σταματήσει. Ένας ο Χάρυ Πότερ ήταν στα ninenties κι άλλος ένας ο Έλλην πρωθυπουργός.
Τέτοια μαγικά σε διαπραγματεύσεις αιώνες ολόκληρους είχαμε να δούμε. Ξέρεις τι θα πει να κοιμάσαι με το ματσάκι τον μαϊδανό στις 50 δραχμούλες και όταν ξυπνάς να σου ζητάνε στη λαϊκή μισό ευρώ για το ίδιο πράγμα; Ή με το μπουκαλάκι το νερό τα ίδια; Ξέρεις τι θα πει να μειώνεται ο εθνικός σου πλούτος στο μισό μέσα σε μια μέρα γιατί μπήκες με ξεφτιλισμένη αναλογία στο νέο νόμισμα; Ούτε ο Καραμανλής, ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου, ούτε ο Παπαδήμος, ούτε καν ο Σαμαράς δεν το κατάφεραν αυτό. Μόνο ο Σημίτης, ο μέγας διαπραγματεύτής…
Όπως είχε διαπραγματευτεί την άψογη λειτουργία του Χρηματιστηρίου και δεν έχασε κανείς τα λεφτά του. Ευτυχώς είχαμε τον Σημίτη να βάζει φραγμούς στα λαμόγια, ευτυχώς είχαμε τον Σημίτη και αποθάρρυνε τον κοσμάκη από το να αγοράζει φούσκες, ευτυχώς είχαμε τον Σημίτη και στη Σοφοκλέους μπαίνανε μόνο υγιείς επιχειρήσεις. Γιατί άμα δεν είχαμε τον Σημίτη θα είχε γίνει κάνα πάρτι και θα τραβάγαμε τα μαλλιά μας τώρα!
Για να μη μιλήσω για τα εξοπλιστικά προγράμματα, όπου κι εκεί έλαμψε η μεγαλοφυής διαπραγματευτική ικανότητα του σπουδαίου ηγέτη. Ούτε μας ξεφραγκιάσαν με, ούτε μπήκε κανενός το χέρι στις τσέπες μας. Τολμάγανε να τα κάνουνε αυτά με τον Σημίτη από πάνω τους, έτοιμο να αδράξει το φραγγέλιο και να αργάσει τομάρια; Για να μη θυμηθώ τις τράπεζες, που ούτε ένα πρόστυχο δάνειο δεν δώσανε. Όλα τακτικά και τακτοποιημένα ήτανε και τα ελληνικά media δεκάρα δεν πήρανε έτσι στο τζάμπα…
Άλλες εποχές ρε παιδιά, τότε που η Ελλάδα ήταν ισχυρή, δεν ήταν τσόλι. Γι’ αυτό κι εγώ στηρίζω το δίκαιο αίτημα Σημίτη για εκλογές. Ξέρει άλλωστε ο ίδιος από τέτοιες διαδικασίες. Και μόνο νίκες έχει να καταγράψει. Οι ήττες είναι για τα κορόιδα και για όσους εξακολουθούν να τρέφονται με σανό!

 newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια: