Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Τι σχέση έχει το δελτίο της ΕΡΤ με τον ΣΚΑΙ;

Παναγιωτόπουλος - Κοσιώνη
Τα ορόσημα του Παναγιωτόπουλου, ο Ιούλιος του Διαβόλου και ο Φιλιππίδης

«Γιατί χάθηκε ένα ακόμη ορόσημο» ρωτάει ο παρουσιαστής την ανταποκρίτρια του σταθμού στις Βρυξέλλες και εκείνη απαντά χωρίς περιστροφές «Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο»!...


Ο παραπάνω διάλογος δεν είναι, ούτε από το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ ούτε από το δελτίο ειδήσεων του STAR! Αλλά από το χθεσινοβραδινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, μεταξύ του παρουσιαστή Νίκου Παναγιωτόπουλου και της ανταποκρίτριας στις Βρυξέλλες Ραλλούς Αλεξοπούλου λίγο μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup!

Ένας διάλογος δυο δημοσιογράφων σε μια τηλεόραση που υποτίθεται δεν ακούγεται τίποτα που να μην κολακεύει την κυβέρνηση!

Κι όμως η συνέχεια (του δελτίου) ήταν ακόμη πιο αποκαλυπτική, αφού όταν μπήκε στο στούντιο η δημοσιογράφος Μαίρη Πολλάλη για να δώσει αναλυτικά σε πίνακες τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας – αλήθεια πόσα ανάλογα θέματα φιλοξενούνταν στην ΕΡΤ του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου που θυμίζουν τα ρεπορτάζ του Νίκου Φιλιππίδη στον ΣΚΑΙ; – έγινε λόγος για «ασφυκτικό πλαίσιο», για «Ιούλιο του Διαβόλου»… και άλλα τέτοια (καθόλου) κολακευτικά για την κυβέρνηση!

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό… κάθε βράδυ το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ενημερώνει με δημοσιογραφικά κριτήρια, ψύχραιμα και αντικειμενικά (φιλοξενώντας όλες τις απόψεις) την κοινή γνώμη.

Βεβαίως όταν έχει εθιστεί κανείς σε δελτία ειδήσεων και εκπομπές που κάνουν προπαγάνδα ή ασκούν τρομοκρατία, είναι πολύ δύσκολο μετά να ξεχωρίσει την κανονική ενημέρωση και τον επαγγελματία δημοσιογράφο που κάνει τη δουλειά του χωρίς κραυγές ανεξάρτητα από τον ένοικο του Μαξίμου!

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι ξαφνικά η ΕΡΤ αγνοεί τον κυβερνητικό της προϊστάμενο και ότι όλα είναι τέλεια! Όχι δεν είναι και η ευθύνη – διαχρονικά, διότι δεν είναι σημερινό το φαινόμενο, ανήκει σε όλα τα κόμματα! Όλοι μαζί έφτιαξαν αυτό το μοντέλο, διότι τους επιτρέπει να την ελέγχουν, είτε είναι στην εξουσία είτε όχι. Οι πολίτες γνωρίζουν πλέον, ότι στην ΕΡΤ δεν έχει λόγο μόνο η εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά και η αντιπολίτευση.

Όπως όμως γράφαμε και πρόσφατα, το ζητούμενο κάθε φορά είναι ο βαθμός ελευθερίας… αφού παραδοσιακά όλες οι διοικήσεις της ΕΡΤ όλων των εποχών ήταν «φιλικές» με την εκάστοτε κυβέρνηση… Ωστόσο η ΕΡΤ αυτής της περιόδου, μπορεί να μην έχει πλούσιο έργο να επιδείξει – τουλάχιστον έως τώρα, έχει όμως νοικοκυρεμένα οικονομικά και μπόλικη ελευθερία.

enimerosi24

Δεν υπάρχουν σχόλια: