Καθημερινά ακούμε για «κανόνια» στην αγορά, «λουκέτα» σε επιχειρήσεις, μεγαλοοφειλέτες που φοροδιαφεύγουν. Αν κάτι κρύβεται πίσω από αυτές τις ειδήσεις είναι ο πόνος και η αγωνία των εργαζομένων σε αυτές τις επιχειρήσεις και αυτούς τους εργοδότες, το άχθος ενός αβέβαιου παρόντος και ο πόνος ενός μέλλοντος που προδιαγράφεται σκοτεινός και αδιέξοδος...
Στη ζούγκλα που έχει μετατραπεί ο εργασιακός χώρος υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής. Αυτές οι συνθήκες εργασίας -κι ακόμα χειρότερα η ανεργία που κόβει τη ζωή των ανθρώπων στην πριν και μετά τη δουλειά εποχή- μας αρρωσταίνουν.
«Είναι καιρός να έρθουμε σε ρήξη και να διαμαρτυρηθούμε δημόσια και αποτελεσματικά..
ενάντια σε αυτές τις ανυπόφορες συνθήκες ζωής, να βγούμε από το γραφείο του γιατρού και το εργαστήριο του ερευνητή για να κάνουμε ορατό και απτό ένα σκάνδαλο τόσο πολιτικό όσο και ηθικό, που για μεγάλο διάστημα αντιμετωπίστηκε σαν ιδιωτική υπόθεση των θιγόμενων ατόμων. (…) Να καταγγείλουμε τις δομές και τις δυναμικές ενός κόσμου της εργασίας που αρρωσταίνει συστηματικά τους ανθρώπους…».
Μας μιλά ο καθηγητής Κοινωνιολογίας στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με αφορμή τη νέα του έρευνα που επιχειρεί να αναδείξει την οδύνη αλλά και την παθολογία που έχει δημιουργήσει ο μετασχηματισμός των εργασιακών συνθηκών που πλήττουν τους εργαζόμενους.
Το βασικό εύρημα της μελέτης είναι ότι η ανεργία και η εργασιακή ανασφάλεια μας στέλνουν όλο και πιο συχνά στους γιατρούς.
Αυτό προκύπτει από τις απαντήσεις 526 γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε επί ενάμιση χρόνο και ολοκληρώθηκε το 2016 από ομάδα ερευνητών με τον ίδιο επικεφαλής, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο St. Gallen και την ελβετική κλινική Schützen Rheinfelden.
- διαβάστε στο efsyn (ΕΔΩ) τη συνέχεια του κειμένου που υπογράφει η Ιωάννα Σωτήρχου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου