Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Σφαγή στα περίπτερα την Κυριακή

Περίπτερο
 Αντα Ψαρρά
Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας της πειραιώτικης εφημερίδας «Ελευθερία του Τύπου», που δεν ανήκει στον εφοπλιστή και πρόεδρο του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη, όπως δεν του ανήκουν φυσικά ούτε τα «Παραπολιτικά», όλες οι κυριακάτικες ανασκουμπώθηκαν για να δώσουν την ευγενή μάχη της ενημέρωσης. Θαμπωθήκαμε από τις ακριβές προσφορές αλλά και από τα γενναία διαφημιστικά πακέτα...


Το πρόβλημα είναι ότι οι διαφορές πολλών εφημερίδων της Κεντροδεξιάς είναι πλέον τόσο δυσδιάκριτες, που ασφαλώς προκαλούν μεγάλη σύγχυση στους αναγνώστες τους.

Η «κοινή» συνταγή απλή, με κορυφαίο αυτήν την Κυριακή το εξαιρετικά χρήσιμο θέμα περί σεναρίων τρομοκρατίας που προσέφεραν στους εκδοτικούς αυτούς ομίλους οι αποστολές «δεμάτων» στον Σόιμπλε και στο ΔΝΤ.

Εδώ ο αυτοσχεδιασμός και τα αστυνομικά σενάρια διασποράς φόβου είχαν την τιμητική τους.

Ρεπορτάζ κοινής «λήψης»

Το δεύτερο κοινής «λήψης» ρεπορτάζ αφορούσε τον Γιώργο Κιμούλη, το Ιδρυμα Νιάρχος και τον καταστροφικό ρόλο της κυβέρνησης.

Από τη στιγμή που ο Γιώργος Κιμούλης παραιτήθηκε με αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ ξαφνικά η «ακραία κομματική επιλογή του ακατάλληλου για το τιμόνι ηθοποιού» μεταστράφηκε σε πολυσέλιδα αφιερώματα συμπάθειας και ταυτόχρονα καταγγελίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια τα αφιερώματα μπερδεύονται κάπως με την άλλη επιλογή (επίσης του ΣΥΡΙΖΑ) για το διευθύνοντα σύμβουλο, ώστόσο αυτό που μένει είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να... αλώσει τα φιλανθρωπικά ιδρύματα!

► Κατά σειρά οι τίτλοι στην κλίμακα παραγωγής φόβου και ανασφάλειας:

● «Μας γυρίζουν στο ‘60 με συσσίτια και παιδικούς σταθμούς [!]» (ΒΗΜΑ),

● «Κινδυνεύει η Ελλάς!» («Ελευθερία»),

● «Ερχονται οι Γερμανοί για τους Πυρήνες» («Πρώτο Θέμα»)

● «Οι φυλακές, τα κενά ασφαλείας και η νέα γενιά τρομοκρατών» («Καθημερινή»).

► Υπερθεματισμός στη μέτρηση ανόδου της Ν.Δ., στην αποδοχή του αρχηγού και διάψευση κάθε είδους διαφωνίας στο κόμμα:

● «Διπλάσια η διαφορά. Στο πρότυπο του Φραγκλίνου Ρούσβελτ ο Κυριάκος Μητσοτάκης» («Πρώτο Θέμα»),

● «Υπερδιπλάσιο προβάδισμα της Ν.Δ.» («Ελεύθερος Τύπος»), «Λιώνουν οι πάγοι Ντόρας-Σαμαρά, μετά τη συνάντηση στο ασανσέρ» («Ελευθερία»).

► Πληροφορηθήκαμε ότι ακόμα και ο γνωστός απόστρατος Φράγκος Φραγκούλης θα στηρίξει το κόμμα με τις ευλογίες του Σαμαρά και του Καραμανλή.

● «Ανοιγμα Μητσοτάκη στο κέντρο και σήματα κινδύνου (σ.σ. για τη χώρα) από Σαμαρά και Καραμανλή» (ΒΗΜΑ),

● «Ευρωπαϊκό μανιφέστο Μητσοτάκη με ελληνική σημειολογία» («Καθημερινή»).

► Τα χάλια της κυβέρνησης και οι σφοδρές συγκρούσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι το τρίτο ενιαίο συστατικό της συνταγής που στη νέα προσπάθεια της εφημερίδας του Πειραιά φτάνει να υποστηρίζει σε «φάκελο» ότι η διαπλοκή των ΜΜΕ ήταν ανύπαρκτη και ότι η κυβέρνηση εμπόδισε την ελεύθερη παραγωγή οξυγόνου στον Τύπο.

Προκειμένου να αποδώσει τον λαϊκισμό συνολικά στην Αριστερά η «Καθημερινή» υιοθετεί την στρεβλή άποψη της έκθεσης στο Γκάζι ότι η δεκαετία Α. Παπανδρέου ήταν η «σαγήνη του λαϊκισμού».

► Επίδειξη... πατριωτισμού χάρη και στη «βοήθεια» της ακραίας πολιτικής Ερντογάν:

● «Το Αριστοτέλειο με καθηγητές του Ερντογάν» («Πρώτο Θέμα»),

● «Οι Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην Αθήνα για να εξασφαλίσουν τη χρυσή βίζα» («Καθημερινή» και «Πρώτο Θέμα»).

● Ανυπαρξία ισονομίας διαπιστώνει στην «Ελευθερία» ο Σεραφείμ Πειραιώς (που ασφαλώς δεν θα μπορούσε να λείψει από τη νέα πειραιώτικη εφημερίδα), στη διδασκαλία των Θρησκευτικών που επιτρέπει με νόμο στους καθολικούς και στους Εβραίους Ελληνες να έχουν επιλεγμένους δασκάλους που να τους διδάσκουν.

► Ολίγη από κυβερνητικά σκάνδαλα:

● «Εικονικές υπερωρίες σε ημετέρους. Σεξουαλική παρενόχληση στην ΕΡΤ (δισέλιδο «Πρώτο Θέμα») με αναφορά όχι απλά στο περιστατικό αλλά στο εργασιακό παρελθόν και στην... ιδεολογία του φερόμενου ως δράστη.

● «Η παρέα της Νάξου Τσίπρα, Πρωτονοτάριου, Σπίρτζη και το πάρτυ Καλογρίτσα» («Ελεύθερος Τύπος»)

● «Η κυρία επιθεωρήτρια έχει νεύρα» είναι ο σεξιστικός τίτλος που συνοδεύει το ρεπορτάζ για τη δικαστικό Μ. Παπασπύρου, επικεφαλής της Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης που λοιδορείται για την «προτίμησή» της στον ΣΥΡΙΖΑ (ΒΗΜΑ).

● «Το ΕΣΥ στοιχίζει ακριβότερα στο Δημόσιο» διαπιστώνει επίσης το ΒΗΜΑ (με πράξεις που αφορούν το 2012) ενώ η «Καθημερινή» διαπιστώνει ότι δεν έχουν τα Νοσοκομεία χρήματα για τους ανασφάλιστους!

► Τέλος, παντού παρεισφρέουν και οι «έγκυρες» αποκαλυπτικές ειδήσεις:

● «Τα παράπονα πήγε να εκφράσει στον πρωθυπουργό για τη μείωση μισθού του ο Κορεάτης σύμβουλος του ΥπΟικ» (ΒΗΜΑ).

● «Προσελήφθη στο ιατρείο της Βουλής ένας γιατρός που είχε μια φωτογραφία τοίχου με ένα αναρχικό σύνθημα στο facebook» («Πρώτο Θέμα»).

● Χρυσές μπίζνες στα Εξάρχεια για τον Σύρο «διακινητή» με εστίες φωτιάς στην Αθήνα... διερεύνησε η «Ελευθερία»!

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: