Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Πέθανε ο εκδότης της εφημερίδας “Φως των Σπορ”, Θεόδωρος Νικολαΐδης


ΣΕ ηλικία 91 ετών “έφυγε” από τη ζωή το πρωί του Σαββάτου (18/3) ο Θεόδωρος Νικολαΐδης, εκδότης και ιδρυτής της εφημερίδας “Φως των Σπορ”. Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1926, παιδί προσφύγων από τη Μικρά Ασία, ο πατέρας του ήταν ιδιοκτήτης καταστήματος υφασμάτων στο κέντρο του Πειραιά...

Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία από την εφημερίδα “Αθλητική Ηχώ”, στην οποία έκανε το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού. Όταν όμως του ζητήθηκε να γράψει ένα άρθρο για να “χτυπήσει” κάποιον γνωστό ποδοσφαιρικό παράγοντα της εποχής, εκείνος αρνήθηκε, με αποτέλεσμα να απολυθεί. Μαζί μ’ εκείνον απολύθηκε και μετέπειτα η σύζυγός του Ειρήνη, με την οποία έως τότε διατηρούσαν σχέση.


Στις 11 Απριλίου 1955, ο Θεόδωρος Νικολαΐδης κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας “Αθλητικόν Φως”, η οποία τελικά μετονομάστηκε σε “Φως των Σπορ” και κυκλοφορεί ανελλιπώς μέχρι και σήμερα.

Ο Νικολαΐδης ήταν μια σπάνια και σπουδαία προσωπικότητα της αθλητικής δημοσιογραφίας στη μεταπολεμική Ελλάδα. Μάλιστα οι φίλοι του Ολυμπιακού αποκαλούσαν κάποτε “ευαγγέλιο” το “Φως των Σπορ”, το οποίο διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην διαμόρφωση και παγίωση της μεταπολεμικής ολυμπιακής “ταυτότητας”, με δύο γενιές οπαδών των “ερυθρολεύκων” να έχουν μεγαλώσει ως αναγνώστες της εφημερίδας.

Ο Νικολαΐδης ήταν σχεδόν… αόρατος: φωτογραφίες του ελάχιστες κυκλοφορούσαν ενώ δεν έδινε συνεντεύξεις. Ήταν για τον στον αθλητικό Τύπο ό,τι και ο Χρήστος Λαμπράκης για τον πολιτικό…

* Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί την Τρίτη 21 Μαρτίου 2017 στις 11:00 από τον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων στο Α’ Νεκροταφείο. Παράκληση της οικογένειας αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα στα Παιδικά Χωριά SOS (αριθμός λογαριασμού 104/48022763, ΕθνικήΤράπεζα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: