Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Όλοι αθώοι για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου


Ομόφωνα αθώους κήρυξε σήμερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας όλους τους κατηγορούμενους στην υπόθεση των «ιερών» ανταλλαγών του Δημοσίου και της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου. Παράλληλα οι δικαστές στην απόφασή τους έκριναν ότι η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις της ανήκουν στο Δημόσιο...


Ειδικότερα, το δικαστήριο αθώωσε τους βασικούς κατηγορούμενους της υπόθεσης, τον ηγούμενο της Μονής Εφραίμ και τον μοναχό Αρσένιο καθώς και 11 ακόμα συγκατηγορουμένους τους, ανάμεσά τους η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη, οι δικηγόροι Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης, πατέρας και αδελφός της κατηγορούμενης, ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου Πέτρος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Γκράτσιος, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς, ο πρώην αντιπρόεδρος και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ.ά.

Σύμφωνα με την απόφασή τους οι δικαστές έκριναν ότι οι εμπλεκόμενοι δεν είχαν δόλο για τις πράξεις τους και ότι είναι αθώοι για τον βαθμό εμπλοκής που τους καταλογίζεται είτε ως φυσικοί είτε ως ηθικοί αυτουργοί σε πράξεις απιστίας και ψευδών βεβαιώσεων.

Το δικαστήριο υιοθέτησε πλήρως την εισήγηση της εισαγγελέως έδρας Βασιλικής Κρίνα, η οποία είχε προτείνει να κηρυχθούν όλοι οι κατηγορούμενοι αθώοι κρίνοντας ότι δεν προκύπτει για κανέναν δόλος στις πράξεις του.

Μάλιστα κατά την εισαγγελική λειτουργό οι δύο ιερωμένοι είχαν ακλόνητη πεποίθηση πως οι παραλίμνιες εκτάσεις ανήκουν στη Μονή και δεν επηρέασαν κανέναν, ενώ οι κρατικοί υπάλληλοι που ενεπλάκησαν στην υπόθεση ουσιαστικά εκτελούσαν κυβερνητικές επιλογές σχετικά με το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά την παραχώρηση της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεών της από τη Μονή στο Δημόσιο, συνολικού εμβαδού περίπου 27 χιλιάδων στρεμμάτων, με αντάλλαγμα ακίνητα του Δημοσίου.

Σύμφωνα με την κατηγορία, η επίδικη ανταλλαγή έγινε την περίοδο 2006- 2008 και στηρίχθηκε στην προηγούμενη παραδοχή εκ μέρους των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών ότι η αγιορείτικη Μονή έχει στην ιδιοκτησία της τη Βιστωνίδα από το 1080, οπότε της έγινε σχετική δωρεά από τον τότε βυζαντινό αυτοκράτορα με χρυσόβουλο και άλλα που ακολούθησαν.

Οι κατηγορούμενοι φέρονταν εν γνώσει τους να «παρερμήνευσαν το περιεχόμενο των χρυσόβουλων που επικαλείται η Ιερά Μονή, ως τίτλους ιδιοκτησίας, υιοθετώντας τους ισχυρισμούς της με ατεκμηρίωτες και προσχηματικές αιτιολογίες» με αποτέλεσμα οι ενέργειές τους να «πλήξουν τα συμφέροντα του Δημοσίου».

Με την τελευταία παρεμπίπτουσα απόφαση του δικαστηρίου, με την οποία αποφασίστηκε η άρση της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων κατηγορουμένων, το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα, φωνάζοντας: «Άξιος ο γέροντας» και «Χριστός ανέστη».

Μάλιστα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ξέσπασαν σε δάκρυα χαράς και αγκαλιάζονταν για το τέλος της δίκης.

Κατά την έξοδό του από τα δικαστήρια ο ηγούμενος Εφραίμ δήλωσε: «Ευχαριστούμε τον Θεό και την Παναγία για την αισία έκβαση της υποθέσεως και όλους όσους μας συμπαραστάθηκαν, την Εκκλησία και τους νομικούς μας συμβούλους. Τους ευχαριστούμε και δοξολογούμε τον Θεό».

Δηλώσεις δικηγόρων των κατηγορουμένων μετά την αθωωτική απόφαση

Σάκης Κεχαγιόγλου

«Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την ομόφωνη και πανηγυρική αθώωση του Κωνσταντίνου Γκράτζιου, τον οποίο υπερασπιστήκαμε από κοινού με τον καθηγητή Στέφανο Παύλου. Η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο στα δικαστικά χρονικά της χώρας και αποδεικνύει ότι όταν οι δικαστές αγνοούν επικοινωνιακές και πολιτικές σκοπιμότητες και δικάζουν με μοναδικό κριτήριο το υλικό της δικογραφίας, τότε το αποτέλεσμα είναι το μόνο σύμφωνο με το δίκαιο και την αλήθεια»

Αντώνης Φούσας

«Η αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών είναι ιδιαίτερης σημασίας για την ίδια τη Δικαιοσύνη, για τη χώρα μας και για τους κατηγορουμένους και στέλνει τέσσερα ηχηρά μηνύματα:

1. Ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ικανοί, έντιμοι και γενναίοι δικαστές.

2. Ότι είναι εγκληματικό να κατασκευάζονται εν γνώσει ψεύτικα σκάνδαλα και να διασύρονται άδικα από πολιτικούς αντιπάλους κρατικοί λειτουργοί, και να διακόπτεται βίαια και πρόωρα, όπως έγινε το έτος 2009, το έργο μιας νομίμως εκλεγμένης από το λαό Κυβέρνησης.

3. Ότι με την εκδοθείσα αθωωτική απόφαση δικαιώθηκαν συνάνθρωποί μας και αποκαταστάθηκε η τιμή σπουδαίων λειτουργών του Ελληνικού Κράτους και της Εκκλησίας.

4. Ότι, δυστυχώς, το έτος 2009, με το δήθεν πλέον σκάνδαλο του Βατοπεδίου διεκόπη ένα σπουδαίο και υψίστης σημασίας έργο στο Άγιον Όρος για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό.

Εύχομαι, τέτοια θλιβερά και καταστροφικά φαινόμενα να μην επαναληφθούν ποτέ άλλοτε στο μέλλον, διότι έτσι ζημιώνεται ανεπανόρθωτα η χώρα και ο λαός μας και πλήττεται και νοθεύεται η Δημοκρατία»

Μιχάλης Δημητρακόπουλος

«Η σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου που αθώωσε τον Γέροντα Εφραίμ και τον Πατέρα Αρσένιο είναι ιστορική. Το Βατοπέδι θα εξακολουθήσει να παράγει θρησκευτικό, πολιτισμικό και φιλανθρωπικό έργο, όπως πράττει εδώ και 10 αιώνες»

Αλέξης Στεφανάκης

«Η σημερινή ομόφωνη αθωωτική απόφαση όλων των κατηγορουμένων διορθώνει τον παραλογισμό της ποινικής δίωξης και αποδεικνύει ότι η δικαιοσύνη αυτοτραυματίζεται μεν αλλά τουλάχιστον είναι σε θέση να θεραπεύσει έστω και την ύστατη ώρα τις δικές της αστοχίες! Ως συνήγορος υπεράσπισης δηλώνω την απόλυτη ικανοποίησή μου για τη σημερινή απόφαση και τη λύπη μου για την αναμονή του αυτονόητου επί μια δεκαετία!»

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: