Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

«Μπλοκό-tica» 2016

Διαδήλωση αγροτών στην ΘεσσαλονίκηΠολύ μεγάλη συμμετοχή είχε το αγροτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έξω από τον χώρο της κλαδικής έκθεσης «Agrotica 2016» συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 15 χιλιάδες αγρότες.

Εξαιτίας της δυναμικότητας του συλλαλητηρίου, και υπό τον φόβο επεισοδίων, έπειτα από απόφαση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, του προέδρου της Helexpo Τάσου Τζήκα και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, ματαιώθηκαν τα προγραμματισμένα για το βράδυ στις 7 εγκαίνια της έκθεσης από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

Παρά το... γεγονός την ματαίωσης, ομάδα αγροτών έξω από το Βελλίδειο επιχείρησε να εισέλθει στο κτίριο πιστεύοντας ότι εκεί βρισκόταν ο υπουργός.

Επικράτησε ένταση και οι αστυνομικές δυνάμεις, έκαναν χρήση χημικών.


Οι δρόμοι γύρω από τη Helexpo, όπου πραγματοποιείται η Agrotica, είχαν κλείσει από νωρίς το μεσημέρι από τους διαδηλώτες που είχαν φθάσει εκεί με τα τρακτέρ τους, ενώ στην πλατεία ΧΑΝΘ είχε τοποθετηθεί εξέδρα, από την οποία οι εκπρόσωποι των φορέων που διοργάνωσαν το συλλαλητήριο απηύθυναν χαιρετισμό.

Μιλώντας εκ μέρους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής, ο Χρήστος Γκόντιας είπε πως την έκθεση «την εγκαινιάζουμε εμείς, αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς. Θα νικήσουμε, δεν κάνουμε πίσω».

Την πεποίθησή του ότι η ένταση, τα επεισόδια, αλλά και η παρεμπόδιση των εγκαινίων της 26ης Agrotica, “δεν εκφράζει τη μεγάλη μάζα των αγροτών”, εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου, με δηλώσεις του στην κάμερα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Οι αγρότες είναι άνθρωποι δουλειάς και προκοπής, όχι της τυφλής και αδιέξοδης σύγκρουσης στην οποία φαίνεται να πρωτοστατούν ή να υποκινούν προβακατόρικες δυνάμεις της δεξιάς και ακροδεξιάς», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου, καλώντας εκ νέου τους αγρότες σε διάλογο, κάτι που επανειλημμένα έχει ζητήσει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο διάλογος είναι μονόδρομος και καλούμε και πάλι τους αγρότες να προσέλθουν για να αναζητήσουμε λύσεις. Όχι μόνο για τα ζητήματα που θέτουν με τις κινητοποιήσεις τους, αλλά και λύσεις για την επόμενη ημέρα της αγροτικής δραστηριότητας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Αποκλεισμοί δρόμων

Στη διάρκεια της ημέρας, οι αγρότες προχώρησαν σε αποκλεισμούς δρόμων σε ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της χώρας.

Κλειστά παρέμειναν τα Τέμπη από τις 4 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, και η κυκλοφορία των οχημάτων γινόταν από εναλλακτικές διαδρομές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μπλόκο των Τεμπών ίσως καλέσει αύριο Σάββατο εκ νέου εκπροσώπους των αγροτών από όλη την Ελλάδα στα Τέμπη, προκειμένου να υπάρξει ο τελικός συντονισμός των κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν.

Όσον αφορά το μπλόκο της Νίκαιας, ήδη έχει αποφασίσει από την Τετάρτη για σήμερα (Παρασκευή) να διοργανώσουν μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης, με τη συμμετοχή κοινωνικών και παραγωγικών φορέων στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας, και φυσικά προετοιμάζονται για δυναμική συμμετοχή στην γενική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου.

Αγρότες Agrotica 2016 | ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ
Κλειστός επ' αόριστον ο Προμαχώνας

Οι αγρότες του Προμαχώνα είναι αποφασισμένοι να τηρήσουν τη σκληρή στάση τους και προχώρησαν σε επ' αόριστον αποκλεισμό του τελωνείου της περιοχής. Χθες το βράδυ είχε δημιουργηθεί ουρά φορτηγών πολλών χιλιομέτρων.

Το τελωνείο των Κήπων έκλεισε δύο φορές χθες, από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 έως τις 9 το βράδυ.

Οι αγρότες των κήπων σκέπτονται να αυξήσουν τις ώρες αποκλεισμού.

Επίσης, σκοπεύουν να ζητήσουν από την Κυριακή τη συμμετοχή αγροτών από την περιοχή του Διδυμοτείχου και τη Ροδόπη προκειμένου να επιτευχθεί σε 24ωρη βάση διακοπή λειτουργίας του τελωνείου.

Μπλόκο και στην Αττική

Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν και οι αγρότες της Αττικής, καθώς από το βράδυ της Τετάρτης πάνω από 200 αγροτικά μηχανήματα έχουν παραταχθεί δεξιά και αριστερά της λεωφόρου Βάρης-Κορωπίου και στη διασταύρωσή της με την Αττική Οδό που οδηγεί στο αεροδρόμιο.

Αργά χθες το βράδυ, μιλούσαν επίσης και για αποκλεισμό του αεροδρομίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: