To 1988 στο φόρουμ του Νταβός ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοίνωσε, μαζί με τον Τουργκούτ Οζάλ, τη συμφωνία του «μη πολέμου» με την Τουρκία, για να διακηρύξει έξι μήνες μετά το «mea culpa» στην ελληνική Βουλή.
Το 2010 ο Γιώργος Παπανδρέου, ξανά στο Νταβός, αναγνώρισε στην πράξη την ελληνική χρεοκοπία, για να ανοίξει την κρίση επιβίωσης του ίδιου του ευρώ και, μαζί, τον δρόμο προς το Καστελόριζο και το πρώτο Μνημόνιο.
Εξι χρόνια και δύο Μνημόνια μετά, ο Αλέξης Τσίπρας φιλοδοξεί να... ανοίξει, και πάλι από το – πολιτικά «στοιχειωμένο» - Νταβός, τον δρόμο της οριστικής εξόδου από αυτήν την κρίση. Mε πρώτο και μείζονα στόχο του ταξιδιού του στις Αλπεις αυτή την εβδομάδα, ένα καθαρό και απτό μήνυμα για την έναρξη της συζήτησης περί μείωσης του χρέους.
Το κρίσιμο ραντεβού με την Λαγκάρντ
Πρόκειται για το μήνυμα που ο έλληνας πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αποσπάσει κατά τη συνάντησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ – πρόκειται, όμως, και για μια αποστολή εξαιρετικά δύσκολη και αμφρίρροπη, με δεδομένους τα σκληρά, έως ανέφικτα, ανταλλάγματα που ζητά το Ταμείο στο μέτωπο του ασφαλιστικού.
Η εγκατάλειψη των σχεδίων για «βελούδινο διαζύγιο» με το Ταμείο και η οριστική απόφαση για νέα «συγκατοίκηση» ΔΝΤ και ευρωπαίων και στο τρίτο Μνημόνιο αλλάζει ρότα στον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης: Στόχος του Αλέξη Τσίπρα, που αναμένεται να καταστεί σαφής και στο Νταβός, είναι να εκμεταλλευτεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό τον πάγιο και αδιαπραγμάτευτο πλέον όρο που βάζει το Ταμείο για να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα – την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Για να το πετύχει όμως αυτό, καλείται να κάνει μεγάλες υπαναχωρήσεις στο έτερο μέτωπο, εκείνο του ασφαλιστικού, την ριζική μεταρρύθμιση του οποίου βάζει ως δεύτερη και εξίσου αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση το ΔΝΤ.
Το μέτωπο Σόιμπλε – ΔΝΤ
Είναι μια εξισωση που πολύ δύσκολα μπορεί να λυθεί χωρίς επώδυνες, παράπλευρες απώλειες για την ελληνική πλευρά, με δεδομένο και το ότι στη βαριά ατζέντα που βάζει για το ασφαλιστικό το Ταμείο φαίνεται να συνάπτει στρατηγική συμμαχία με την έτερη σκληρή πλευρά των πιστωτών, εκείνη της φράξιας Σόιμπλε.
Κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν, ωστόσο, ότι είναι μια εξίσωση που έχει πολιτικές διεξόδους, καθώς για μια ακόμη φορά το κλαμπ των δανειστών δεν εμφανίζεται με ενιαίες θέσεις. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι, σε αντίθεση με την Ουάσιγκτον και το Βερολίνο, οι Βρυξέλλες δείχνουν διάθεσης αποδοχής και ευελιξίας επί της πρότασης της Αθήνας για το ασφαλιστικό, ενώ ταυτόχρονα τονίζουν πως, παρά την σύμπραξη τακτικής, Σόιμπλε και ΔΝΤ έχουν αντικρουόμενες θέσεις και συμφέροντας στο ζήτημα του χρέους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει ενίσχυση των διπλωματικών και συμμαχιών με τις «ήπιες» ευρωπαϊκές πτέρυγες των πιστωτών και παράλληλη, συνεχή ανάδειξη των αντίθετων στόχων Γερμανίας και ΔΝΤ στο ζήτημα του χρέους.
«Εάν ο Σόιμπλε θέλει να συμμαχήσει με το ΔΝΤ στο θέμα του ασφαλιστικού, τότε θα πρέπει να πει και εάν συμφωνεί ή όχι μαζί του στο αίτημα για σημαντική ελάφρυνση του χρέους», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή, δίνοντας και το στίγμα της στάσης που θα ακολουθήσει ο πρωθυπουργός στις 20 και 21 του μήνα στο Νταβός.
Πέαν της συνάντησης με την Κριστίν Λαγκάρντ, άλλωστε, το debate, του Αλέξη Τσίπρα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ενώ στην ίδια συζήτηση παρόντες θα είναι και οι πωθυπορυγοί της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.
Στο Νταβός, o πρωθυπουργός θα έχει επίσης συναντήσεις με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, καθώς και τον γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου