Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Αγρότες, γραβάτες, δανειστές

Τα μέτωπα της, οξυνόμενης, κοινωνικής έντασης και το παράλληλο, ανοιχτό μέτωπο με τους πιστωτές γίνονται οι κρίσιμες συμπληγάδες για την κυβέρνηση στην τελική μάχη για το ασφαλιστικό. Ακριβώς έναν χρόνο μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, η πρώτη αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σκληρό και ανοιχτό τρίτο Μνημόνιο, με τους αγρότες στους δρόμους και με την «εξέγερση» της μεσοαστικής τάξης.

 
Οι αγρότες και το... «κίνημα της γραβάτας»

Η συνάντηση των τρακτέρ του θεσσαλικού κάμπου με τον «κίνημα της γραβάτας», δηλαδή η εν εξελίξει επιχείρηση συντονισμού των κινητοποιήσεων αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών, είναι εκείνη που θα κρίνει και την τελική ένταση και πίεση των κοινωνικών μετώπων.

Ηδη, ωστόσο, τα μηνύματα δείχνουν κλιμάκωση: Οι αγρότες απάντησαν στην πρόσκληση διαλόγου του πρωθυπουργού θέτοντας το ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα σε αναμονή «αγωνιστικής επίδειξης», τα τρακτέρ από αύριο θα κλείνουν τους εθνικούς δρόμους επί δίωρο πρωί και απόγευμα, ενώ ήδη, σε ένα πρώτο μήνυμα συγκρότησης ενιαίου μετώπου, στο μπλόκο των Τεμπών στα Τέμπη δίνουν το παρών δικηγόροι, γιατροί 
και μεταλλωρύχοι από τις Σκουριές.

Η τακτική της καταλλαγής

Απέναντι σ’ αυτή την κλιμάκωση η κυβέρνηση απαντά, σε πρώτο χρόνο τουλάχιστον, με στρατηγική καταλλαγής: Καλεί σε διάλογο, υπόσχεται βελτιώσεις στις ρυθμίσεις του σχεδίου Κατρούγκαλου για τις ασφαλιστικές εισφορές αγροτών και ελευθέρων επαγγελματιών και αποκλείει, κατηγορηματικά, οποιαδήποτε κίνηση καταστολής στα μπλόκα των εθνικών οδών.

«Αν η εθνική οδός κοπεί στα δύο, θα κοπεί στα δύο», ήταν η χαρακτηριστική χθεσινή δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, που απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο αστυνομικής επέμβασης στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, σε δεύτερο επίπεδο, αποστέλλονται τα παράλληλα μηνύματα προβληματισμού και συναγερμού: Επίσης η Όλγα Γεροβασίλη προειδοποίησε το εσωτερικό μέτωπο ότι εάν δεν περάσει το σχέδιο Κατρούγκαλου απειλούνται με περικοπές οι κύριες συντάξεις, ενώ στο μπρα ντε φερ με τους δανειστές ο ίδιος ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε, σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής, τις κλιμακούμενες εσωτερικές αντιδράσεις ως επιχείρημα στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Νταβός για να καταδείξει την ανάγκη επίδειξης ευελιξίας στο ασφαλιστικό.

«Δεν βγαίνουν τα νούμερα»

Η ευελιξία, ωστόσο, από αμφότερες τις πλευρές παραμένει αμφίβολο ζητούμενο. Από την πλευρά των πιστωτών, και στις πρώτες επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια, το σταθερό μήνυμα είναι πως τα δημοσιονομικά νούμερα «δεν βγαίνουν», ζητείται σταθερά περαιτέρω μείωση στα ποσοστά αναπλήρωσης, ενώ αιωρούμενη απειλή παραμένει η απαίτηση του ΔΝΤ για περικοπές – έως και σε διψήφιο ποσοστό, κατά πηγές κοντά στη διαπαγμάτευση – στις κύριες συντάξεις.

Στο εσωτερικό μέτωπο των κινητοποιήσεων πολλά θα εξαρτηθούν τόσο από τις βελτιώσεις που θα παρουσιάσει το υπουργείο Εργασίας, όσο και από την τελική στάση της αντιπολίτευσης. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιδεικνύουν μέχρι στιγμής προσεκτική συμπάθεια προς τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, με την Φώφη Γεννηματά να αναγνωρίζει το δίκαιο των αιτημάτων αλλά να τάσσεται ανοιχτά κατά των αποκλεισμών εθνικών δρόμων. Το τελικό στίγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να ξεκαθαρίσει την Τρίτη, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για το ασφαλιστικό στη Βουλή, ωστόσο τα μηνύματα που εκπέμπει δείχνουν σταθερά πόλωση.

Η πόλωση και οι δημοσκοπήσεις

Η πόλωση και η ακαμψία άλλωστε και στα δύο μέτωπα, εσωτερικό και εξωτερικό, είναι και η βασική πηγή προβληματισμού στο Μαξίμου: «Βρισκόμαστε σε ένα σκηνικό όπου οι κοινωνικές ομάδες ξεσηκώνονται κόντρα σε μία ασφαλιστική μεταρρύθμιση που δεν έχουν καν αποδεχθεί ακόμη οι δανειστές», είναι η χαρακτηριστική επισήμανση κυβερνητικού στελέχους.

Και είναι μια επισήμανση που αποτυπώνει και το μέγεθος της πρόκλησης και των δύσκολων επόμενων βημάτων του Αλέξη Τσίπρα – μιας πρόκλησης, που καταγράφεται πια και στις, λιγότερο οι περισσότερο αξιόπιστες, δημοσκοπήσεις. Οι οποίες, με τελευταία την σημερινή της Kappa Research για το ΒΗΜΑ, επιμένουν να δείχνουν ανατροπή, προβάδισμα ΝΔ και Μητσοτάκη και, κυρίως, υψηλά ποσοστά απόρριψης της κυβερνητικής πολιτικής και αποστασιοποίησης…

Δεν υπάρχουν σχόλια: