Σκληρή και επικίνδυνη παρτίδα πολιτικού πόκερ καλείται να κερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας μέσα στα επόμενα δύο 24ωρα στο Νταβός, εν μέσω κλιμακούμενων οιωνών για δυνάμει αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης και για νέα εμπρηστικά παιχνίδια του άξονα Σόιμπλε με το Grexit.
Ενώπιος ενωπίω με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και με την Κριστίν Λαγκάρντ ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει το δίλημμα «λιτότητα ή σταθερότητα στην Ευρώπη», δίνοντας το μήνυμα ότι... οι σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ για περικοπές στις συντάξεις και νέα μέτρα ξεπερνούν τις αντοχές όχι μόνον της Ελλάδας αλλά και της ίδιας της Ευρώπης – ένα μήνυμα, που υπονοεί υπόγειες προσπάθειες από τη σκληρή πτέρυγα των δανειστών για νέα ρήξη και φόβους υποτροπής της ελληνικής κρίσης.
Εν ολίγοις, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει στις συναντήσεις του Νταβός να αναγκάσει αφ’ ενός το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τις απαιτήσεις αλλά και τον ρόλο που διεκδικεί στο ελληνικό πρόγραμμα και, αφ΄ετέρου, να πιέσει τους ευρωπαίους να απορρίψουν τη νέα, σκληρή ατζέντα λιτότητας των Τόμσεν – Σόιμπλε.
Η ατζέντα της «διαβρωτικής λιτότητας»
«Το ερώτημα είναι εάν η Ευρώπη επιλέγει τη διαβρωτική λιτότητα ή την αναπτυξιακή σταθερότητα», είναι το χαρακτηριστικό στίγμα που δίνει κυβερνητικός παράγοντας, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός θα επισημάνει στους συνομιλητές του τον «μεταρρυθμσιτικό άθλο που έχει πετύχει η κυβέρνηση, μέσα σε ιδιαίτερα επώδυνες κοινωνικά συνθήκες». Κατά το ίδιο στέλεχος, εάν υπάρξει πίεση για πρόσθετες, οριζοντιες περικοπές «ουδείς πια μπορεί να εγγυηθεί ο,τιδήποτε».
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Νταβός, εφοδιασμένος με σειρά φακέλλων και στοιχείων που δείχνουν την, επισφαλή έστω, αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας και την πρόοδο που έχει γίνει στο δημοσιονομικό μέτωπο, η αποστολή του ωστόσο μοιάζει εξαιρετικά αμφίρροπη καθώς προσκρούει σε σκληρό παρασκηνιακό lobbying και υπόγειες σκοπιμότητες.
Ο Σόιμπλε επαναφέρει την ατζέντα του Grexit
Οι συναντήσεις Τσίπρα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ γίνονται μέσα σε ένα μπαράζ διαρροών για απαιτήσεις του ΔΝΤ που φθάνουν ακόμη και σε περικοπές συντάξεων κατά το ένα τρίτο, καθώς και για επιχείρηση Σόιμπλε να υποδαυλίσει ξανά την συζήτηση περί Greixt.
Συγκεκριμενα, οι πληροφορίες, που φθάνουν και στο κυβερνητικό επιτελείο, είναι ότι με άλλοθι το σκληρό – και ανεφάρμοστο - «εγχειρίδιο» λιτότητας του ΔΝΤ και με παράλληλο όχημα την προσφυγική κρίση, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επιδιώκει να επαναφέρει σε πρώτο πλάνο την ατζέντα του Grexit.
Ενδεικτικό είναι και το δημοσίευμα της Wall Street Journal η οποία, επικαλούμενη «πηγές με γνώση των απόψεων Σόιμπλε», γράφει ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών «θα έβλεπε θετικά την επαναφορά της συζήτησης για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη μέσα στο 2016».
Κατά το ίδιο δημοσίευμα, ο Σόιμπλε θεωρεί πάντοτε την Ελλάδα «αδύναμο κρίκο»του ευρώ, ενώ οι πολιτικές αναταράξεις που προκαλεί στην Ευρώπη η προσφυγική κρίση εμφανίζονται ως ευκαιρία για να επιχειρηθεί ξανά η απομόνωση της χώρας.
«Μια νέα καταιγίδα ζυμώνεται», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο έλληνα αξιωματούχου στην εφημερίδα – ένα σχόλιο, που δίνει και το στίγμα του μεγάλου στοιχηματος που κρίνεται έως την Παρακσευή στο Νταβός...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου