Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Οι δυσκολίες και τα κέρδη των επαφών Τσίπρα στο Νταβός

Τσίπρας - Μπάιντεν
Το πεδίο των αντιρρήσεων των δανειοδοτικών θεσμών επί του ασφαλιστικού σχεδίου, αλλά και τα σχέδιά τους για την πρώτη αξιολόγηση και τη διευθέτηση του χρέους «χαρτογράφησε» ο πρωθυπουργός κατά την τριήμερη παρουσία του στο Νταβός της Ελβετίας.
Η αίσθηση που εξάγεται στα κυβερνητικά κλιμάκια είναι πως παρήχθη ικανοποιητικό αποτέλεσμα, κυρίως από την...
πλευρά των πολιτικών αξιωματούχων και των επενδυτών.
Αποτελεσματική θεωρήθηκε άλλωστε η επιλογή της ελληνικής ηγεσίας να εμφανιστεί με «χαρτιά» ανά χείρας, αλλά και επειδή επέμεινε στην ανάγκη διευθέτησης των ανοικτών ζητημάτων το ταχύτερο δυνατόν. Αυτή η τακτική μπορεί δε να χρησιμεύσει και ως πίεση προς την άτεγκτη γερμανική ηγεσία.
Οι επικεφαλής των δανειστών έχουν ως γνωστόν διαφορετικές θεωρήσεις επί των διαχρονικών ζητημάτων της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο τους «συνδέει» μια κοινή πολιτική γραμμή: Προκειμένου να εξυπηρετηθεί η τακτική της λιτότητας, απαιτούνται περικοπές δαπανών, με πρόσχημα την «αναποτελεσματικότητα» των ελληνικών μηχανισμών συλλογής εσόδων.
Επ' αυτού ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε τα αναλυτικά σημειώματα του υπουργείου Οικονομικών που δείχνουν πολύ καλές επιδόσεις στο πλεόνασμα και την απορρόφηση κονδυλίων για την ανάπτυξη.
Ιδιαίτερα όμως για το ασφαλιστικό, τα κλιμάκια του ΔΝΤ θεωρούν ότι η μείωση των συντάξεων είναι η μόνη αποδοτική λύση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί επίσης ότι δεν πρέπει να υπάρξουν αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ η ΕΚΤ εστιάζει στα δημοσιονομικά αποτελέσματα. Οσο και αν διαφαίνονται διαφορές στις μεταξύ τους θέσεις, επί της ουσίας υπερασπίζονται την ίδια πολιτική.
Οι χθεσινές δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ ήταν ενδεικτικές της συνεκτικότητας των θέσεων των θεσμών.
Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ χαρακτήρισε σωστές τις θέσεις του ΔΝΤ, λέγοντας ότι το Ταμείο, προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, επιθυμεί τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, την ύπαρξη μακροπρόθεσμης δημοσιονομικής βιωσιμότητας, πρωτογενή πλεονάσματα και κατόπιν να διεξαχθεί η συζήτηση για το χρέος. Χαρακτήρισε μάλιστα «σοβαρή» την ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό, σημειώνοντας ωστόσο ότι το σύστημα που σχεδιάζεται θα είναι «βιώσιμο σε μακροπρόθεσμη βάση, αλλά υπάρχουν βραχυπρόθεσμα δημοσιονομικά κενά».
Με δεδομένη τη διαφορά «φάσης» που παρουσιάζουν μεταξύ τους οι δανειστές, η ΕΚΤ εμφανίζεται να κρατά την πιο χαλαρή στάση έναντι του ελληνικού ζητήματος. Αυτό φάνηκε και από την καταληκτική συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον Μάριο Ντράγκι, κατά την οποία, σύμφωνα με το Μαξίμου, επικράτησε «ιδιαίτερα θετικό κλίμα». «Υπήρξε απόλυτη συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΕΚΤ στην εκτίμηση ότι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο» σημείωσε το πρωθυπουργικό γραφείο. Ο Αλέξης Τσίπρας, γνωρίζοντας τις δυσκολίες που επικρατούν, θέλησε να επιμείνει στην ανάγκη ταχείας επίλυσης των εκκρεμοτήτων, γεγονός που απέσπασε ως δέσμευση και από την Κριστίν Λαγκάρντ.
Οι δε αμιγώς πολιτικές συνομιλίες που είχε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν απόλυτα ενθαρρυντικές, με κορυφαία αυτή με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο. Ο πρωθυπουργός απέσπασε πολύ θερμά λόγια για το σύνολο των κινήσεων στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση της Αθήνας, τόσο στα της οικονομίας, όπου ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε τη θέση του για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όσο και στα ευρύτερα διακρατικά και γεωπολιτικά θέματα, στα οποία πρωτοστατεί η Ελλάδα την τελευταία περίοδο. Υπενθυμίζεται ότι το διήμερο 26 και 27 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στο Ισραήλ και την Κύπρο, με τις συνομιλίες να επικεντρώνονται στις συνεργασίες στους τομείς της ενέργειας, της έρευνας και του τουρισμού.

Εκδήλωση

Αύριο Κυριακή, ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει σε ανοικτή εκδήλωση στο γήπεδο Τάε Κβον Ντο, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Θα προχωρήσει σε έναν ευρύτατο απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης στο ευρωπαϊκό και το εγχώριο πεδίο, ενώ θα στείλει ουκ ολίγα «μηνύματα» εντός Ελλάδος αναφορικά με μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης και του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.
Η συγκεκριμένη ομιλία θα λειτουργήσει άλλωστε και ως «προανάκρουσμα» της τοποθέτησης του πρωθυπουργού στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό, που θα διεξαχθεί την Τρίτη σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: