Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Η αναμέτρηση Τσίπρα με τους εφιάλτες του ΔΝΤ

Ραντεβού αναμέτρησης με τους εφιάλτες του παρελθόντος και του ΔΝΤ δίνει ο Αλέξης Τσίπρας στο Νταβός, οριοθετώντας ανοιχτά πια ρόλους και – δύσκολους - στόχους στο νέο μπρα ντε φερ με τους πιστωτές: Η κυβέρνηση φοβάται βάλτωμα της αξιολόγησης, θέτει ως απώτατο χρονικό όριο για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης και για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος τις αρχές Απριλίου και επιχειρεί να σπάσει τα lobbies των διαρροών και τις συμμαχίες του παρασκηνίου καλώντας δημόσια το ΔΝΤ «να ξεκαθαρίσει τη θέση του», όπως χαρακτηριστικά είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.


Εν ολίγοις, το Μαξίμου διαβλέπει – και ...
ταυτόχρονα ξορκίζει – προσπάθεια επανάληψης του μνημονιακού έργου του παρελθόντος. Του ίδιου έργου των κλιμακούμενων, και όλο πιο σκληρών, απαιτήσεων από την πλευρά των πιστωτών, που άφησαν ατελέσφορη τη διαπραγμάτευση τόσο του 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά, όσο και του 2015 επί πρώτης διακυβέρνησης Τσίπρα. Σ’ αυτό το έργο βλέπει και πάλι ως πρωταγωνιστή και παίκτη – κλειδί το ΔΝΤ, με την σταθερή πάντοτε αρωγή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και με στόχο την επ’ αόριστον παράταση αφ’ ενός της οικονομικής επιτροπείας της Ελλάδας και αφ’ ετέρου της πολιτικής ομηρίας της κυβέρνησης.

Το μήνυμα Τσακαλώτου

Για να αποτρέψει την παγίδα, η κυβέρνηση επιλέγει να ανοίξει δημόσια το παιχνίδι, δείχνει ευθέως ως «ύποπτο» τον ρόλο και τους στόχους του ΔΝΤ και, εμμέσως πλην σαφώς, καλεί όλους τους εταίρους να πάρουν θέση αναδεικνύοντας τις διαφορές που υπάρχουν, και πάλι, στους κόλπους των πιστωτών. Εξ ου και τα χθεσινά, ασυνήθιστα αιχμηρά μηνύματα Τσακαλώτου που κάλεσε ευθέως το ΔΝΤ να δηλώσει εάν βρίσκεται ή όχι πίσω από τις διαρροές για «απόρριψη» του σχεδίου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό και για ανάγκη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων – μηνύματα, τα οποία σε πρώτο χώρο τουλάχιστον απέφεραν την απάντηση του εκπροσώπου του Ταμείου πως η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το ασφαλιστικό συνεχίζει να τελεί «υπό αξιολόγηση». Σε ό,τι αφορά, δε, αυτές καθ’ αυτές τις διαρροές ο ίδιος εκπρόσωπος απέφυγε μάλλον εύγλωττα να σχολιάσει την φράση «ζητήσαμε αγελάδα και μας έφεραν γάτα», που αποδίδεται – σύμφωνα με το ΒΗΜΑ – σε στέλεχος του ΔΝΤ.

Η απάντηση του Ταμείου έγινε δεκτή με ικανοποίηση από κυβερνητικούς παράγοντες, οι οποίοι δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ταυτόχρονα τους «αστραπιαίους χρόνους» με τους οποίους έγιναν οι διαρροές περί απόρριψης των ελληνικών προτάσεων από το ΔΝΤ. Όπως σημείωναν ,τα στοιχεία για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και για το Μεσοπρόθεσμο 2016-2019 «δεν έχουν ούτε μία εβδομάδα που έχουν σταλεί στους θεσμούς, αλλά κάποιοι πρόλαβαν να τα αξιολογήσουν ήδη, να τα αποτιμήσουν και να βγάλουν και νούμερα πρόσθετων μέτρων». Κατά τις ίδιες πηγές, δε, οι διαρροές που αποδίδονται στο Ταμείο το εμφανίζουν να εντοπίζει δημοσιονομικό κενό για το 2016 πάνω από 1,5 δις ευρώ, τη στιγμή που οι αντίστοιχες εκτιμήσεις της Κομισιόν είναι πολύ πιο ήπιες προσδιορίζοντας το αντίστοιχο ποσό σχεδόν στο ήμισυ.

Η τακτική Τσίπρα

Τις εν λόγω επισημάνσεις αναμένεται να μεταφέρει στις κρίσιμες συναντήσεις του στο Νταβός – με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου - και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκοντας καθαρά την ευελιξία και την «ήπια ανοχή» των δανειστών κυρίως σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές επιπτώσεις του ασφαλιστικού για το 2016, εν είδει αν μη τι άλλο αναγνώρισης της σκληρής μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που καταβάλει η κυβέρνηση. Παράλληλα, δε, ο πρωθυπουργός θα επιμείνει και στην ανάδειξη των, μικρότερων ή μεγαλύτερων, διαφορών μεταξύ των πιστωτών καλώντας άπαντες να πάρουν καθαρή θέση για την αξιολόγηση και τη λύση στο θέμα του χρέους.

Πρόκειται για μια τακτική καθαρή μεν ως προς την στόχευσή της – ήτοι, την απόσπαση της μέγιστης δυνατής ευελιξίας στην εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων και την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης -, επισφαλή δε ως προς τα αποτελέσματά της, με δεδομένο ότι τα ρήγματα και οι αποκλίσεις μεταξύ των δανειστών επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς να αξιοποιηθούν και στην διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2016

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: