Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Ρεσιτάλ κυνισμού και δογματισμού από τον Β. Σόιμπλε

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Το χρέος κυριάρχησε, όπως ήταν φυσικό, στην ατζέντα και των χθεσινών συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, με τους συνομιλητές του να εμφανίζονται θετικοί τόσο για το χρέος όσο και για την ταχεία ολοκλήρωση των ζητημάτων που εκκρεμούν.

Στο πλαίσιο συζήτησης στο Νταβός, Αλέξης Τσίπρας και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διασταύρωσαν τα ξίφη τους με τον δεύτερο να δηλώνει «Είναι η εφαρμογή, ανόητε» (It's the implementation, stupid) παραφράζοντας το γνωστό σλόγκαν του Μπιλ Κλίντον (it’s the economy stupid) 

Συγκεκριμένα, ο... Γερμανός υπουργός Οικονομικών διατύπωσε τη «συμβουλή αν θέλετε να κάνετε ισχυρότερη την Ελλάδα τότε πρέπει να εφαρμόσετε ότι έχουμε συμφωνήσει. Μπορούμε απλά να πούμε: Είναι η εφαρμογή, ανόητε. Οι υπουργοί Οικονομικών δεν ήμασταν και τόσο υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ, δεν ήμασταν και τόσο υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ αλλά η Γερμανίδα Καγκελάριος ήταν υπέρ και είχε δίκιο».

Στη συνέχεια σημείωσε ότι «οι αρχηγοί των κυβερνήσεων έχουν πάντα δίκιο, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών ποτέ ή σχεδόν ποτέ. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί όμως δεν είχαν τη δύναμη να επιβάλουν ό,τι είχε συμφωνηθεί. Τα κοινοβούλια λοιπόν αποφάσισαν ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει. Αν αλλάξει αυτό θα πρέπει να απευθυνθώ στο Γερμανικό Κοινοβούλιο».

Αλέξης Τσίπρας Laurent Gillieron/Keystone via AP
Εάν κάποιος ζητούσε από την Γερμανική Βουλή να αλλάξει την συμφωνία για την στήριξη της Ελλάδας υπό τον όρο της παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα ήταν «σαν να μπαίνει σε δωμάτιο με δυναμίτες με ένα αναμμένο κερί», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε ότι «δεν μπορούμε να μένουμε στο σκοτάδι διαρκώς. Να βγάλουμε τον δυναμίτη και να ανάψουμε κερί».

Κατά τα λοιπά, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «η ελληνική κρίση αντικατοπτρίζει τα δομικά προβλήματα της Ευρώπης», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα έχει κάνει μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή αλλά το κόστος της δεν επιμερίστηκε δίκαια». Αναφορικά με την παρουσία του ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «αποδεχθήκαμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ μετά από επιμονή των εταίρων», και ευχήθηκε «οι συνεχείς διαφωνίες των θεσμών να μην οδηγήσουν σε απαράδεκτες καθυστερήσεις». Κατέληξε δε λέγοντας ότι «δεν είναι η ώρα για “exits”, φράχτες και διχασμό στην Ευρώπη».

Στην ατζέντα Τσίπρα-Λαγκάρντ... 

Την επιθυμία του Ταμείου να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα διατύπωσε για ακόμη μια φορά η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ σημείωσε ότι εκτός από τις μεγάλες μταρρυθμίσεις απαιτείται και ρύθμιση για το χρέος από την πλευρά των Eυρωπαίων εταίρων.

Μετά το πέρας της συνάντησης της Κριστίν Λαγκάρντ με τον Αλέξη Τσίπρα, το ΔΝΤ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά σημαντική ελάφρυνση χρέους ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Η γενική διευθύντρια του Ταμείου εξέφρασε στον πρωθυπουργό την επιθυμία του ΔΝΤ να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα για να πετύχει η χώρα σημαντική οικονομική ανάπτυξη.

Jean-Christophe Bott/Keystone via AP
Η Κριστίν Λαγκάρντ μπορεί να ανέφερε στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι το ΔΝΤ θα βοηθήσει να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση, αλλά τα πράγματα δυστυχώς δεν αναμένεται να εξελιχθούν έτσι...

Η δέσμευση της ισχυρής κυρίας του ΔΝΤ μάλλον πρέπει να εκληφθεί ως «πουκάμισο αδειανό» εκ μέρους της γενικής διευθύντριας του Ταμείου, δεδομένου ότι, όπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.» ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Ταμείο όλο αυτό το διάστημα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να σιγοντάρει την επιδίωξη του Βερολίνου ώστε να καθυστερήσει η αξιολόγηση και αντιστοίχως η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Και αυτό δεν εδράζεται μόνο στην εκτίμηση ότι η εκλογική αναμέτρηση που έχει ξεκινήσει στο Ταμείο για την εκλογή νέου επικεφαλής στην ηγεσία του ή την πιθανότατη επανεκλογή της Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα ολοκληρωθεί νωρίτερα από τον ερχόμενο Ιούλιο, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι το Ταμείο έχει τους δικούς του εσωτερικούς λόγους να θέλει να περιμένει μέχρι τότε, ώστε η νέα ή η επανεκλεγείσα ηγεσία του να είναι εκείνη που θα υποβάλει στο Δ.Σ. του οργανισμού την αμιγώς πολιτική απόφαση για συνέχιση της χρηματοδοτικής εμπλοκής του στην Ελλάδα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: