Στην κατηγορηματική διάψευση των αποκαλύψεων του Γιάνη Βαρουφάκη περί Plan Χ έναντι των δανειστών προχώρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης στην «Καθημερινή». Με την φράση «γίνεται μια προσπάθεια από κάποιους να ξαναγραφτεί η Ιστορία» απάντησε ο κ. Δραγασάκης στον τέως υπουργό Οικονομικών.
«Δεν υπήρχε σχέδιο Β, Χ ή οτιδήποτε άλλο από τον κ. Βαρουφάκη. Του είχα... ζητήσει γραπτή εισήγηση. Μου είχε πει ότι θα μου στείλει 60 σελίδες, δεν μου τις έστειλε ποτέ», τόνισε. «Τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές μελετούσαμε ποικίλα ενδεχόμενα. Εντολή διερεύνησης σεναρίων υπήρχε, αλλά εντολή εφαρμογής σχεδίου ρήξης δεν δόθηκε ποτέ».
Όσον αφορά στην συμφωνία της ελληνικής πλευράς με την Κίνα για τη χορήγηση πιστωτικής γραμμής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνηση σημείωσε πως υπήρξε συζήτηση για το ενδεχόμενο να συμμετάσχει το Πεκίνο σε εκδόσεις εντόκων γραμματίων ή αναπτυξιακό δανεισμό. «Δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία για χρηματοδότηση», ανέφερε.
Σχετικά με το «πολεμικό συμβούλιο» των έξι ατόμων για το οποίο μίλησε ο κ. Βαρουφάκης, ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι δεν υπήρξε κάποια συνάντηση της ομάδας στην οποία αναφέρεται ο πρώην υπουργός και ότι εκείνο το βράδυ ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ιδέες που είχε πει αρκετές φορές στο παρελθόν, «αναφέροντας μάλιστα ότι δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν, γιατί δεν είχε γίνει η απαραίτητη προετοιμασία και οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές».
«Είχα πει -και το επανέλαβα εκείνες τις μέρες του Ιουνίου- ότι μια παράταση της κατάστασης μη συμφωνίας θα μας οδηγούσε ξανά στην ανάγκη προσφυγής στο ΔΝΤ, αφού δεν θα είχαμε συνάλλαγμα για εισαγωγές», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο Γιάννης Δραγασάκης, δήλωσε με άρθρο του στην «Εφ.Συν.» για τον «Ένα χρόνο Αριστερά» τόνισε ότι από η «ελληνική κυβέρνηση, από την πρώτη μέρα της εκλογής της, επιδίωξε με συνέπεια μια “συμφωνία-γέφυρα” που θα μπορούσε να “γεφυρώσει”, να ικανοποιήσει, δηλαδή, συνδυασμένα εκκρεμότητες της πέμπτης αξιολόγησης του δεύτερου Μνημονίου, που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, με τις ανάγκες αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, ανάκαμψης της οικονομίας και καταπολέμησης των εκρηκτικών ανισοτήτων, στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας που θα οδηγούσε σε μια νέα μεταμνημονιακή εποχή. Αυτά τα αιτήματα αποτελούσαν τον πυρήνα της προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, που προέκρινε ο ελληνικός λαός».
Πέραν της οικονομικής ασφυξίας που επιβλήθηκε στη χώρα και τον λαό, υπήρξαν σχέδια και προσπάθειες από εγχώριες δυνάμεις και κέντρα ισχύος της Ευρώπης, που επιδίωκαν όχι μόνο την άσκηση πίεσης, αλλά ακόμη και τη δημιουργία χαοτικών οικονομικών καταστάσεων, με στόχο την κατάρρευση ή την ανατροπή της κυβέρνησης. Εδωσαν οι ίδιοι και όνομα στα σχέδια αυτά, τα ονόμασαν «αριστερή παρένθεση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου