Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Στα μπλόκα για τη ζωή τους

Στους δρόμους οι αγρότες
Εναν αγώνα άνευ προηγουμένου ξεκινούν σύσσωμες οι τάξεις του πρωτογενούς τομέα. Η σημερινή μέρα έχει χαρακτήρα έναρξης μιας πανελλαδικής γενικευμένης κινητοποίησης απέναντι στα προωθούμενα μέτρα της κυβέρνησης σε ασφαλιστικό και φορολογικό – ζητήματα αλληλένδετα για την αγροτική τάξη...

Υλοποιώντας τις συλλογικές τους αποφάσεις, οι αγρότες βγαίνουν από σήμεραμαζικά σε μπλόκα, με ξεκάθαρη πρόθεση να κλιμακώσουν τις αγωνιστικές τους παρεμβάσεις, οπότε και θα εξετάσουν τον αποκλεισμό σημείων του οδικού δικτύου, ως μορφή αγώνα.
Τα μηνύματα που έρχονται από τη βάση και τους νέους αγρότες δείχνουν ότι η συμμετοχή θα είναι μαζική. Αλλωστε, στο σύνολό τους, αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς συμφωνούν ότι ξεκινούν «έναν αγώνα επιβίωσης».
Πέραν των σκληρών μέτρων που εκπορεύονται από το τρίτο Μνημόνιο, οι παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν ένα επιπλέον «μείγμα» που απειλεί την παραγωγική τους δραστηριότητα: κακές πληρωμές ενισχύσεων, στέρηση ελαφρύνσεων σε ενέργεια, δανεισμός με το σταγονόμετρο και με υψηλά επιτόκια, ΦΠΑ από 13% σε 23% στα εφόδια.
Ολα αυτά, μάλιστα, με τα capital controls να περιορίζουν στο μέγιστο βαθμό τις οικονομικές τους συναλλαγές: δυσχεραίνεται η αγορά εφοδίων και καυσίμων και, κυρίως, αδυνατούν να καταβάλλουν μεροκάματα σε αλλοδαπούς εργάτες γης που ζητούν μετρητά.
Το αποτέλεσμα είναι να μη γίνονται εργασίες στα χωράφια και να σημειώνεται απώλεια προϊόντος. Οι αγρότες ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό για διάλογο από μηδενική βάση για ασφαλιστικό, φορολογικό και κόστος παραγωγής.
EUROKINISSI

Τα μπλόκα της Θεσσαλίας

Τα βλέμματα των αγροτών πέφτουν στα μπλόκα της Θεσσαλίας. Στα Τέμπη συγκεντρώνονται τρακτέρ από σήμερα και στον κόμβο Νίκαιας από αύριο. Αναμένεται μαζικότατη συμμετοχή.
«Καλούμε κάθε μικρομεσαίο αγρότη να βγει στα μπλόκα του αγώνα», τονίζει στην«Εφ.Συν.» από τη Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, ο πρόεδρος της ΕΟΑΣ Ν. Λάρισας, Ρ. Μαρούδας. «Δεν πρέπει να λείψει κανείς από αυτόν τον αγώνα επιβίωσης. Με τη μαζική συμμετοχή μας πρέπει να ανατρέψουμε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Μαζί με το τρίτο Μνημόνιο και τη νέα ΚΑΠ, θα μας ξεκληρίσουν και θα μας κάνουν είτε ανέργους είτε κολίγες», προειδοποιεί.
Επειτα από προσυγκέντρωση στη Γυρτώνη, σήμερα στις 12.00, περί τα 800 τρακτέρ θα κατευθυνθούν προς τα Τέμπη, σημείο αναφοράς των αγροτικών κινητοποιήσεων.«Θα μείνουν ανοικτά μέχρι να ολοκληρώσουν όλοι οι συνάδελφοί μας τις συσκέψεις τους και στη συνέχεια, σε συντονισμό, θα αποφασίσουμε τον τρόπο κλιμάκωσης», λέει στην εφημερίδα μας ο Χρ. Σιδηρόπουλος, μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων.
Ετοιμοι να στήσουν μπλόκα δηλώνουν και οι αγρότες της Μαγνησίας. Περισσότερα από 130 τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί ήδη στην περιοχή Πλατάνια του Αλμυρού και όλα δείχνουν ότι σήμερα θα ξεκινήσουν πορεία για τον κόμβο Μικροθηβών, όπου είναι το προγραμματισμένο ραντεβού – σημείο στρατηγικής σημασίας.
Πάνω από 1.000 τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί στον Προμαχώνα. Την πλήρη απογοήτευση του αγροτικού κόσμου από την κυβέρνηση εκφράζει ο Π. Αραμπατζής, αγρότης από την Βισαλτία, κατηγορώντας την ότι «παρουσιάζει το άσπρο-μαύρο, ενώ όλοι συμφωνούν πως αυτά τα μέτρα σημαίνουν την καταδίκη μας. Τους ζάλισε η καρέκλα της εξουσίας», συμπληρώνει.
Στον Νομό Θεσσαλονίκης, μπλόκο θα υπάρξει στα Μάλγαρα και στη συνέχεια σε υπόλοιπα σημεία. «Ο αγώνας θα είναι διαρκείας, μαζικός και δυναμικός. Είναι αγώνας επιβίωσης. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι εάν περάσουν αυτά τα μέτρα, διαλύεται η παραγωγική βάση της χώρας. Για αυτό ζητούμε την άμεση απόσυρσή τους», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Δ. Καμπούρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων και μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων.
Η Πανελλήνια Συντονιστική θα έχει δυναμική παρουσία και στα της Χρυσούπολης, του Αγρινίου, της Θεσπρωτίας και της Κορίνθου, μεταξύ άλλων. Στη βόρεια Ελλάδαμπλόκα προγραμματίζονται σε Δράμα και Σέρρες.
Στην Ημαθία «το μεγαλύτερο μπλόκο θα είναι στον κόμβο Νησελίου, με πάνω από 700 τρακτέρ. Είμαστε αποφασισμένοι για όλα. Τέτοια συμμετοχή δεν έχει ξαναδεί ο νομός», λέει ο Ν. Βόλκος από τον Αγροτικό Σύλλογο Αλεξάνδρειας. Παρατεταγμένα τρακτέρ βρίσκονται στο Αιγίνιο Πιερίας, στις δύο εισόδους στον Νομό Κιλκίς, στην Παλαιά Πέλλα, στον Πλατανότοπο Γιαννιτσών κ.α.
Νοτιότερα, τα τρακτέρ παραμένουν στον περιφερειακό Λιβαδειάς - Λαμίας - Ορχομενού. Την Παρασκευή, ένα ενιαίο μπλόκο προγραμματίζεται στο Κάστρο Βοιωτίας, στο 110ο χλμ. της ΠΑΘΕ, όπου θα καταλήξουν τρακτέρ που ήδη έχουν βγει σε σημεία της Στερεάς Ελλάδας.
«Ο κόσμος ακολουθεί τυφλά και κυρίως νέοι. Βλέπουν ότι η μόνη λύση για τους αγρότες είναι να αλλάξουμε όλοι επίθετο και να μετονομαστούμε σε Τσίπρα, μπας και βρούμε θέση στο Δημόσιο», σχολιάζει δηκτικά ο Γ. Βάγκος, αγροτοσυνδικαλιστής από το Κάστρο. Μεγάλο μπλόκο ετοιμάζεται και στην περιοχή της Ανθήλης. Τρακτέρ από τα χωριά του Δομοκού αναμένεται να συγκεντρωθούν στο 43ο χιλ. της επαρχιακής οδού Λαμίας - Δομοκού - Καρδίτσας.
Στην Πάτρα, οι αγρότες θα κλείσουν σήμερα την Εθνική Οδό στο ύψος της Κάτω Αχαγιάς, ενώ στην Ηλεία έχουν προγραμματιστεί δύο συγκεντρώσεις: στην Εθνική Οδό Πατρών - Πύργου στα φανάρια Κουρτεσίου και στη Μαραθιά.
Στην Αργολίδα, οι αγρότες ετοιμάζουν μπλόκο στην είσοδο του Κουτσοποδίου, έχοντας αποφασίσει για νωρίτερα να κάνουν πορεία αγροτικών μηχανημάτων και αυτοκινήτων από τα χωριά του Αργολικού κάμπου.
Συγκέντρωση αγροτών - κτηνοτρόφων στο τελωνείο του ΠρομαχώναΕUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
Στη Λακωνία, οι αγρότες ομόφωνα αποφάσισαν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις και να ενώσουν τη φωνή τους με τους υπόλοιπους αγρότες. Στο πλαίσιο αυτό θα κατεβάσουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες και θα ξεκινήσουν ενημέρωση του κόσμου.
Στην Κρήτη, σε κατάληψη του περιφερειακού καταστήματος του ΟΓΑ στο Ηράκλειο θα προχωρήσουν οι αγρότες σήμερα το πρωί, απόφαση που ελήφθη στις Αρχάνες κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Κρήτης. Τα παραπάνω είναι τα κυριότερα σημεία όπου θα συγκεντρωθούν τρακτέρ.
Επόμενη ημερομηνία-σταθμός των κινητοποιήσεων, η 28η Ιανουαρίου, όπου ξεκινάει η 26η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης «AGROTICA». Παραγωγοί από όλη τη χώρα θα ενώσουν τις δυνάμεις τους, με στόχο να αποκλείσουν την Εκθεση.
Στην πανελλαδική γενική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου, οι αγρότες επιθυμούν να προχωρήσουν σε κοινές δράσεις με τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες και τάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: