Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Ανασύνταξη και επίθεση

Ανασύνταξη και επίθεση - MediaΑπό τις «Συμπληγάδες Πέτρες» θα χρειαστεί να περάσει το επόμενο δι­άστημα η κυβέρνηση, προκειμένου να επιβιώ­σει και να σταθεροποιη­θεί στο εσωτερικό.

Μετά την ανάδειξη του Κυριάκου Μητσο­τάκη στην αρχηγία της Ν.Δ., σκληραί­νει το παιχνίδι της αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ η παρουσίαση της κυβερνητικής πρό­τασης για το ασφαλιστικό, που θίγει ελεύθερους επαγγελματίες και αγρό­τες, προκαλεί ήδη κύμα κινητοποι­ήσεων, που το πιθανότερο είναι να κλιμακωθεί και να φουντώσει όταν θα έρθει το τελικό σχέδιο, το οποίο προ- μηνύεται μάλλον χειρότερο με δεδο­μένες τις πιέσεις απ' το μέτωπο των δανειστών...

Ο δρόμος προς την επιτυχή αξιολό­γηση φαίνεται μακρύς και δύσβατος και αυτό το στοιχείο δημιουργεί έδα­φος για πιέσεις και στο εσωτερικό.

Καμία χαραμάδα

Σε γενικές γραμμές το κυβερνητι­κό επιτελείο παίρνει ως δεδομένη τη διάθεση για σκληρή αντιπαράθεση

από την πλευρά Μητσοτάκη, χωρίς σχεδόν καμία χαραμάδα συναίνεσης έστω στα μείζονα ζητήματα, όμως από την άλλη δεν πιστεύει ότι τα πράγ­ματα για τον νέο αρχηγό της Ν .Δ. είναι απλά και εύκολα.

Χρειάζεται χρόνος για να ανασυ­ντάξει το κόμμα και να σταθεροποι­ηθεί το νέο σύστημα εξουσίας στο εσωτερικό της Ν.Δ., ενώ όσον αφο­ρά την κυβερνητική πολιτική, συνερ­γάτες του πρωθυπουργού πιστεύουν ότι θα είναι δύσκολο να χαράξει αντι­πολιτευτική γραμμή στον βαθμό που από τη μία δεν θα μπορεί να διαφο­ροποιηθεί από κομβικές πτυχές του προγράμματος που υλοποιεί η κυβέρ­νηση, από την άλλη δεν θα μπορεί να κρύψει βασικά του μειονεκτήματα, όπως είναι η συμφωνία, λόγω της ιδε­ολογικής εγγύτητας, με τις σκλη­ρές απαιτήσεις των δανειστών σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, την εργασία, τις συντάξεις κ.λπ.

Με βάση τα παραπάνω, η κυβέρ­νηση επιχειρεί να δομήσει την αντε­πίθεσή της στο επικοινωνιακό μπα­ράζ που διαδραματίζεται υπέρ του Μητσοτάκη, το οποίο εν πολλοίς δο­μεί μια αφήγηση που λέει ότι ο «με­ταρρυθμιστής» Μητσοτάκης απειλεί σοβαρά τη διακυβέρνηση του «λαϊκι­στή» Τσίπρα και αργά ή γρήγορα θα εί­ναι ο «επόμενος».

Η αντεπίθεση αυτή βασίζεται σε τρία - τέσσερα πεδία και αναμένεται να κορυφωθεί την ερχόμενη εβδομά­δα με την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλι­στικό (πιθανότατα την Παρασκευή 29 του μηνός).

Στο κόκκινο

Ήδη, στο πλαίσιο της πρώτης «εθι­μοτυπικής» συνάντησης με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ν.Δ., ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το ασφαλιστικό, τη συγκρότηση του ΕΣΡ (κατ' επέκταση της στάσης απέναντι στην παλιά μιντιακή διαπλοκή), τη στάση απέναντι στο ΔΝΤ και τη Δημόσια Διοίκηση.

1. Δέκα μέρες μετά την εκλογή Μητσοτάκη, το «θερμόμετρο» της αντιπαράθεσης «χτύπησε κόκ­κινο» με αφορμή τη μη συναίνεσή του στη συγκρότηση του ΕΣΡ, αν δεν αφαιρεθούν αρμοδιότητες από τον υπουργό - εν προκειμένω τον Νίκο Παππά - ώστε να μπορεί η ίδια η Αρ­χή να αποφασίζει για τον αριθμό των ραδιοτηλεοπτικών αδειών.

Η αντίδραση της κυβέρνησης υπήρξε σκληρή, καθώς πιέζει τον Μητσοτάκη με το επιχείρημα ότι αρνείται να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία αδειοδότησης λόγω της ταύτισής του με τα συμφέροντα των καναλαρχών της διαπλοκής. Η κυβέρνηση χαρα­κτήρισε τον Μητσοτάκη επισήμως και χωρίς περιστροφές «όμηρο των διαπλεκόμενων συμφερόντων και των εργολάβων της τηλεοπτικής ενη­μέρωσης», ο οποίος υπερασπίζεται την «αδιαφάνεια» στο ραδιοτηλεοπτι­κό τοπίο. Ήδη προαναγγέλλεται ότι ο «σκόπελος» που βάζει αυτή η πλευρά θα ξεπεραστεί με νομοθετική ρύθμι­ση που θα επιτρέψει να γίνει ο διαγω­νισμός για τις άδειες, απ' ό,τι φαίνεται με παράκαμψη του ΕΣΡ.

2. Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση, κατά τη συνήθη τακτική της, θα πιέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει καθαρή θέση στην πρότασή της να χρηματοδοτεί­ται κατά ένα μέρος από την αύξηση των εισφορών προκειμένου να αποφευχθεί η περικοπή συντάξεων.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι το νομο­σχέδιο που θα φέρει θα είναι χειρό­τερο, ωστόσο θα επιχειρήσει να κα­ταδείξει ότι δεν βρήκε αρωγούς στην προσπάθεια να περάσει το «μετριο­παθές» σχέδιό της και ότι δυνάμεις της λεγόμενης «ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης» κατ' ουσίαν συντάχθηκαν με την πλευρά των δανειστών, που ζητούσε περικοπές συντάξεων.

3. Σε ό,τι αφορά τη στάση της αξι­ωματικής αντιπολίτευσης ένα­ντι του ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός ήδη έθεσε θέμα στον Κυριάκο Μητσοτά- κη στο πλαίσιο της συνάντησής τους καλώντας τον (τουλάχιστον σύμφω­να με τις κυβερνητικές διαρροές) να «αποφασίσει με ποιους είναι», είτε πρόκειται για το ασφαλιστικό είτε ευ­ρύτερα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του προγράμματος.

4. Σε κομβικό στοιχείο αντιπαρά­θεσης αναδεικνύεται το ζήτημα της Δημόσιας Διοίκησης, όπου, ως υπουργός του Σαμαρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ως «έργο» τις απολύσεις καθαριστριών, καθηγη­τών της τεχνικής εκπαίδευσης κ.λπ., δίνοντας π.χ. χώρο στο «outsourcing», δηλαδή την κάλυψη αναγκών του Δη­μοσίου από ιδιώτες.

Απέναντι σε αυτά και άλλα σχετικά «έργα και ημέρες» η κυβέρνηση προ­βάλλει το νομοσχέδιο για την αξιολό­γηση και την επιλογή επιτελικών στε­λεχών που σε μεγάλο βαθμό προωθεί την «αποπολιτικοποίηση» της Δημό­σιας Διοίκησης, αίτημα της τρόικας που παρέμεινε επιτακτικό, παρότι από το υπουργείο πέρασε ο «μεταρρυθμιστής» Μητσοτάκης.

Στο μεταξύ, γνωρίζοντας ότι η κυ­βέρνηση θα σηκώσει το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, το σύστη­μα «την πρόλαβε» με δημοσιεύμα­τα για τις προσλήψεις μετακλητών στα γραφεία υπουργών κ.λπ. και τις τοποθετήσεις συγγενικών προσώπων και φίλων των κομματικών ή κυ­βερνητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ. σε θέσεις - κλειδιά της Δημόσιας Διοίκησης. Με βάση αυτά τα δημοσιεύματα, πριν προλάβει η κυβέρνηση να υψώσει τους τόνους για τις απολύσεις Μητσοτάκη, η Ν.Δ. αντεπιτέθηκε κατηγορώντας την ότι χτίζει κομματικό κράτος «βολεύο­ντας» αθρόα συριζαίους στο Δημό­σιο και επιχειρώντας να αποδομήσει και το κυβερνητικό επιχείρημα απέ- ναντί του, ότι ο ίδιος αποτελεί «προϊ­όν οικογενειοκρατίας».

Η κυβέρνηση πάντως έδειξε να αιφνιδιάζεται και να χάνει το παιχνίδι της επικοινωνίας. Αντέδρασε με καθυ­στέρηση στο θέμα των μετακλητών, όπου προέβαλε το επιχείρημα ότι πρόκειται για προσλήψεις ορισμένου χρόνου σε πολιτικές κατ' ουσίαν θέ­σεις, σε γραφεία υπουργών και Γενι­κές Γραμματείες και όχι για μόνιμους διορισμούς σε υπηρεσιακές οργανι­κές θέσεις του Δημοσίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημο­σιότητα το Μαξίμου, τον Δεκέμβριο του 2014 (κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου) οι μετακλητοί υπάλληλοι ήταν 1.173, ενώ σήμερα ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί στο μισό (618).

topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: