Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Η πρώτη ευθεία αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη

Τσίπρας - Μητσοτάκης
Ολομέτωπη επίθεση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κυβέρνησαν στο παρελθόν αναμένεται να εξαπολύσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη του πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός θα προσέλθει άλλωστε στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, που είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 18.30, έχοντας διεξαγάγει χτες μια συνάντηση «σε καλό κλίμα» με τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων, στους οποίους άλλωστε ανακοίνωσε αλλαγές στους συντελεστές των εισφορών.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται σήμερα στην τοποθέτησή του να αναλύσει διεξοδικά την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, στρέφοντας τα βέλη του προς τους πολιτικούς υπευθύνους αυτής της κατάστασης, δηλαδή τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθώντας αυτή τη σκληρή γραμμή, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται... να επαναλάβει την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές με βασική αρχή τη διεξαγωγή διαλόγου με την κοινωνία και με άξονα την υπεράσπιση των πιο αδύναμων στρωμάτων.

Ο πρωθυπουργός, τέλος, θα πετάξει το «γάντι» στα κόμματα της αντιπολίτευσης, καλώντας τα για ακόμα μια φορά να καταθέσουν προτάσεις για τη διάσωση των συντάξεων και τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι μέχρι στιγμής η συνεισφορά τους ήταν ανύπαρκτη και απογοητευτική.

Μετωπική αντιπαράθεση

Στη Ν.Δ. θεωρούν ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα της αδιέξοδης πολιτικής που ακολούθησε πέρυσι. Οι απαιτήσεις των δανειστών ήταν μικρότερες και αυτό αναμένεται να τονίσει ο Κυρ. Μητσοτάκης παραθέτοντας τα στοιχεία από τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά. Παράλληλα, όμως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αμφισβητεί ότι το σχέδιο Κατρούγκαλου μπορεί να εφαρμοστεί και να δώσει διέξοδο από την κρίση στην οποία βρίσκονται τα ταμεία. Το πρόβλημα είναι ότι η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ύφεσης και οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό επιτείνουν την ύφεση, υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο της Ν.Δ.

Στις συσκέψεις που έγιναν με τη συμμετοχή των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων Ν. Δένδια, Γ. Βρούτση, Ν. Κεραμέως και των τομεαρχών Β. Οικονόμου και Ν. Παναγιωτόπουλου με τον συντονιστή Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα το συμπέρασμα ήταν ότι τα ποσά που προϋπολογίζει η κυβέρνηση δεν βγαίνουν. Η Ν.Δ. δεν θα καταθέσει συνολική πρόταση μέχρις ότου πάρει την τελική της μορφή η κυβερνητική πρόταση. Σε ό,τι αφορά το λειτουργικό μέρος, θα προτείνει την ενοποίηση των ταμείων σε τρία, για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: