Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

«Μαύρος καπνός» στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για το ΕΣΡ

«Μαύρος καπνός» στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για το ΕΣΡ - Media
Ατελέσφορη έληξε η κρίσιμη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής καθώς δεν επιτεύχθηκε η απαιτούμενη από το Σύνταγμα διευρυμένη πλειοψηφία των 4/5 για την συγκρότηση του ΕΣΡ. Στην ψηφοφορία υπήρξαν 12 «ναι», 7 «όχι», 3 «παρών» και ένας απόντας, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ειδικότερα, «ναι» ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, «κατά» ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία, η Ένωση Κεντρώων και η Χρυσή Αυγή, «παρών» το Ποτάμι και το ΚΚΕ...


Κλείνοντας την συνεδρίαση ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σημείωσε πως «κατόπιν αυτού είναι ζήτημα της κυβέρνησης πως θα ρυθμίσει το ζήτημα αυτό», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά πως πλέον το «μπαλάκι» της συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης.      

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία προανήγγειλε, αποχώρώντας από τη Βουλή, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς καθώς, όπως εξήγησε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες αποτελεί κομμάτι της συμφωνίας με τους εταίρους και προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο Νίκος Παππάς θα προτείνει το υπουργικό συμβούλιο να «τρέξει» τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής ο Νίκος Παππάς με δήλωση του είχε επιτεθεί στη ΝΔ σημειώνοντας πως «εάν η ΝΔ συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, η Βουλή θα αποφασίσει για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών. Εάν παρόλη την κίνηση καλής θέλησης από μεριάς μας η ΝΔ δεν συναινέσει είναι προφανές ότι επιλέγει να κάνει μεγάλη αβάντα σε όσους ωφελούνται από το καθεστώς του τηλεοπτικού χάους που εκθέτει τη χώρα διεθνώς».

Κατά την διάρκεια της συζήτησης, που προηγήθηκε της ατελέσφορης ψηφοφορίας, στη Διάσκεψη των Προέδρων ο Νίκος Δένδιας εκ μέρους της ΝΔ δήλωσε πως αποτελεί υποχρεωτικό όρο προκειμένου το κόμμα του να συναινέσει η επιστροφή των υπερεξουσιών που έχει ο Νίκος Παππάς στο ΕΣΡ, γνωστοποιώντας μάλιστα πως για αυτόν τον όρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα στην συνάντηση τους. «Ο κ. Μητσοτάκης με ενημέρωσε προ ολίγου ότι η αντίδραση του πρωθυπουργού δεν ήταν κάθετη. Αναμέναμε επ’ αυτού την κυβερνητική τοποθέτηση. Με έκπληξη όμως μας δόθηκε η τοποθέτηση του κ. Παππά περί μεταφοράς της αρμοδιότητάς του στην εθνική αντιπροσωπεία αν συναινεσει η Ν.Δ. Είναι αδόκιμο. Δεν είναι τρόπος σοβαρού διαλόγου μεταξλυ κομμάτων αυτός», υποστήριξε ο Νίκος Δένδιας.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ) στην τοποθέτηση του τόνισε ότι «δεν θα γίνουμε συνεργοί στους εκβιασμούς της κυβέρνησης, ούτε συνυπεύθυνοι στη γελοιοποίηση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σας ζητάμε να φέρετε τώρα την υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών καθώς και την αλληλογραφία της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το νόμο Παππά. Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε καμία σύνθεση του ΕΣΡ εάν δεν υπάρχει καθαρό και διαφανές τοπίο. Ζητώ να μην βάλετε το θέμα σήμερα σε ψηφοφορία. Εάν όμως επιμείνετε τότε να ξέρετε πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι “κατά”», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.  

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ο Νίκος Παππάς δήλωσε ότι δεν υπάρχει ζήτημα δικών του υπερεξουσιών, σημειώνοντας πως το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχει τη δυνατότητα να μην αποδεχτεί φάκελο προσφοράς αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις. Σημείωσε, παράλληλα, ότι δεν μπορεί να παραμένει στο διηνεκές το καθεστώς στο τηλεοπτικό πεδίο όπως αυτό υπάρχει σήμερα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία. Για το θέμα το επιστολών των τηλεοπτικών καναλιών ο Νίκος Παππάς υποστήριξε ότι αυτές δεν είχαν να κάνουν με τον αριθμό των τηλεοπτικών καναλιών αλλά με το αν η ΕΡΤ μπορεί να είναι πάροχος δικτύου για προγράμματα σε τρίτους.

Η πρόταση Βούτση

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είχε γνωστοποιήσει τον κατάλογο με τα ονόματα που προτείνει η κυβέρνηση για την πλήρωση των κενών θέσεων στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Για τη θέση του Προέδρου του ΕΣΡ προτάθηκε ο Λαοκράτης Βάσσης και για τη θέση του αντιπροέδρου ο Ροδόλφος Μορώνης. Για μέλη του Συμβουλίου προτάθηκαν οι Βασίλης Καραποστόλης, Γιώργος Κόλλιας, Λίλιαν Μήτρου, Φάνη Πετραλιά, Γιώργος Πλειός, Γιάννης Τζαννετάκος.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: