Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Σορος: Η ΕΕ είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης – Η Ευρώπη ήθελε να τιμωρήσει τον Τσίπρα

Σορος: Η ΕΕ είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης – Η Ευρώπη ήθελε να τιμωρήσει τον Τσίπρα - MediaΗ Ευρώπη είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, υποστηρίζει ο μεγαλοεπενδυτής Σόρος σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό WirtschaftsWoche και τονίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια ανάκαμψής μέσα στην Ευρωζώνη.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, απαντώντας σε ερώτηση για το προσφυγικό ζήτημα είπε ότι είναι ένα θέμα που οδηγεί την Ευρώπη στα πρόθυρα της κατάρρευσης. «Η ελληνική περίπτωση δίδαξε την Ευρώπη πώς να ξεπερνά κουτσά-στραβά την μία κρίση μετά την άλλη» είπε ο Σόρος και περιέγραψε την τακτική της Ευρώπης σα να κλωτσάει τη μπάλα σε μία πλαγιά και να περιμένει να ξανακατέβει κάτω ή αδειάζοντας την καρδάρα με το γάλα. «Αποτέλεσμα είναι η Ευρώπη να αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή πέντε ή έξι σοβαρές κρίσεις ταυτόχρονα».

Σύμφωνα με τον... Σόρο οι κρίσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι η Ελλάδα, η Ρωσία, η Ουκρανία, το δημοψήφισμα στην Βρετανία, η προσφυγική κρίση, αλλά όπως αναφέρει και η αιτία της προσφυγικής κρίσης, ο πόλεμος στη Συρία. Και όπως προσθέτει μέσα σε αυτό το τοπίο προστίθενται και οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι που επηρεάζουν την κοινή γνώμη της Ευρώπης.

Η Μέρκελ, λέει ο Σόρος, προέβλεψε σωστά ότι υπάρχει πιθανότητα η προσφυγική κρίση να καταστρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τώρα αυτή η πρόβλεψη φαίνεται να επιβεβαιώνεται. «Η Ευρώπη θέλει επιδιόρθωση» λέει, αλλά τονίζει ότι η κατάσταση είναι ανστρέψιμη. «Οι Γερμανοί είναι αυτοί που μπορούν να διαψεύσουν την πρόβλεψη της Μέρκελ. Οι Γερμανοί με τη Μέρκελ κατέκτησαν την ηγεμονία στην Ευρώπη και το έκαναν φθηνά, χωρίς κόστος, Συχνά οι ηγεμόνες εργάζονται για την προστασία των δικών τους συμφερόντων, αλλά οφείλουν να εργάζονται και για τα συμφέροντα αυτών που είναι υπό την προστασία τους. Τώρα είναι η ώρα για τους Γερμανούς να αποφασίσουν. Θα αποδεχθούν τις ευθύνες της ηγεμονικής τους θέσης στην Ευρώπη;»

Ο Σόρος ρωτήθηκε και για την Ελλάδα και εξέφρασε την απαισιοδοξία του. Σε ερώτηση για το ποια θα ήταν η στρατηγική νίκης για την Ελλάδα, ο επενδυτής είπε ότι δεν έχει τέτοια στρατηγική. «Η Ελληνική κρίση αντιμετωπίστηκε με λάθος τρόπο από την αρχή. Όταν η ελληνική κρίση αναδείχθηκε στα τέλη του 2009 η ΕΕ, καθοδηγούμενη από τη Γερμανία, έσπευσε να διασώσει τη χώρα αλλά επέβαλε τιμωρητικά επιτόκια στα δάνεια που πρόσφερε. Αυτό έκανε το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο, και επανέλαβαν το ίδιο λάθος στην πρόσφατη συμφωνία. Ο ΕΕ ήθελε να τιμωρήσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και κυρίως τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, την ίδια ώρα που είχε μόνο μία επιλογή να αποτρέψει την ελληνική χρεοκοπία. Ως αποτέλεσμα η ΕΕ επέβαλε όρους στην Αθήνα που την βυθίσουν ακόμη πιο βαθιά στην ύφεση» ανέφερε ο Σόρος.

Ο επενδυτής δεν θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει περιθώρια ανάκαμψης. Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτες για επενδύσεις στη χώρα, ο Σόρος ήταν κατηγορηματικός. «Όχι για όσο διάστημα παραμένει στη ζώνη του ευρώ. Μέσα στο ευρώ η χώρα είναι απίθανο να ακμάσει γιατί η ισοτιμία του συναλλάγματος είναι πολύ υψηλή για να είναι ανταγωνιστική» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: