Καταλυτικής σημασίας αναμένεται να είναι η σημερινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την επικεφαλής του ΔΝΤ στο πλαίσιο της συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που διεξάγεται από χθες στο Νταβός της Ελβετίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει στις «αποσκευές» του μετρήσιμα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, με χαρακτηριστικότερη την «υπερεκτέλεση» εσόδων σε ταμειακή βάση, που υπολογίζονται σε 1 δισ. 942 εκατ. ευρώ και δείχνουν «εμφανή σημάδια» ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, που πιθανόν οδηγήσουν σε ανάπτυξη εντός του 2016.
Ωστόσο... η συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ γίνεται σε μια αρνητική συγκυρία μετά τις προσπάθειες της Αθήνας να απεμπλακεί από την επιτήρηση του ΔΝΤ.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Εφ.Συν.» στην Ουάσινγκτον, Θάνος Δημάδης, η κ. Λαγκάρντ θα θέσει στον Αλέξη Τσίπρα τρία ζητήματα που το Ταμείο θεωρεί καίριας σημασίας:
Το πρώτο έχει να κάνει με τη συνεργασία Ταμείου και Αθήνας, με την κ. Λαγκάρντ να ετοιμάζεται να θέσει στον Αλέξη Τσίπρα την ανάγκη οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Θα υπογραμμίσει ότι «το ΔΝΤ είναι εδώ για να βοηθήσει την Ελλάδα», ζητώντας από τον Ελληνα πρωθυπουργό να μη διαταράσσει η Αθήνα τη σχέση της με το Ταμείο.
Το δεύτερο καίριο ζήτημα είναι να δεχθεί η ελληνική πλευρά τις αλλαγές που ζητάει το Ταμείο για τη μεταρρύθμιση σε ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό και να δεσμεύσει τον Αλέξη Τσίπρα ώστε αυτή η μεταρρύθμιση να γίνει χωρίς αστερίσκους, με ψήφισή της και εφαρμογή της άμεση και όχι στο σύντομο μέλλον, ως τον μόνο δρόμο ώστε να απαλλαγεί κάποια στιγμή από τον «σταυρό του μαρτυρίου» της πρώτης αξιολόγησης.
Τρίτον, θα αναφερθεί και στο θέμα της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους εφόσον τηρηθούν οι δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα να διατηρήσει την Ελλάδα σταθερά προσηλωμένη στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων ώστε μετά την πρώτη αξιολόγηση να αναοίξει η συζήτηση για το χρέος.
Θα υπογραμμίσει ότι η θέση του ΔΝΤ είναι πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και θα διαβεβαιώσει τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι το Ταμείο στηρίζει την ανάγκη μιας τέτοιας ελάφρυνσης με την προοπτική η χώρα να κάνει αυτά που της έχουν ζητηθεί.
Το βέβαιο είναι ότι η γενική διευθύντρια του Ταμείου να αισθάνεται πολιτικά ισχυρή και όυι έχει το πάνω χέρι σε αυτή την κατά πρόσωπο συζήτηση που θα έχει σήμερα με τον Ελληνα πρωθυπουργό.
efsyn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου