Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Τα Σκόπια κλείνουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες

Πρόσφυγες στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ
Μόνο όσοι προτίθενται να ζητήσουν άσυλο στη Γερμανία ή στην Αυστρία θα μπορούν να περνούν πλέον τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, καθώς χθες τα Σκόπια έκλεισαν τα σύνορά τους, στο πλαίσιο της απόφασης των Βαλκανικών χωρών που βρίσκονται στον δρόμο για τη Δύση να περιορίσουν τις προσφυγικές ροές.

Η...
αστυνομία των Σκοπίων ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης επισήμως ότι «τα σύνορα είναι κλειστά», ενώ οι ελληνικές αρχές μιλούσαν για κλειστά σύνορα ήδη από το βράδυ της Τρίτης. Εξαιτίας του γεγονότος, σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία, 600 άνθρωποι αποκλείστηκαν στα ελληνικά σύνορα.

Σύμφωνα με τις αρχές των Σκοπίων, πάντως, την απόφαση προκάλεσε το γεγονός ότι η Σλοβενία σταμάτησε τα τρένα που μετέφεραν πρόσφυγες, πράγμα που διέψευσε η σλοβενική πλευρά. Αντιθέτως υποστήριξε ότι ταξιδεύουν κανονικά.

Η απόφαση ήταν πάντως σχεδόν προδιαγεγραμμένη, καθώς ήδη αξιωματούχοι από τη Σερβία και την Κροατία είχαν ανακοινώσει ότι θα επιτρέπεται η είσοδος στα εδάφη τους μόνο σε πρόσφυγες που θέλουν να ζητήσουν άσυλο στη Γερμανία και την Αυστρία, κλείνοντας ουσιαστικά η μία μετά την άλλη τον δρόμο των προσφύγων από την Ασία και τη Μέση Ανατολή προς τη δυτική Ευρώπη.

Ο αρμόδιος για τους πρόσφυγες Σέρβος υπουργός, Αλαξάνταρ Βούλιν, είχε δηλώσει ότι οι πρόσφυγες δεν θα μπορούν να περνάνε «εάν δεν έχουν εκφράσει σαφώς την πρόθεσή τους να ζητήσουν άσυλο» σε Αυστρία και Γερμανία.

Ήταν επίσης ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα του προσφυγικού, η οποία μακραίνει διαρκώς. Αυστρία και Γερμανία σήμερα ανακοίνωσαν ότι θα περιορίσουν τον αριθμό των προσφύγων που θα δέχονται στα εδάφη τους, ενώ ήδη από την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσαν ότι θα στέλνουν πίσω όσους προτίθενται να ζητήσουν άσυλο στις Σκανδιναβικές χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: