Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

«Έκρηξη» Μουζάλα κατά Ευρωπαίων για το προσφυγικό

Την αντίδραση του Γιάννη Μουζάλα προκάλεσε η επισήμανση στην έκθεση της Κομισιόν ότι η Ελλάδα έχει τρίμηνη διορία για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών. 

«Οι ροές ξεκινάνε από τα παράλια της Τουρκίας, δεν ξεκινάνε από την Ελλάδα. Έχει γίνει τόση κουβέντα για το ότι η Ελλάδα δεν φυλάει τα σύνορα. Βγήκε η frontex, την ίδια μέρα που γινόταν η σύνοδος των υπουργών και είπε ότι “η Ελλάδα φυλάει τα σύνορά της, δεν μπορείς στα θαλάσσια σύνορα να κάνει οτιδήποτε παραπάνω από αυτό που γίνεται”», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, για να προσθέσει:

«Θα παλέψω...
να μη χρησιμοποιηθεί μια λάθος εκτίμηση που λέει να “μειώσει τις ροές η Ελλάδα”. Πως θα τις μειώσουμε τις ροές; Θα πάμε στα παράλια της Τουρκίας, να κάνουμε κατάληψη στη Μικρά Ασία μετά από τόσα χρόνια;». 

«Προσπαθούμε και οφείλουμε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας. Σε ποιες δεν είμαστε συνεπείς; Να ολοκληρώσουμε τα hot spots. Θα είμαστε», ανέφερε ο ίδιος, μιλώντας στο Mega.



«Δεν είναι επίσημη άποψη της Κομισιόν η έξοδος από την Σένγκεν»
«Κι εγώ έχω ανησυχίες. Υπάρχει ένα κομμάτι της Ευρώπης που είναι πολύ τρομαγμένο. Έχουμε την άποψη της Μέρκελ και έχουμε την άποψη του πρωθυπουργού της Βαυαρίας, ανήκουν στο ίδιο κόμμα», τόνισε, επίσης, ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, «η Ευρώπη έχει μία διάσπαση που ξεπερνάει τα κόμματα. Αυτό είναι προφανές ότι μας προκαλεί προβλήματα».

Αναφορικά με τις δήλωσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις την Τετάρτη (27/1), το κυβερνητικό στέλεχος σημείωσε: 

«Η άποψη η οποία στοχοποιεί την Ελλάδα και την “τιμωρεί” και διαδίδει και προβάλει να βγει από την Σένγκεν, είναι διαφορετική από την επίσημη άποψη της Κομισιόν, μέχρι τώρα. Στη Σύνοδο υπουργών στην Ολλανδία, αυτή η άποψη δεν συζητήθηκε».

«Δεν μπορώ να σας πω αν υπάρχει πιθανότητα επιβολής αποκλεισμού των συνόρων, αλλά η κυβέρνησή μας πρέπει να δρα σαν να υπάρχει το ενδεχόμενο αυτό», επεσήμανε ο κ. Μουζάλας, για να συνεχίσει:

«Αυτό που εγγυώμαι είναι ότι παλεύουμε για να φύγει από το τραπέζι αυτή η συζήτηση. Γίνεται ορατό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πίσω από το τραπέζι ακούγονται τέτοια πράγματα και οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι. Προσπαθώ να πω ότι, φοβόμαστε ή δεν φοβόμαστε, πρέπει συσπειρωμένα να το αντιμετωπίσουμε και αυτό θα κάνουμε με τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: