Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες

Μπλόκο αγροτών στη Νίκαια Λάρισας
Τον πανελλαδικό και διαρκείας μαζικό αγώνα επιβίωσης έχουν ξεκινήσει για τα καλά οι αγρότες εναντίον των μέτρων σε ασφαλιστικό και φορολογικό που εκπορεύονται από το τρίτο Μνημόνιο.
Ξεκίνησαν τους αποκλεισμούς συμβολικού χαρακτήρα κατά μήκους του εθνικού οδικού δικτύου και πορείες διαμαρτυρίας, στις οποίες συμμετείχαν και άλλοι επαγγελματικοί φορείς. 
Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία έγινε δίωρος κλεισίματος το μεσημέρι. Για ένταση των κινητοποιήσεών τους από αύριο κάνουν λόγο οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα...

Υπό κατάληψη βρίσκεται η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, ενώ έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 700 τρακτέρ.
Υπάρχει σκέψη «να γίνονται συμβολικοί αποκλεισμοί και των παρακαμπτήριων οδών από αύριο», τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο γραμματέας της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων Γιάννης Παναγής.
Δίωρο αποκλεισμό της διασταύρωσης στα Κοκκινόγεια που οδηγούν προς το τελωνείο της Εξοχής, ξεκίνησαν και οι συμμετέχοντες στο μπλόκο, το οποίο αριθμεί περί τα 500 τρακτέρ και ενισχύεται διαρκώς.
Στην Πέλλα, έχουν στηθεί δύο μπλόκα στον κόμβο του Μελισσίου και στην Παραλίμνη, επί της εθνικής οδού Γιαννιτσών-Θεσσαλονίκης και, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, «σήμερα δεν υπάρχει σκέψη για κλείσιμο δρόμων, αυτό που επιχειρείται είναι τα δύο μπλόκα της Πέλλας να γίνουν ένα».
Σε συμβολικό αποκλεισμό μιας ώρας το απόγευμα θα προχωρήσει το μπλόκο που έχει στηθεί στην Χαλκηδόνα.
Μπλόκο αγροτών στη Νίκαι ΛάρισαςΜπλόκο αγροτών στη Λάρισα | EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

1500 τα τρακτέρ στον κόμβο της Νίκαιας

Σήμερα οι αγρότες της Θεσσαλίας προχώρησαν σε έξοδο στον κόμβο της Νίκαιας με τα τρακτέρ τους που συσπειρώνονται γύρω από τη Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων με τους διοργανωτές να εκτιμούν ότι ο αριθμός των τρακτέρ έχει ξεπεράσει τα 1500.
 Τα τρακτέρ, προερχόμενα κυρίως από την Καρδίτσα και την Λάρισα, αλλά και από τα Τρίκαλα, έχουν παραταχθεί σε διπλή σειρά δεξιά και αριστερά του οδοστρώματος και οι αγρότες του μπλόκου οργανώνονται για τις παραπέρα κινήσεις τους.
Στο μεταξύ συμμετέχοντας στο αγωνιστικό κλίμα δεκάδες συνδικαλιστές το ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν στο σημείο το μπλόκου πορεία διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική πολιτική.
Η κυκλοφορία από τις 12.00 το μεσημέρι έχει διακοπεί στο συγκεκριμένο κομμάτι της ΠΑΘΕ και η κίνηση διοχετεύεται σε εναλλακτικές διαδρομές καθ’ υπόδειξη της αστυνομίας.

Εκατοντάδες τρακτέρ στα διόδια Μαλγάρων

Δίωρο κλείσιμο στα διόδια των Μαλγάρων πραγματοποίησε το μπλόκο των 600 τρακτέρ.
Με ενίσχυση των μπλόκων τους συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις αγρότες και κτηνοτρόφοι στον κόμβο Νισελίου επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, οι οποίοι τουλάχιστον για σήμερα δεν προβλέπεται να προχωρήσουν σε αποκλεισμούς, όπως εξήγησε ο αγροτοσυνδικαλιστής, Παναγιώτης Μεσαλάς.
Το μπλόκο της Κουλούρας στον Νομό Ημαθίας στήνεται στην Εγνατία Οδό και ήδη αριθμεί περισσότερα από 350 τρακτέρ.
Την Παρασκευή θα γίνει «κατάληψη του οδοστρώματος» όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών. Στο μπλόκο της Κουλούρας συγκεντρώνονται άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα από Βελβεντό Κοζάνης, Καστοριά, Νάουσα, Γρεβενά και από την Πιερία και την Πέλλα.
Μπλόκο αγροτών της Θεσσαλίας Μπλόκο αγροτών της Νίκαια Θεσσαλίας | EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Κλιμάκωση του αγώνα και στα Τέμπη

Συντονισμό με τα άλλα μπλόκα αποφάσισαν οι αγρότες στα Τέμπη μετά τη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν του πρωί. Αύριο από τις 12.00 μέχρι και τις 2.00 μ.μ. θα αποκλείσουν, το οδόστρωμα οπότε και αναμένεται διακοπή της κυκλοφορίας επί της ΠΑΘΕ για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Η αυριανή κίνηση θεωρείται ως «προειδοποιητική» στο πλαίσιο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στο γενικό προσκλητήριο προς όλα τα μπλόκα που έχει απευθύνει για το Σάββατο το μεσημέρι το μπλόκο των Τεμπών, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός ενεργειών σε πανελλαδικό επίπεδο.
Στο επίκεντρο των αιτημάτων των αγροτών είναι συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και διάλογος από μηδενική βάση, τόσο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, όσο και για το σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν την πρωτογενή παραγωγή.
Πάντως, όπως υπογραμμίζουν οι αγρότες, στις προθέσεις τους δεν είναι οι κινητοποιήσεις τους να δυσκολέψουν λοιπές κοινωνικές ομάδες, καθώς, όπως παρατηρούν, το ασφαλιστικό και το φορολογικό αφορούν όλους, ενώ ήδη δέχονται μηνύματα συμπαράστασης στον αγώνα τους από άλλους επαγγελματικούς κλάδους.

Στον χορό Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανίας

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Αχαΐας και της Ηλείας, οι οποίοι έχουν παρατάξει τρακτέρ σε τρία σημεία της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους της Κάτω Αχαΐας, του Κουρτεσίου και της Μαραθιάς. 
Σύμφωνα με εκπροσώπους των αγροτών, αυξήθηκε ο αριθμός των τρακτέρ που βρίσκονται στους δρόμους.
Στον χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν από το μεσημέρι και αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι παρέταξαν τρακτέρ στην εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στο ύψος του κόμβου της Ερμίτσας.
Αύριο στις 11:00 οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας έχουν προγραμματίσει να παρατάξουν τα τρακτέρ στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου.

Μπλόκα αγροτών στην Ηλεία  Μπλόκα αγροτών στην Ηλεία | EUROKINISSI-Γιάννης Σπυρούνης/ilialive.gr

Αποκλεισμός του στο ΟΓΑ Ηράκλειο

Με συνθήματα όπως «Όχι στη φτώχεια και στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς», αγρότες-μέλη της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) πραγματοποίησαν σήμερα κατάληψη του περιφερειακού καταστήματος του ΟΓΑ στο Ηράκλειο, στην οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.
Η κινητοποίηση πραγματοποιείται ενάντια στο ασφαλιστικό και τα φορολογικά μέτρα και οι αγρότες της ΠΑΣΥ αναφέρουν:
«Πώς η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μέσα από τα μέτρα του τρίτου μνημονίου, ειδικότερα το ασφαλιστικό και το φορολογικό, επιταχύνει τη στρατηγική της ΕΕ, την ΚΑΠ, στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών από τη γη και την παραγωγή τους, συγκεντρώνοντάς την στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρήσεων».

Αποκλεισμός των τελωνείων στον Έβρο

Τον αποκλεισμό των τελωνείων των Κήπων και των Καστανέων, έχουν προγραμματίσει για αύριο από τις 12 έως και τις 2.00 το μεσημέρι, οι αγρότες του Έβρου, διαμαρτυρόμενοι για τις επικείμενες αλλαγές σε φορολογικό και ασφαλιστικό.
Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν συγκεντρωθεί περίπου 500 τρακτέρ στον κόμβο των Καστανέων Ορεστιάδας, 150 στους Ψαθάδες Διδυμοτείχου, σημεία στα οποία αύριο θα διακόπτεται ανά διαστήματα η κυκλοφορία των οχημάτων. Τέλος, από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, τα αγροτικά μηχανήματα θα παραταχθούν και στην Εγνατία Οδό στο ύψος του κόμβου του Αρδανίου.
«Δυστυχώς ο αγροτικός κόσμος σε όλη τη χώρα είναι οργισμένος και έχει βγει στους δρόμους. Θα πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση ότι με αυτό το ασφαλιστικό και φορολογικό πρόγραμμα, δεν μπορεί να υπάρξει αγροτική παραγωγή, δεν μπορεί να υπάρξει Έλληνας αγρότης», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συλλόγου αγροτών Αλεξανδρούπολης Κώστας Αλεξανδρής.

Άκαρπη η συνάντηση με Κατρούγκαλο

Το απόγευμα της Πέμπτης η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών - Κτηνοτρόφων - Αλιέων συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, χωρίς, ωστόσο, η συνάντηση να καταλήξει κάπου. 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Κατρούγκαλος άκουσε τις θέσεις της επιτροπής σχετικά με τις διατάξεις που προωθούνται στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τους αγρότες και είχε την ευκαιρία να διευκρινίσει κρίσιμα σημεία του νομοσχεδίου.
«Υπάρχει σχέδιο καταστροφής μας και η απάντηση θα δοθεί στα μπλόκα. Δεν σκοτώνουμε την αγελάδα που μας τρέφει», δήλωσαν οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής μετά τη συνάντηση.
Νωρίτερα, εισερχόμενος στο υπουργείο, ο Γ. Κατρούγκαλος επανέλαβε σε δηλώσεις του ότι το νομοσχέδιο στοχεύει στην ισονομία και τη δικαιοσύνη, αλλά υπογράμμισε παράλληλα ότι υπάρχουν διορθωτικές κινήσεις, όπου είναι απαραίτητο, και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος με την κοινωνία.
Υπενθυμίζεται ότι αύριο ο υπουργός Εργασίας θα λάβει μέρος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, σχετικά με τροποποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση σε διατάξεις που αφορούν τους αγρότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: