Πίσω από ένα ακόμη blame game κι ένα μπαράζ διπλωματικών – όσο και απειλητικών – διατυπώσεων κρύβει η Ευρώπη τον νέο μεγάλο εκβιασμό προς την Ελλάδα για το προσφυγικό και την, επί της ουσίας, κατάργηση της Συνθήκης Σένγκεν.
Μέσα από ένα κύμα διαρροών, διαψεύσεων και βελτιωμένων διατυπώσεων, η πραγματικότητα που φαίνεται να διαμορφώνεται για τη χώρα μας μετά και τη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ είναι η εξής: Η Ελλάδα έχει, στην πράξη, περιθώριο τριών μηνών για να προχωρήσει στις «βελτιώσεις» που ζητούν οι εταίροι για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών, ειδάλλως θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο διετούς αναστολής της συνθήκης Σένγκεν – ήτοι, όποια ευρωπαϊκή χώρα το επιθυμεί θα μπορεί να κλείσει τα εσωτερικά σύνορά της τουλάχιστον για δύο χρόνια...
Το σήμα αυτό προς την Αθήνα αναμένεται να γίνει ακόμη πιο σαφές με την έκθεση που θα παρουσιάσει η Κομισιόν εντός των επόμενων εβδομάδων και θα καταγράφει τις «αδυναμίες» των κρατών – μελών στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα Σκόπια και το προσφυγικό γκέτο
Σε δεύτερο επίπεδο, η απειλή προς την Αθήνα κλιμακώνεται με το παράλληλο σχέδιο «μετατόπισης» των ευρωπαϊκών συνόρων στη μεθόριο με τα Σκόπια από το Αιγαίο – ένα σχέδιο, που άπαντες επιβεβαιώνουν μεν αλλά αρνούνται ότι ισοδυναμεί με απομόνωση της Ελλάδας και μετατροπή της σε «προσφυγικό γκέτο» της Ευρώπης.
Ενδεικτικές είναι οι χθεσινές δηλώσεις του Ολλανδού υφυπουργού Ασφάλειας και Δικαιοσύνης Κλαας Ντάικχοφ, ο οποίος μετά τη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών είπε ότι το Συμβούλιο έδωσε «ξεκάθαρο σήμα» στην Κομισιόν να εξετάσει την πιθανότητα να παράσχει βοήθεια η Frontex στα σύνορα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας.
Νωρίτερα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν και του επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου Νατάσα Μπερτό είχε διαβεβαιώσει πως δεν υφίσταται κανένα σενάριο αποπομπής της Ελλάδας από τη Σένγκεν – οι Financial Times, ωστόσο, επανήλθαν στο σχέδιο για ενίσχυση των συνόρων των Σκοπίων προκειμένου να αποτραπεί η ροή των προσφύγων προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, γράφοντας μάλιστα ότι η σχετική πρόταση έχει την στήριξη και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Η πρόταση της Σλοβενίας και ο Γιούνκερ
Η πρόταση για αποστολή κοινών αστυνομικών δυνάμεων στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα ετέθη για πρώτη φορά σε επιστολή του πρωθυπουργού της Σλοβενίας Μίρο Τσεράρ την περασμένη εβδομάδα και, κατά τους FT, κερδίζει πλέον έδαφος και δυναμική σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Όπως γράφει η εφημερίδα, την πρόταση έκανε αποδεκτή και η Κομισιόν, όπως αναφέρεται σε επιστολή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον Μίρο Τσεράρ: «Καλωσορίζω την πρότασή σας, σύμφωνα με την οποία όλες οι χώρες-μέλη θα παράσχουν βοήθεια στην ΠΓΔΜ για τους ελέγχους στα σύνορα με την Ελλάδα, μέσω της αποστολής αστυνομικών και αξιωματούχων καθώς και εξοπλισμού», αναφέρει στην επιστολή του ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Στην ίδια επιστολή ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επαναλαμβάνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν την είσοδο σε ανθρώπους που δεν θέλουν να καταθέσουν αίτημα ασύλου στη χώρα που εισέρχονται αλλά σε κάποια άλλη. «Οι χώρες - μέλη θα έπρεπε να αρνούνται την είσοδο ανθρώπων από τρίτες χώρες που δεν έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου ενώ είχαν την ευκαιρία να το κάνουν», γράφει ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Η κυβέρνηση της Σλοβενίας υποστηρίζει ότι η πρότασή της έχει την ισχυρή στήριξη των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, περιλαμβανομένων της Ουγγαρίας και την Πολωνίας.
Η απάντηση Μουζάλα
Το παιχνίδι που παίζεται και το κλίμα απομόνωσης που επιχειρείται να διαμορφωθεί, κυρίως από τους κεντροευρωπαίους, σε βάρος της Ελλάδας, αποτυπώνεται και στις δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα χθες, από τις Βρυξέλλες:
«Δεν έχουμε πρόθεση να πάρουμε μέρος σε ένα παιχνίδι αλληλοκατηγοριών που δεν οδηγεί πουθενά και δεν φέρνει αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης», είπε, αφού τόνισε ότι δεν υφίσταται κανένας λόγος για αποπομπή της Ελλάδας από τη Σένγκεν».
«Η Σένγκεν είναι μέρος του παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών: Αν δεν κάνεις αυτό ή εκείνο, θα σου κάνουμε αυτό. Είναι μία τιμωρία», δήλωσε ο Γιάννης Μουζάλας, τονίζοντας πως οι χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση πανικού θέλουν να κλείσουν τα σύνορα, αλλά αυτό σημαίνει ότι μία Ευρωπαϊκή κρίση θα μετατραπεί σε μία ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα με χιλιάδες παγιδευμένους μετανάστες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου