Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Επίθεση στην αντιπολίτευση, άνοιγμα τους αγρότες

Αλέξης Τσίπρας«Ένα χρόνο πριν ξεκινήσαμε μαζί με τον ελληνικό λαό το ταξίδι στο όνειρο και την ελπίδα. Αναμετρηθήκαμε με την ιστορία. Τολμήσαμε να πάρουμε στις πλάτες μας ευθύνες μεγαλύτερες από το μπόι μας. Πατάμε γερά στα πόδια μας και προχωράμε» δήλωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της εκδήλωσης στο κατάμεστο Τακ Κβον Ντο. 
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο αγώνας για την αλλαγή δεν είναι θεωρίες σε βιβλία, αλλά καθημερινή πράξη και υπογράμμισε ότι συγκρουστήκαμε με το συντηρητικό κατεστημένο που επιμένει δογματικά σε συνταγές λιτότητας και ισχυρίζεται πως δεν φταίνε οι συνταγές αυτές, αλλά η εφαρμογή τους...

Εξέφρασε την περηφάνια του «που δώσαμε μάχες για να τελειώνουμε με ό,τι μας έφερε ως εδώ» και έκανε λόγο για μάχη εναντίον της ολιγαρχίας και της διαπλοκήςκαι υπογράμμισε ότι «δεν θα γίνουμε όμηροι ούτε των εκβιαστών ούτε των οργανωμένων συμφερόντων».
ΕUROKINISSI
Αναφέρθηκε στις παγίδες που στήθηκαν στη χώρα και τόνισε ότι «τις αποφύγαμε χάρις στη στήριξη του λαού που μας έδωσε τη νίκη σε τρεις εκλογικές μάχες σε λιγότερο από ένα χρόνο».
«Αυτοί που μας οδήγησαν ως εδώ, και παραδόθηκαν αμαχητί στις ορέξεις των δανειστών, πρέπει να δώσουν απαντήσεις» είπε ο πρωθυπουργός.
Έκανε λόγο για προσπάθεια επανασυσπείρωσης αυτών των δυνάμεων με στόχο να γυρίσει η χώρα πίσω, στην εποχή της «ανομίας και της αυθαιρεσίας της ολιγαρχίας και των καναλαρχών».
Σημείωσε ότι αυτές οι δυνάμεις προσπαθούν να μετατρέψουν την πρώτη αξιολόγηση σε εργαλείο εκβιασμού της κυβέρνησης και τις εγκάλεσε ότι κρύβονται πίσω από το ΔΝΤ στο θέμα του Ασφαλιστικού.
Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το κρίσιμο δίλημμα για το ασφαλιστικό συμπυκνώνεται στο «ή μεταρρύθμιση του συστήματος ή κατάρρευση του συστήματος».
ΕUROKINISSI

Ολομέτωπη επίθεση σε Κυριάκο Μητσοτάκη

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε αρκετές φορές στονΚυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά εξαπολύοντας ευθείες βολές κατά του προέδρου της Ν.Δ.
«Είναι λοιπόν τουλάχιστον θράσος να ακούει κανείς το κ. Μητσοτάκη να μιλά για το ΣΥΡΙΖΑ που με τη διαπραγμάτευση χρέωσε τη χώρα» είπε ο πρωθυπουργός, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε «Εμείς ποτέ δεν πρόκειται να πολεμήσουμε τον κ. Μητσοτάκη για τις ρίζες του και την οικογένειά του. Θα τον πολεμήσουμε για τις ιδέες του με τις δικές μας ιδέες, θα τον πολεμήσουμε για τις πράξεις του και για όσα έκανε ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όταν καθαίρεσε διευθυντές και προϊσταμένους και σήμερα στα υπουργεία έχουμε διευθυντές και προϊσταμένους που επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης σε μια νύχτα».
Τόνισε ότι αντίθετα με όσα έπραξε ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εισάγει νομοσχέδιο-τομή για τη δημόσια διοίκηση, με το οποίο τερματίζεται το ρουσφέτι και η κομματοκρατία.
«Θα το στηρίξει ο κ. Μητσοτάκης και τα Ποταμίσια εξαπτέρυγα;» σημείωσε ο κ. Τσίπρας αφήνοντας σαφείς αιχμές και προς τη Σεβαστουπόλεως.
Επίσης, είπε ότι «μπλοκάρουν τη συγκρότηση του ΕΣΡ», προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «ξεπληρώνουν γνωστά γραμμάτια». Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, τόνισε ότι το Κοινοβούλιο θα πάρει αποφάσεις και πως ο διαγωνισμός για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες θα διεξαχθεί.
«Ελπίζω να συναινέσει η ΝΔ, αλλιώς θα έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα» είπε ο πρωθυπουργός.
«Αλήθεια; Θα έδινε μάχη η Ν.Δ. του κυρίου Μητσοτάκη να προστατέψει τις συντάξεις των συνταξιούχων που έχουν δει μείωση 40% στις συντάξεις τους;» αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας για να συνεχίσει επισημαίνοντας «Πιστεύει κανείς ότι η ΝΔ του νεοφιλελεύθερου κου Μητσοτάκη θα έδινε μάχη για να μη πάνε στα χέρια της αγοράς τα κόκκινα δάνεια και να προστατευτεί η πρώτης κατοικία από πλειστηριασμούς, όπως πετύχαμε για πάνω από το 60% των δανειοληπτών; Πιστεύει κανείς ότι θα έδινε μάχη η ΝΔ του κου Μητσοτάκη τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ, που εμείς διατηρήσαμε ενώ ο κος Σαμαράς είχε δεσμευθεί να ξεπουλήσει; Ή μήπως θα έδινε μάχη για την αξιοποίηση και όχι άνευ όρων εκποίηση της δημόσιας περιουσίας;» .
ΕUROKINISSI
«Ή με το ΔΝΤ ή με τα μπλόκα»
Κλιμακώνοντας την επίθεσή του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ειρωνικά «Κύριε Μητσοτάκη. Δεν γίνεται να είστε και με τα μπλόκα και με το ΔΝΤ. Δεν γίνεται να είστε και με τις πορείες και με τους δανειστές. Σας καλώ λοιπόν να πάρετε καθαρή θέση τώρα.Ποια είναι η δική σας πρόταση για το ασφαλιστικό που οι δικές σας κυβερνήσεις κατέστρεψαν; Ποια είναι η δική σας πρόταση για τους αγρότες που εσείς φτωχοποιήσατε;»
«Εμείς εκλεγήκαμε στην κυβέρνηση διότι ο λαός μας έδωσε την ψήφο του. Ο κ. Μητσοτάκης είναι πρόεδρος της Ν.Δ. επειδή οι πλούσιοι στα βόρεια προάστια του έδωσαν την ψήφο τους» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ αναφερόμενος στο ασφαλιστικό σημείωσε
«Μήπως η Ν. Δ. θέλει και επιδιώκει μια ακόμη περικοπή των συντάξεων; προκειμένου να αποδείξει ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τα ίδια»;
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «σε κάθε βήμα μας θα βρίσκουμε μπροστά μας τη διαπλοκή και τη Δεξιά, γιατί έχουμε ανοίξει τις "ντουλάπες με τους σκελετούς" και θέλουν να τις κλείσουμε».

Τι δήλωσε για ασφαλιστικό, φορολογικό και αγρότες 

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του, επικεντρώθηκε και στο «καυτό» θέμα του ασφαλιστικού, ενώ έκανε άνοιγμα προς τους αγρότες, αφήνοντας, όμως και αιχμές για ορισμένους που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Με τους μεσαίους και τους άνεργους, όχι με τις γραβάτες
«Είμαστε έτοιμοι και ήδη προχωράμε στις αναγκαίες διορθώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους και επιστήμονες, μέσα από εξαντλητικό διάλογο μαζί τους» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις αντιδράσεις των τελευταίων ημερών.
Εξήγησε, πάντως, ότι «Αυτή η κυβέρνηση δεν θα χαϊδέψει τους φοροφυγάδες. Δεν θα βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι τους μικρούς και μεσαίους δικηγόρους, μηχανικούς και γιατρούς, τους ανασφάλιστους νέους ή αυτούς με τα μπλοκάκια με τους ιδιοκτήτες των μεγάλων δικηγορικών και κατασκευαστικών εταιρειών και των ιατρικών και διαγνωστικών κέντρων που διαδηλώνουν με τις γραβάτες. Στόχος μας η δίκαια αναδιανομή του πλούτου».
Εξαντλητικός διάλογος με τους αγρότες
Ο πρωθυπουργός αφιέρωσε σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του και στους αγρότες υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνησή του θα κάνει εξαντλητικό διάλογο μαζί τους τηρώντας «στάση κοινωνικής δικαιοσύνης».
Μίλησε για έντιμο διάλογο, ενώ άφησε αιχμές για αγροτοσυνδικαλιστές «που ήταν με το “Ναι” στο δημοψήφισμα να εμφανίζονται βασιλικότερες του βασιλέως», ενώ ονομάτισε τα στελέχη της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Κάλεσε τους αγρότες να μην πιστεύουν δημοσιεύματα για το φορολογικόξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι στα προαπαιτούμενα για την πρώτη αξιολόγηση.

Εξήγησε ότι με τις «αναγκαίες αλλαγές που επέρχονται, σε ότι αφορά τις συντάξεις των αγροτών, με την Εθνική σύνταξη σχεδόν διπλασιάζονται οι συντάξεις του μεγαλύτερου μέρους του αγροτικού κόσμου».
«Σε κάθε περίπτωση όμως και σε αυτό το ζήτημα είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε προτάσεις και να βρούμε λύσεις» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας εκ νέου άνοιγμα στους αγρότες, ενόψει και της συνάντησης μαζί τους τις επόμενες ημέρες.
«Ξέρω πολύ καλά ότι στις κινητοποιήσεις των αγροτών υπάρχουν αγρότες που παίρνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε ενισχύσεις και αγρότες που αυτά που παίρνουν είναι λιγότερα από τα έξοδά τους. Αυτούς θέλουμε να προστατεύσουμε» τόνισε με νόημα ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός, πάντως, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις και διάλογο, αλλά πρέπει να υπάρξει μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και αυτό «το γνωρίζουν όλοι».
ΕUROKINISSI

«Η σπορά γονιμοποιείται»

Ο πρωθυπουργός σχολίασε και τις εξελίξεις στον Ευρωπαϊκό Νότο, κυρίως σε Πορτογαλία και Ισπανία.
«Η Ευρώπη δεν είναι η ίδια μετά την ελληνική διαπραγμάτευση. Η σπορά που ρίξαμε βρίσκει τώρα έδαφος και γονιμοποιείται στον Ευρωπαϊκό Νότο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε στην κυβέρνηση της Αριστεράς στην Πορτογαλία, αλλά και την πρόταση των Podemos για κυβέρνηση της Αριστεράς και στην Ισπανία.
Σχολίασε, ακόμη, και την στροφή του Ματέο Ρέντσι στην Ιταλία, αλλά και την υποστήριξη της Γαλλίας του Φρανσουά Ολάντ. 
«Σήμερα στέλνουμε μήνυμα στην Πορτογαλία, την Ισπανία, είμαστε εδώ και θα νικήσουμε» είπε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν απαντάμε στον κίτρινο Τύπο και τον κανιβαλισμό

Ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετήθηκε και για τα όσα ακούγονται και γράφονται τις τελευταίες ημέρες περί «διορισμών συγγενών και φίλων» και μίλησε για  κίτρινες φυλλάδες που υπερασπίστηκαν με «νύχια και με δόντια το “ναι” και το κατεστημένο».
«Μας λένε κάποιοι από τις κίτρινες φυλλάδες που στήριξαν με νύχια και με δόντια το “ναι” και το κατεστημένο, ότι είμαστε όλοι ίδιοι. Ότι δήθεν ήρθαμε στην εξουσία για να διορίσουμε φίλους και συγγενείς. Και κανιβαλίζουν ανθρώπους με πολιτική ιστορία, κοινωνικούς αγώνες και ανιδιοτελή προσφορά. Δεν θα  επιτρέψουμε όταν με τόσο άθλιο τρόπο παραχαράσσουν την αλήθεια» είπε χαρακτηριστικά.
Επανέλαβε τις εξηγήσεις που έδωσε η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες σημειώνοντας ότι είναι διαφορετικό οι μετακλητοί υπάλληλοι με τους διορισμούς στο δημόσιο.
«Και η αλήθεια είναι ότι η πρώτη πράξη της κυβέρνησης αυτής ήταν να μειώσει τον αριθμό των προσωρινών πολιτικών υπαλλήλων, δηλαδή των μετακλητών κατά 25%. Και σήμερα ένα χρόνο μετά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει 630 μετακλητούς όταν η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου είχε 1200 μετακλητούς» δήλωσε ο πρωθυπουργός και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση.
«Έχουν το θράσος κάποιοι να μιλούν για ρουσφέτια και οικογενειοκρατία. Ποιος τα κόμματα που έχουν κάνει την οικογένεια κράτος. Αλλά εμείς κ. Μητσοτάκη δε πρόκειται ποτέ να μπούμε σε αυτό το πειρασμό. Εμείς δε ρίχνουμε τη πολιτική αντιπαράθεση τόσο χαμηλά.
Αν εσείς έχετε για καθοδηγητή της πολιτικής σας τον κίτρινο τύπο, δικαίωμά σας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Το νομοσχέδιο τομή για το Δημόσιο θα το ψηφίσουν ή θα επιμείνουν να κάνουν Πρώτο Θέμα το φτηνό λαϊκισμό και τη παραδημοσιογραφία;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος εκ νέου στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Δεν είμαστε φωτοβολίδα»

«Ένα χρόνο μετά, τα διλήμματα διαγράφονται πιο καθαρά από ποτέ, φαίνονται πιο καθαρά οι δύο πόλοι της αντιπαράθεσης: Από τη μια η νεοφιλελεύθερη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη που στηρίζεται από την ακροδεξιά του κ. Σαμαρά που ανταμείβεται και με αντιπροεδρία, και από την άλλη, η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολλοί ενάντια στους λίγους» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ολοκληρώνοντας την ομιλία του στο Τάε Κβο Ντο.
Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την πλειοψηφία του λαού που δεν θέλει να ξαναγίνει όμηρος του παλιού καθεστώτος.
Υπενθυμίζοντας παλαιότερη αποστροφή του, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τέκνο της ανάγκης και της οργής», υπογράμμισε ότι «σήμερα λέω πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και δεν θα γίνει φωτοβολίδα της Ιστορίας».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο λαϊκός κόσμος» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «υπερασπιζόμαστε τους ανθρώπους που δουλεύουν και αγωνιζόμαστε να ελαφρύνουμε τα βάρη τους». Έκανε, ταυτόχρονα, λόγο για «συμμαχία των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων».

«Θέλουμε τον κόσμο στους δρόμους»

Στη συνέχεια επισήμανε ότι ο κόσμος έχει δίκιο να αγωνιά και πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως «θέλουμε τον κόσμο να διαδηλώνει».
Τόνισε δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί και επιδιώκει διαρκή και ουσιαστικό διάλογο με τον κόσμο που παλεύει. «Παλεύουμε για την κοινωνία των πολλών, η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη παλεύει για να διαιωνιστεί η κυριαρχία των λίγων, αλλά στο ερώτημα "ποιός μπορεί να παλέψει για τα δικαιώματά του", ο λαός ξέρει ότι αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η φετινή χρονιά θα είναι «η χρονιά της οριστικής ρήξης με το παλιό, το "έτος μηδέν", ώστε η χώρα να πορευθεί απ’ άλλη θέση για το μέλλον της, ενώ πρόσθεσε ότι «στόχος είναι το 2021, στην 200 επέτειο από την Επανάσταση, να έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε μια άλλη Ελλάδα».
«Ξέρουμε τα οράματά μας, ξέρουμε και την πραγματικότητα, και αν αυτά δεν χωρούν στη σημερινή πραγματικότητα, αγωνιζόμαστε να την αλλάξουμε, αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη για να ηττηθούν οι δυνάμεις της λιτότητας και της δογματικής εμμονής» υπογράμμισε, τέλος, ο κ. Τσίπρας.
♦ Σήμερα στις 12 ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τους προέδρους του ΤΕΕ, των δικηγορικών συλλόγων και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, παρουσία του Γιώργου Κατρούγκαλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: