Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Επιχείρηση πίεσης και φθοράς από τη φράξια Σόιμπλε

Τετράμηνο μαρτύριο της σταγόνας για να κλείσει η αξιολόγηση, ασφυκτική πίεση για ακόμη πιο σκληρές περικοπές στο ασφαλιστικό και απαίτηση για πρόσθετα μέτρα 1 δις μέσα στο 2016 είναι το «κακό σενάριο» που κομίζει στην Αθήνα το «κουαρτέτο» των δανειστών.

 
Με εμπροσθοφυλακή τα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία αναμένονται εντός της εβδομάδας, οι δανειστές δείχνουν διαθέσεις ενός ακόμη εξαντλητικού γύρου διαπραγμάτευσης, πίσω από τις οποίες κυβερνητικοί παράγοντες διακρίνουν και πολιτικές σκοπιμότητες.

Η εκλογή Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ και η επιχείρηση διαμόρφωσης νέου κεντροδεξιού, ή και κεντρώου εναλλακτικού πόλου στο πολιτικό σύστημα γίνεται, κατά τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, η εφεδρεία που επιζητούσε η σκληρή φράξια των δανειστών προκειμένου... να δοκιμάσει ξανά τις πολιτικές αντοχές της κυβέρνησης Τσίπρα.
Στις ίδιες σκοπιμότητες εντάσσουν και το κλίμα που αποτυπώνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις της «ανατροπής» - δημοσκοπήσεις, που δείχνουν προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και τις οποίες κυβερνητικά στελέχη αμφισβητούν ευθέως.

«Τα σενάρια για οικουμενικά υβρίδια δεν τους βγήκαν και τώρα επενδύουν στην εφεδρεία Μητσοτάκη», υποστηρίζει κυβερνητικό στέλεχος, συνδέοντας για μια ακόμη φορά τις επιδιώξεις των λεγόμενων «σκληρών» των δανειστών με εκείνες εγχώριων πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.

Το σχέδιο «καθυστερήσεων» του Σόιμπλε

Η αίσθηση που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο είναι πως η πλευρά Σόιμπλε, σε έναν νέο άξονα πλέον και με τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, επιδιώκει ατύπως να σύρει σε μάκρος τη διαπραγμάτευση και την αξιολόγηση – έως τον Μάιο λένε οι τελευταίες πληροφορίες -, να πιέσει για πρόσθετα μέτρα προσβλέποντας, ξανά, και στην πολιτική φθορά της κυβέρνησης και να περιορίσει στο ελάχιστο τις όποιες προσδοκίες για ριζική λύση στο χρέος προκρίνοντας το σενάριο μιας «light» αναδιάρθρωσης.

Τα μηνύματα, άλλωστε, που εκπέμπονται από το Βερολίνο και τους συμμάχους του, και τα οποία εισέπραξε στην περιοδεία του στην Ευρώπη και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, είναι πως η ελληνική κυβέρνηση εάν περάσει τον κάβο του ασφαλιστικού θα επιχειρήσει να χαλαρώσει την εφαρμογή του Μνημονίου και να «αποδράσει» από τον κλοιό της λιτότητας – προοπτική, που επιχειρεί να αποτρέψει πάσει θυσία ο Σόιμπλε επιβάλλοντας την παραμονή στο πρόγραμμα και την σκληρή εποπτεία από το ΔΝΤ.

Πρόσθετα μέτρα 1 δις

Στην νέα αυτή επιχείρηση πίεσης και φθοράς, φέρεται να εντάσσεται και η αξίωση που προβάλλει το κουαρτέτο για πρόσθετα μέτρα 900 εκατομμυρίων έως 1 δις ευρώ μέσα στο 2016, πέραν του ασφαλιστικού – μέτρα, τα οποία διαμυνύεται ότι κρίνονται απαραίτητα για να καλυφθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Κατά τις πληροφορίες, οι πιστωρτές υποστηρίζουν πως οι παρεμβάσεις που έγιναν ήδη με την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ και των εισφορών υγείας δεν αρκούν για να διασφαλίσουν το προβλεπόμενο πλεόνασμα των 916 εκατομμυρίων ευρώ για το 2016 και χρειάζονται πρόσθετα «δημοσιονομικά μαξιλάρια».

Σ’ αυτό το «κακό σενάριο» και την κλιμακούμενη πίεση το Μαξίμου απαντά σε διπλό άξονα: Χτίζοντας σε υψηλούς τόνους το νέο δίπολο δεξιάς – αριστεράς στην μετωπική, εσωτερική κόντρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και επιχειρώντας, εκτός συνόρων, να αποδομήσει την αμφιλεγόμενη συμμαχία Σόιμπλε-Τόμσεν. Η κυβέρνηση, και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, θα καλούν σταθερά το Βερολίνο να τοποθετηθεί στο αίτημα του ΔΝΤ για «βιώσιμη λύση» στο χρέος, επιδιώκοντας να αναδείξουν τις αντιθέσεις και αντιφάσεις της «παράδοξης» - όπως την χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές – συμμαχίας, ενώ θα επιμείνουν στο ταχύτερο δυνατό κλείσιμο της συμφωνίας για ασφαλιστικό και αξιολόγηση προσβλέποντας και στις συμμαχιες με τις πιο ήπιες και ευέλικτες πλευρές των δανειστών.

Καθοριστική για την επιτυχία ή μη αυτής της τακτικής θα είναι η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός και οι συναντήσεις που θα έχει εκεί, με πλέον κομβικό το ραντεβού του με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ..
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: