Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

«Αποκαλυπτήρια» με στόχο τη συναίνεση

Κύκλο επαφών ξεκινάει από το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στο σχέδιο για το ασφαλιστικό. Οι συζητήσεις με τους θεσμούς ξεκινούν άμεσα και αναμένονται δύσκολες, ενώ οι Τσίπρας-Κατρούγκαλος θα επιδιώξουν ανοίγματα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο υπουργός Εργασίας θα ξεκινήσει στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς στη Βουλή στις 11.00, ενώ η επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο έχει προγραμματιστεί για τις 6 το απόγευμα.

Για... τη συναίνεση σε εσωτερικό και εξωτερικό

Στόχος παραμένει η επίτευξη της μεγαλύτερη δυνατής πολιτικής συναίνεσης ώστε να δημιουργηθεί ένα εθνικό μέτωπο που θα ενισχύσει την κυβέρνηση στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις.

Πληροφορίες, μάλιστα, θέλουν κάποιους από τους πολ. αρχηγούς να παρέχουν στήριξη στο κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό, ενδυναμώνοντας έτσι τη θέση της Αθήνας απέναντι στους δανειστές της χώρας. 

Εκτός από εσωτερικό μέτωπο, οι Αλέξης Τσίπρας και Γιώργος Κατρούγκαλος αναμένεται να αναλάβουν πρωτοβουλίες για επαφές και με ευρωπαίους υπουργούς και αξιωματούχους ώστε να πείσουν τους δανειστές για τις θέσεις που προωθεί η Αθήνα και για την αναγκαιότητα να μην μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις.

Το σχέδιο για την ασφαλιστικέ μεταρρύθμιση πιθανόν να σταλεί σήμερα στους θεσμούς με τις επαφές να ξεκινούν άμεσα, καθώς τα περιθώρια είναι ασφυκτικά.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση της κυβέρνησης

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες παραδόθηκε στο Μαξίμου η πρόταση του υπουργού Εργασίας για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Η «φιλοσοφία» της είναι διττή: επιχειρεί αφενός να προστατευθούν στο σύνολό τους οι κύριες συντάξεις, αφετέρου προτείνει λύσεις ώστε να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι που θα επιφέρουν μειώσεις στις υψηλές επικουρικές συντάξεις.

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση -λέει ο υπουργός Εργασίας- έχει τρεις κύριους άξονες:

Πρώτον, επιχειρεί τη συνολική αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που είχε πάψει και πριν από την κρίση να είναι οικονομικά βιώσιμο, και προβλέπει την εφαρμογή ενιαίων κανόνων για την αναπλήρωση του εισοδήματος σε όλους τους συνταξιούχους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. 
Δεύτερον, αποτελεί το γενικό εναλλακτικό ισοδύναμο στις επιμέρους μνημονιακές υποχρεώσεις που θα έπλητταν τις συντάξεις ιδίως τις μικρές και θα διαιώνιζαν τα κενά του σημερινού συστήματος. 
Τρίτον, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα εκρηκτικά ελλείμματα με κοινωνικά δίκαιο τρόπο».
Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει το σημερινό ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των συντακτών» η πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνει:

Καμία περικοπή στις κύριες συντάξεις
Την μικρότερη δυνατή περικοπή σε επικουρικές. Στόχος να μειωθούν μόνο οι τεραστίου μεγέθους επικουρικές που δεν ανταποκρίνονται στις καταβληθείσες εισφορές.
Διατήρηση της 15ετίας ως κατώτατος αριθμός ασφαλιζόμενου χρόνου (οι δανειστές θέλουν 20ετία)
Εθνική σύνταξη (384 ευρώ σε όλους) χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και με 15 έτη ασφάλισης (οι δανειστές απαιτούν 20ετία και εισοδηματικά/περιουσιακά κριτήρια)
Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5% ή 2% για μία τριετία
Ανακεφαλαιοποίηση του ασφαλιστικού. Πέραν της αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας θα περιλαμβάνει νέους πόρους από φορολόγηση τραπεζικών συναλλαγών, ορυκτού πλούτου κ.λπ., αλλά και την ανακατανομή πόρων (αγγελιόσημο, εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ και ΟΑΕΔ κ.λπ. (οι δανειστές θέτουν ζήτημα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας).
Κοινό ποσοστό αναπλήρωσης για τους νυν και τους επόμενους συνταξιούχους, με την κυβέρνηση να θέλει ένα ποσοστό 65% και τους τεχνοκράτες-εκπροσώπους των δανειστών μας να μην αποδέχονται ποσοστό άνω του 50%.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: