Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Στις Βρυξέλλες το κουαρτέτο για διαβουλεύσεις

Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ)
Για κατ' ιδίαν διαβουλεύσεις με τους προϊσταμένους τους μετέβησαν σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα οι επικεφαλής των κλιμακίων και έτσι οι συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων των θεσμών και κυβέρνησης διακόπηκαν για μια μέρα.

«Θα επιστρέψουν εντός της ημέρας», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιντχαρτ, προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης ούτως ή άλλως αναμένονταν να συναντηθούν στις Βρυξέλλες σήμερα.

Η ίδια... σημείωσε ότι τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής έχουν παραμείνει στην Αθήνα και συνεχίζουν τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές.

Ερωτηθείσα κατά πόσο σχετίζεται αυτή η επιλογή με την ασφάλεια των επικοινωνιών στην Ελλάδα, μετά και τις διαρροές της προηγούμενης εβδομάδας, η ίδια εκπρόσωπος ανέφερε: «Προτιμάμε τις συναντήσεις με φυσική παρουσία κάθε φορά που τεχνικά είναι εφικτό, και αυτή τη φορά ήταν».

Από την πλευρά τους, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σχολιάζουν ότι στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του κειμένου των θεσμών το αργότερο έως την προσεχή Τρίτη και έως το Πάσχα να έχει ολοκληρωθεί και η συμφωνία.

Αύριο (Σάββατο) έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών για το ασφαλιστικό.

Με το βλέμμα στο Eurogroup

Με γοργό βήμα για το κλείσιμο της αξιολόγησης κινείται η κυβέρνηση που στρέφει το βλέμμα της στο Eurogroup της 22ας Απριλίου όταν θα αξιολογηθούν τα δύο τεχνικά κείμενα της συμφωνίας που θα ετοιμαστούν μέχρι την Τρίτη –αυτός τουλάχιστον είναι ο στόχος– και τα οποία θα περιγράφουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε επίπεδο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

«Οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθούν σύντομα καθώς είναι κοινή η βούληση όλων των πλευρών να υπάρξει συμφωνία» τονίζουν κύκλοι της κυβέρνησης.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρθηκαν στα σενάρια των καθυστερήσεων εκτιμώντας πως «καίγονται», καθώς τώρα όλοι συμφωνούν ότι έως το Πάσχα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία, ενώ το αργότερο μέχρι την Τρίτη, θα έχει ολοκληρωθεί και η επεξεργασία του κειμένου των θεσμών.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η κοινή βούληση για συμφωνία δεν αποκλείει και διαφοροποιήσεις όπως, άλλωστε, συμβαίνει σε όλες τις διαπραγματεύσεις και επισημαίνουν ότι το ΔΝΤ, ως όφειλε, κατέθεσε και το δικό του κείμενο, στο οποίο καταγράφονται κάποιες διαφοροποιήσεις του.

Στα 5,4 δισ. ευρώ ο λογαριασμός

Κυβερνητικοί κύκλοι υπενθυμίζουν ότι η συμφωνία του Ιουλίου ήταν γνωστό από την αρχή ότι φέρνει μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας - μέχρι το τέλος του 2018 και θυμίζουν ότι από το 2010 που ξεκίνησε η κρίση οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν πάρει μέτρα ύψους πάνω από 62 δισ. ευρώ.

«Και μίλαγαν για success story, ενώ σήμερα, με 5,4 δισ. ευρώ, καταστροφολογούν», σχολιάζουν.

«Πρόσθετα μέτρα δεν υπάρχουν και ας φαντασιώνονται κάποιοι ότι ''οι κοριοί χαλάνε τη δουλειά'' ανεβάζοντας το ''λογαριασμό στα 6,5 δισ. Ευρώ"», σημειώνουν οι ίδιες πηγές και επισημαίνουν ότι: Το κόστος των μέτρων που μένει να εφαρμοστεί είναι 2,6 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει η συμφωνία, και θα εφαρμοστούν σε διάστημα 30 μηνών -δηλαδή 1,1 δισ. ευρώ σε ετήσια επιβάρυνση.

Στο σημείο αυτό διευκρινίζουν: «Φυσικά και δεν επιχαίρει κανείς -το ελπίζουμε…- γι' αυτά τα 2,6 δισ. ευρώ μέτρα, ιδιαίτερα όταν καλείται να τα πληρώσει μια κοινωνία ταλαιπωρημένη».

Φορολογικό και ασφαλιστικό

Σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, από την έως σήμερα διαπραγμάτευση η χώρα κερδίζει στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό.

Ειδικότερα, αναφέρουν ότι στο φορολογικό βάσει των στοιχείων των δηλώσεων 2015 [εισοδήματα 2014] της εισφοράς αλληλεγγύης συμπεριλαμβανομένης:

-Το 99,8% των μισθωτών / συνταξιούχων έχει μείωση φόρου ή πολύ μικρή επιβάρυνση [από 10.000 έως 22.000 ευρώ το χρόνο η επιβάρυνση είναι, μέσος όρος, 80 ευρώ]. Έχουμε ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων από 28.000 μέχρι 43.000 ευρώ [ακόμα και 400 ευρώ λιγότερα καλούνται να πληρώσουν μισθωτοί]. Και υπάρχει επιβάρυνση για τα μεγάλα εισοδήματα, πάνω από 50.000 ευρώ, έως και 5% τους εισοδήματός τους. Συνολικά για μισθωτούς και συνταξιούχους υπάρχει εξορθολογισμός και προοδευτική επιβάρυνση ανάλογα με τα εισοδήματα.

-Το 92% των φορολογουμένων μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 32.000 ευρώ θα πληρώσει λιγότερο φόρο [μέχρι και 700 ευρώ λιγότερα!]. Υπάρχει, δηλαδή, σημαντική ελάφρυνση στα μικρά και μικρομεσαία εισοδήματα.

-Το 71% των φορολογουμένων με εισόδημα από επιχειρήσεις και μισθούς να πληρώσει λιγότερο φόρο. Και σ' αυτή την κατηγορία υπάρχει ελάφρυνση για τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Μέχρι την Τρίτη το τοπίο θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει και να ξεπεραστούν τα «αγκάθια» που υπάρχουν σε πολλά ζητήματα, όπως για παράδειγμα το αφορολόγητο, για το οποίο οι δανειστές –και κυρίως το ΔΝΤ– έχουν σοβαρές ενστάσεις, με την κυβέρνηση να θέτει τα 9.100 ευρώ ως «κόκκινη» γραμμή και τους θεσμούς να το τοποθετούν στη ζώνη των 7.000 ευρώ.

Ευκλείδης Τσακαλώτος Eurokinissi-ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
«Καμία μείωση των κύριων συντάξεων»

Ως προς το ασφαλιστικό, τονίζουν ότι δεν θα υπάρξει καμιά μείωση των κύριων συντάξεων, ενώ έχει συμφωνηθεί και το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ στα 20 χρόνια ασφάλισης και στα 346 ευρώ με 15 χρόνια -θα βαίνει αυξανόμενη, δηλαδή, κατά 2% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Κοντά σε συμφωνία είναι οι δύο πλευρές και για τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων με διαφωνία να καταγράφεται έντονα από το ΔΝΤ ως προς το ύψος των επικουρικών συντάξεων.

Το μεγάλο αγκάθι για να κλείσει η συμφωνία εντοπίζεται στις επικουρικές συντάξεις και το πόσο θα μειωθούν αυτές. Αυτή η μείωση έρχεται σε απόλυτη συνάρτηση με το πόση θα είναι η αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών την οποία οι δανειστές ακόμη απορρίπτουν (θέλοντας η εξοικονόμηση να προέλθει αποκλειστικά από τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, των εφάπαξ και των μερισμάτων του Δημοσίου). Σε κάθε περίπτωση πάντως οι δανειστές πλέον δεν εγείρουν κάθετες αντιρρήσεις έχοντας, έστω και λίγο, υποχωρήσει από την αρχική θέση.

Η μεγάλη εξέλιξη βέβαια βρίσκεται στο μέτωπο των ποσοστών αναπλήρωσης, αφού οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στις ακραίες τιμές ενώ διαφωνούν στις ενδιάμεσες. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη 15ετία θα δίνει ποσοστό αναπλήρωσης 0,77% κατ’ έτος και η ασφάλιση για πάνω από 39 έτη θα προσφέρει ένα ετήσιο 2%. Εκεί που υφίσταται η διαφωνία είναι στα ποσοστά μεταξύ των 16-35 ετών. Υπενθυμίζουμε ότι πλέον οι συντάξεις στο ανταποδοτικό τους κομμάτι θα προκύπτουν από το σύνολο του εργασιακού βίου και το τι εισφορές έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος.

«Καρφιά» για το ΔΝΤ

Οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι τα προβλεπόμενα μέτρα δεν είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν όλα και πως αν η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα δεν θα χρειαστεί ούτε να νομοθετηθούν, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι απίθανο να συμβεί.

Ως προς αυτά επισημαίνουν το θετικό ξεπέρασμα προβλέψεων για βασικά οικονομικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα για την ύφεση, που το 2015 αποδείχτηκε, όπως τονίζουν, οριακή και κατά πολύ μικρότερη όλων των προβλέψεων. «Το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε μόλις κατά 0,2% κι όχι κατά 7% όπως λανθασμένα καταστροφολογούσαν η ΝΔ και οι προσκείμενοι σ' αυτήν αναλυτές», λένε.

Επίσης, σημειώνουν ότι το ΔΝΤ, μόλις τον Οκτώβριο του 2015, προέβλεπε ύφεση 2,3% για το 2015, ενώ τελικά ήταν μόλις -0,2%. Υπενθυμίζουν ότι αυτές δεν είναι οι μοναδικές λάθος εκτιμήσεις του ΔΝΤ και πως όλες οι προβλέψεις του για την ύφεση έπεσαν έξω από την πρώτη χρονιά της κρίσης. Ως προς αυτό παραθέτουν τα παρακάτω συγκριτικά στοιχεία:

Έτος /Πρόβλεψη ΔΝΤ /Πραγματικότητα

2010 -4,0% -5%
2011 -2,6% -7,1%
2012 +1,1% -6,6%
2013 +2,1% -3,3%
2015 -2,3% -0,2%
Ομοίως, επισημαίνουν τις λάθος εκτιμήσεις που κάνει και με το πρωτογενές πλεόνασμα. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι το 2015 η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα από 0,2% έως 0,4%, ενώ το πρόγραμμα προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα 0,25%.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είχε στόχο το 2014 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και τελικά επετεύχθη 0,4%. Επισημαίνουν ακόμη ότι η διαφορά ύψους -2 δισ. ευρώ θα είχε ως συνέπεια την λήψη επιπρόσθετων μέτρων το 2015 για την κάλυψη του κενού, ενώ την ίδια χρονιά, με βάση το προηγούμενο πρόγραμμμα της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, θα έπρεπε να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3% που σήμαινε πρακτικά και άλλα μέτρα.

Κατόπιν αυτών, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως είναι φανερό ότι το ΔΝΤ την περίοδο 2010 - 2014 έκανε ευνοϊκότερες εκτιμήσεις, ακριβώς επειδή ήθελε να δικαιολογήσει την βιωσιμότητα του προγράμματος στο οποίο συμμετείχε, ενώ από το 2015 (3ο πρόγραμμα) κάνει διαρκώς δυσμενέστερες προβλέψεις, προφανώς για να δικαιολογήσει την απουσία του.

Γιώργος Σταθάκης Eurokinissi-ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Το «κούρεμα» έγινε ελάφρυνση...

Τις αμετάβλητες θέσεις του ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα επανέλαβε η επικεφαλής του Ταμείου στο συνέδριο «Women in the World Summit» στη Νέα Υόρκη.

«Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να κοιτάξει το ασφαλιστικό της σύστημα, το οποίο έτσι όπως είναι δομημένο οδηγείται σε κατάρρευση», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ σε απόλυτη...αρμονία με τις τοποθετήσεις της κατά την πρόσφατη συνάντησή της με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Για το χρέος διευκρίνισε πως η ελάφρυνση θα μπορούσε να προέλθει από την παράταση της ωρίμανσης των δανείων και μείωση των επιτοκίων.

Εαρινή Σύνοδους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Την επόμενη εβδομάδα, στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας (15-17 Απριλίου), θα γίνουν οι πρώτες επαφές μεταξύ των δανειστών για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής Le Monde, που επικαλείται αξιωματούχους κοντά στη διαπραγμάτευση.

Αισιόδοξος ο Μοσκοβισί

Αισιόδοξος για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα εμφανίστηκε σήμερα ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Όπως επισήμανε ο Eυρωπαίος επίτροπος μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, οι συζητήσεις γίνονται ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα: ασφαλιστικό, φορολογία εισοδήματος, νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, κόκκινα δάνεια.

Τα θέματα αυτά είναι μεν περίπλοκα, ωστόσο ο κ. Μοσκοβισί διαπιστώνει ότι «υπάρχει κοινή βούληση να τελειώσουμε το συντομότερο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: