Σκληρή γραμμή έναντι του ΔΝΤ εξακολουθούν να κρατούν οι Ελληνες, σύμφωνα με τα ευρήματα της πανελλαδικής πολιτικής έρευνας της Palmos Analysis, η οποία διενεργήθηκε από τις 6 έως τις 8 Απριλίου.
Παρ’ όλα αυτά, οι απαντήσεις των ερωτηθέντων μάλλον περιπλέκουν και δυσκολεύουν την κυβέρνηση, η οποία είναι...
εκείνη που παρουσιάζεται ως επισπεύδουσα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Οι πολίτες πιστεύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρέπει να δεχτεί κανένα νέο μέτρο το οποίο δεν προβλεπόταν στην περσινή συμφωνία, ενώ υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.
Τις απόψεις αυτές φαίνεται να ενισχύουν και οι αποκαλύψεις για τα πολιτικά παιχνίδια των εκπροσώπων του Ταμείου, οι οποίοι χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως διαπραγματευτικό χαρτί και μέσο εκβιασμού προς τους Ευρωπαίους και κυρίως τη Γερμανία.
Στο πλαίσιο αυτό γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση καλείται να κρατήσει μια πολύ λεπτή ισορροπία σ’ ένα σαθρό πολιτικό και κοινωνικό έδαφος, κάτι που μένει να φανεί το επόμενο διάστημα εάν μπορεί να το πετύχει.
Το ΔΝΤ εκβιάζει
Του Πασχάλη-Αλέξανδρου Τεμεκενίδη *
Ηταν στραβό το κλήμα, το ‘φαγε κι ο γάιδαρος. Κάπως έτσι μπορεί να περιγραφεί η άποψη των Ελλήνων για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον ρόλο του κατά την περίοδο της κρίσης στη χώρα, ειδικά μετά την πρόσφατη διαρροή στο WikiLeaks της συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου.
Οι αρνητικές γνώμες για τον ρόλο του ΔΝΤ στην Ελλάδα φτάνουν τώρα πια σχεδόν στο 80% μεταξύ των ερωτηθέντων, ενώ με καλό μάτι βλέπουν το Ταμείο μόλις το 8% των Ελλήνων.
Στον απόηχο της διαρροής της συνομιλίας των στελεχών του ΔΝΤ, σχεδόν 8 στους 10 Ελληνες θεωρούν ότι το ΔΝΤ εκβιάζει την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει την υιοθέτηση σκληρότερων δημοσιονομικών μέτρων και περίπου 2 στους 3 θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει την αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα στήριξης της χώρας.
Σε σχέση με τη διαρροή της συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου στο WikiLeaks και τη διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ των κομμάτων, η πλειοψηφία θεωρεί ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι το περιεχόμενο της συνομιλίας (44%) και όχι το ποιος έκανε την υποκλοπή (21%), αν και οι απόψεις εδώ διαφοροποιούνται σημαντικά με βάση την κομματική ταυτότητα των ερωτώμενων, καθώς μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ., έστω και οριακά, σημαντικότερο θέμα είναι η υποκλοπή της συνομιλίας και ο υπεύθυνος της υποκλοπής.
Σε σχέση, τέλος, με την τρέχουσα διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, οι ψηφοφόροι βάζουν δύσκολα στην κυβέρνηση: περίπου 8 στους 10 δηλώνουν ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να δεχτεί κανένα επιπλέον μέτρο πέρα από τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού. Δεν το λες κι εύκολο...
* διευθυντή Ερευνών Palmos Analysis
εφσυν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου