Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το χρόνο να πιέζει

Ευκλείδης Τσακαλώτος
Οι χθεσινές επαφές μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας χωρίς συμφωνία και διακόπηκαν με στόχο να επανεκκινήσουν στις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας. Τελικά, οι δύο πλευρές μετέθεσαν τη συνάντηση για μερικές ώρες αργότερα.

Οι τεχνικές ομάδες επεξεργάζονται τα στοιχεία... προκειμένου να προετοιμάσουν τα κείμενα (των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ) ή το κείμενο, με «αγκάθια» το ύψους του αφορολόγητου και τις επικουρικές συντάξεις. Μικρή πρόοδος σημειώθηκε στο θέμα των «κόκκινων» δανείων.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά καθώς ξεκινά στην Ουάσινγκτον η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ στις 15 Απριλίου, που θα ανοίξει τη συζήτηση για τα θέματα χρέους. Οι θεσμοί αναχωρούν από την Αθήνα την Τρίτη με προορισμό την αμερικανική πόλη.

Οι διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν  

Αισιόδοξος για εξεύρεση λύσης εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο. «Έχουμε γενικά κοινή άποψη για τους στόχους του προγράμματος και τα μέτρα που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων», σημείωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ο Ευρωπαίος επίτροπος, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε πως υπάρχουν ορισμένες διαφορές στις εκτιμήσεις», κυρίως για «το πόση προσπάθεια χρειάζεται για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι... αυτές (σ.σ. οι διαφορές) μπορούν να γεφυρωθούν». 

Μιλώντας επίσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν προστριβές ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ και πρόσθεσε ότι η συμμετοχή του χρηματοπιστωτικού θεσμού της Ουάσινγκτον στο πρόγραμμα της Ελλάδας είναι «απολύτως απαραίτητη».

Ο Π. Μοσκοβισί, δήλωσε ακόμα: «Με το ΔΝΤ έχουμε διαφορετικές εκτιμήσεις. Το να ζητάμε περισσότερα από την Ελλάδα, θα έκανε ζημιά στην ανάπτυξη»  

Χθες, η ελληνική αντιπροσωπεία αποχώρησε στις 7 το πρωί της Δευτέρας (οι συζητήσεις ξεκίνησαν στις 10 το βράδυ της Κυριακής).

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε ότι από τα ανοιχτά θέματα έκλεισε μόνο το φορολογικό (μένουν μόνο 2 - 3 λεπτομέρειες). Επισήμανε ότι η «κόκκινη» γραμμή για το αφορολόγητο των 9.100 παραμένει.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει πρόοδος στα «κόκκινα» δάνεια, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς.

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, πάντως, εξήγησε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία μέχρι σήμερα το βράδυ.

Στο νέο γύρο θα συμμετάσχουν εκτός από το οικονομικό επιτελείο και οι Νίκος Φίλης, Νίκος Παρασκευόπουλος, Πάνος Σκουρλέτης και Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Πρέπει να κλείσουμε σήμερα»

«Έχει γίνει σημαντική πρόοδος για να υπάρξει συμφωνία για τα «κόκκινα δάνεια» αλλά δεν έχει κλείσει ακόμη η συμφωνία» δήλωσε το πρωί ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Ο υπουργός ανέφερε ότι το ραντεβού με τους θεσμούς ανανεώθηκε για τη Δευτέρα και επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει σήμερα, καθώς αύριο Τρίτη αναχωρούν οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Πρόσθεσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για το φορολογικό και πως θα συνεχιστεί η συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια.

Πρόοδος και πλεόνασμα

Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης κατέγραψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

«Υπήρξε πρόοδος κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μ. Αντρέεβα.

Εξάλλου, ερωτηθείσα για τα σημεία εμπλοκής της διαπραγμάτευσης, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, απέφυγε να απαντήσει λέγοντας μόνο ότι «τα θέματα αυτά επαφίενται στους διαπραγματευτές». Αναφορικά με τους δημοσιονομικούς στόχους που πρέπει να ικανοποιήσει η Ελλάδα, η Α. Μπράιτχαρτ επανέλαβε ότι παραμένουν στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Αυγούστου και αφορούν στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ ως το 2018.


Τι συζητήθηκε το βράδυ

Στις συναντήσεις που άρχισαν στις 10 το βράδυ της Κυριακής, συζητήθηκαν διαδοχικά, τα δημοσιονομικά μεγέθη, το ασφαλιστικό, η δημόσια διοίκηση και τα«κόκκινα» δάνεια.

Ειδικότερα, συνοψίζοντας, στις 00:30 σήμερα, στη συνάντηση για τα δημοσιονομικά, κορυφαίος παράγοντας της διαπραγμάτευσης, ανέφερε ότι υπάρχουν διαφορέςμεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΔΝΤ ως προς την απόδοση των μέτρων που θα ληφθούν για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού έως το 2018, με το Ταμείο να υποστηρίζει ότι η απόδοση αυτή θα είναι μικρότερη.

Για το ασφαλιστικό, μετά τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών, κυβερνητική πηγή ανέφερε, στις 02:30, ότι το πρόβλημα επικεντρώνεται στις επικουρικές συντάξεις και επισήμανε ότι ενδεχομένως να υπάρξει νέα προσπάθεια για συμφωνία σήμερα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «η νύχτα είναι ακόμα μεγάλη».

Στο θέμα του Δημοσίου, αμέσως μετά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χριστόφορου Βερναρδάκη με τους επικεφαλής των κλιμακίων, κορυφαίος παράγοντας που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις ανέφερε, στις 03:30, ότι συμφωνήθηκε να ισχύσει εφέτος ο κανόνας της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο και υπάρχει η δυνατότητα για περίπου 6.500 προσλήψειςαπό αυτές που δεν έγιναν τα προηγούμενα έτη. Το 2017, θα ισχύσει ο κανόνας 1 πρόσληψη/4 αποχωρήσεις, ο οποίος θα βαίνει μειούμενος κάθε χρόνο. Από αυτόν τον κανόνα, εξαιρούνται οι αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις (οι 1.500 που δικαιώθηκαν δικαστικά το 2015, δεν θεωρούνται προσλήψεις).

Εξάλλου, στον χώρο της υγείας οι ευρωπαϊκές αποφάσεις προσφέρουν δυνατότητες για προσλήψεις. Χαρακτηριστικά, ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι οι ώρες εργασίας των γιατρών πρέπει να είναι 45 εβδομαδιαίως αντί για 75 και αυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε νέες προσλήψεις. Επιπλέον, συμφωνήθηκε να υπάρξει ξεχωριστό κονδύλι, το οποίο η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν για τους τομείς της υγείας και της παιδείας. Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε, παράλληλα, ότι τα ειδικά μισθολόγια στο Δημόσιο θα συζητηθούν στη δεύτερη αξιολόγηση, προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμοι για τα μισθολόγια των πανεπιστημιακών».

Τέλος, λίγο μετά τις 06:00 ολοκληρώθηκε η συνάντηση για τα «κόκκινα» δάνεια, στην οποία μετείχε και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ανέφερε ότι «έχουμε φτάσει κοντά» για συμφωνία.

Eιδικό μνημόνιο για το Χρέος 

Ενα ακόμα μνημόνιο, το τρίτο σε διάστημα οκτώ μηνών, θα πρέπει να υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να κλείσει η αξιολόγηση. Θα περιλαμβάνει «πακέτο» μέτρων και μεταρρυθμίσεων, που θα συνδέονται με την αναδιάρθρωση του χρέους και θα παρακολουθούνται κάθε μήνα. Το σχέδιο βιωσιμότητας που επεξεργάζονται οι δανειστές δεν περιλαμβάνει μείωση επιτοκίων παρά μόνο... επιμήκυνση.

Για το ΔΝΤ νέο «κούρεμα» στο αφορολόγητο ποσό μισθών - συντάξεων στην περιοχή των 7.000-8.000 ευρώ και από μία αναθεώρηση της εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ στα 3-3,1 δισ. ευρώ από 2,65 δισ. ευρώ, θα εξουδετέρωνε τους φόβους για τυχόν αστοχίες στα έσοδα.

Στο μέτωπο των έμμεσων φόρων, στο τραπέζι έχουν κατατεθεί προτάσεις για τη φορολόγηση των τραπεζικών επιταγών, την αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, την επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε βενζίνη, φυσικό αέριο, τσιγάρα και ποτά, στα τέλη κινητής τηλεφωνίας και επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση. Αυξήσεις μελετώνται και στα τέλη κυκλοφορίας των Ι.Χ.

Οι επικουρικές το μεγάλο «αγκάθι»

Οι δανειστές εμμένουν στο να μην υπάρξει καμία αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών και να καλυφθεί το έλλειμμα της επικουρικής ασφάλισης (ανέρχεται στα 600-700 εκατ. ευρώ για το 2016) από τη μείωση των συντάξεων. 

Η Ντέλια Βελκουλέσκου θέλει εδώ και τώρα εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, που σημαίνει ότι σε πολύ μικρό διάστημα (κάτω από 3 χρόνια) δεν θα υπάρχει η επικουρική σύνταξη.

Το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης όπως προκύπτει από τη συμφωνία καταλήγει σε ποσοστό αναπλήρωσης κάτι λιγότερο από 41% για 40 έτη ασφάλισης, ανεβαίνει στο 45% για 42 ασφαλιστικά έτη, ενώ στην περίπτωση της 15ετίας καταποντίζεται στο 11,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: