Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Στη «φωλιά» του ΔΝΤ

Γιώργος Σταθάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος
Οι τρεις ολονυχτίες που προηγήθηκαν στις διαπραγματεύσεις, αρχής γενομένης από το Σάββατο το απόγευμα, δεν στάθηκαν ικανές να «γεφυρώσουν» τις διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν εφικτούς στόχους το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης μέχρι το Eurogroup και την ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που αποτελεί σημαντική θεσμική τομή ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο... υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανακοίνωσε τα ξημερώματα (μετά τη νέα μαραθώνια συνάντηση που είχε με τους δανειστές) ότι οι διαπραγματεύσεις διακόπτονται προσωρινά και θα επαναρχίσουν μετά το πέρας της εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Όπως είπε, το κουαρτέτο θα επιστρέψει στην Αθήνα την επόμενη Δευτέρα 18 Απριλίου σε μια νέα προσπάθεια για συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου να υπάρξει Staff Level Agreement λίγο πριν το Eurogroup της 22ας Απριλίου, που θα κρίνει τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης.

«Μετά από όλες αυτές τις συζητήσεις αποφασίστηκε παύση των συζητήσεων προκειμένου να αναχωρήσουμε για την Ουάσινγκτον. Συμφωνούν και οι τέσσερις θεσμοί και η κυβέρνηση ότι υπήρξε πρόοδος για ένα ισχυρό πακέτο για ολοκλήρωση της συμφωνίας. Είμαστε αρκετά κοντά σε πολλά δύσκολα θέματα. Υπάρχουν όμως ανοιχτά πολλά μικρά θέματα». Παρά ταύτα ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι αυτή η εξέλιξη δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στη Σύνοδο του ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αλεξάντερ Βιντερστάιν, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις παύθηκαν προσωρινά προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους επικεφαλής του κουαρτέτου και στα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης να μεταβούν στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

Όσον αφορά τις διαβουλεύσεις που θα λάβουν χώρα στο περιθώριο της συνόδου, ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε πως είναι μια «ευκαιρία» για την ανταλλαγή απόψεων των εμπλεκόμενων στελεχών από τους θεσμούς και από την ελληνική κυβέρνηση για όλα τα θέματα που βρίσκονται ανοιχτά.

«Χάσμα» σε κόκκινα δάνεια, συνταξιοδοτικό

Το «χάσμα» παραμένει μεγάλο στα κόκκινα δάνεια και ακόμη μεγαλύτερο στο συνταξιοδοτικό με αιχμή τις επικουρικές συντάξεις, για τις οποίες οι δανειστές ζητούν να εξαφανιστούν από τον ελληνικό «χάρτη».

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σημείωναν νωρίτερα ότι έχει εξασφαλιστεί εθνική σύνταξη 384 ευρώ και ποσοστά αναπλήρωσης κοντά σε αυτά της αρχικής κυβερνητικής πρότασης που προστατεύουν τους πιο αδύναμους και ταυτόχρονα δίνουν κίνητρα παραμονής στην εργασία για όσους έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Διευκρίνιζαν, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να μειωθεί καμία επικουρική σύνταξη συνταξιούχου με μεσαία ή μικρά εισοδήματα και χαρακτήριζαν ανακριβείς τις πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ «για να κλείσει η συμφωνία».

«Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019 αποτελεί πρόβλεψη του ν. 4336/2015 (Μνημονίου) ψηφισμένη και από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Ακριβώς για την προστασία των φτωχών συνταξιούχων η μεταρρύθμιση προέβλεψε την καθιέρωση της Εθνικής Σύνταξης», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

«Αγκάθι» το δημοσιονομικό «κενό»

Χαοτική παραμένει η απόσταση και στο κομμάτι του δημοσιονομικού «κενού» που έχει αναδειχθεί σε μείζον θέμα της διαπραγμάτευσης. Ενώ ελληνική και ευρωπαϊκή πλευρά συγκλίνουν στην εκτίμηση για μέτρα 5,4 δισ. ευρώ στην τριετία 2016 - 2018 που θα καλύψουν το «κενό» του 3% που αστοχίες και παρεμβάσεις που δεν έχουν οριστικοποιηθεί, το ΔΝΤ «δεν δείχνει διάθεση για συμφωνία».

Εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που θα επιτευχθεί με τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ θα είναι μόλις 1,5% του ΑΕΠ αντί για 3,5% που ορίζει το Μνημόνιο.

Στο φορολογικό η διαφορά είναι μικρότερη και τείνει να μηδενιστεί. Τούτο βέβαια προϋποθέτει να ξεπεραστεί το μεγάλο «αγκάθι» του αφορολόγητου ορίου, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να δίνει μάχη προκειμένου το «τείχος» της προστασίας από τους φόρους να μην πέσει κατά από τα 9.100 ευρώ που ζητούν οι δανειστές (7.000 – 8.000 ευρώ) διότι οι μεγάλοι χαμένοι σε αυτή την περίπτωση θα είναι οι «μικροί» της φορολογικής κλίμακας.

Συμφωνία στα ενεργειακά

Σε συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ και τις δημοπρασίες ενέργειας από τη ΔΕΗ, με στόχο την απελευθέρωση της αγοράς ρεύματος κατέληξε η σημερινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους εκπροσώπους των δανειστών, στην οποία δεν συζητήθηκαν θέματα ιδιωτικοποιήσεων και φορολογίας καυσίμων.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Πάνος Σκουρλέτης:

⇔ Η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπει τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών (51%) στο Δημόσιο από τη ΔΕΗ η οποία θα αποζημιωθεί.

Το υπόλοιπο 49% θα διατεθεί σε επενδυτή (που θα είναι διαχειριστής δικτύου και θα μπορεί να αποκτήσει ποσοστό τουλάχιστον 20% των μετοχών) και στο ευρύ επενδυτικό κοινό. Το Δημόσιο θα ελέγχει την πλειοψηφία του ΔΣ και θα ορίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο με τη σύμφωνη γνώμη του μετόχου μειοψηφίας.

Η διαδικασία για την πώληση του 20% τουλάχιστον αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο.

⇔ Για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) θα εκπονηθεί Κανονισμός με βάση τα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) και εισήγηση της ΡΑΕ προς το υπουργείο από τον οποίο θα προκύπτουν οι ποσότητες της ενέργειας που θα δημοπρατείται καθώς και η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών.

Οι πρώτες δημοπρασίες αναμένονται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και δεν θα υπάρχει περιορισμός ως προς τον τρόπο διάθεσης της ενέργειας από τους αγοραστές που θα συμμετάσχουν στις δημοπρασίες.

Τα «εύκολα» της διαπραγμάτευσης

Ένα από τα ελάχιστα μέτρα τα οποία έχουν κλείσει 100% φέρεται να είναι η αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, με την ελληνική κυβέρνηση να αποδέχεται πλήρη αυτονόμηση και λειτουργία με βάση το νέο μοντέλο από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Στα εύκολα άλλωστε, στα οποία έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές, περιλαμβάνονται η επανεξέταση των φοροαπαλλαγών, η μεταρρύθμιση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων με στόχο ταχύτερες διαδικασίες για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, η επέκταση της εθελοντικής εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας, αλλαγές στον ΦΠΑ (όσον αφορά τον χρόνο απόδοσης και το κατώφλι των εξαιρέσεων από το σύστημα ΦΠΑ) αλλά και μέτρα για την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Πρώτα Ουάσινγκτον, μετά Eurogroup

Υπό αυτές τις συνθήκες κατέστη αδύνατο να βγει «λευκός καπνός» από τη χθεσινή διαπραγμάτευση, με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να μεταφέρονται επί αμερικανικού εδάφους και δη στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η ελληνική πλευρά θα κάνει μια νέα προσπάθεια πάνω στα δύο τεχνικά κείμενα, τα οποία θα είναι διαφορετικά (ένα με τις ευρωπαϊκές πηγές και ένα με το ΔΝΤ) προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε όλα τα επιμέρους μέτρα.

Για την ώρα τα δύο κείμενα διαφέρουν ως προς την εκτίμηση των Θεσμών για τη δημοσιονομική τους επίπτωση και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα φέρουν το 2018.

Τελικός κριτής των δύο κειμένων, που στόχος είναι η ενοποίησή τους, θα είναι το Eurogroup της 22ας Απριλίου ή κάποιο έκτακτο που θα συνέλθει μετά από αυτή την ημερομηνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: