Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Ο νέος εκβιασμός των «προληπτικών μέτρων»

Διέξοδο από τον νέο εκβιασμό ΔΝΤ και Σόιμπλε αναζητά η κυβέρνηση μετά την πολιτική απόφαση των δανειστών να συνταχθούν στη σκληρή γραμμή για «εφεδρικό» πακέτο μέτρων 3,6 δις ευρώ προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση – ένα πακέτο, για το οποίο αξιώνουν άμεσες νομοθετικές δεσμεύσεις.


Η...
χθεσινή απόφαση του Eurogroup θέτει υπό ισχυρή αίρεση την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου καθώς, πέραν των ήδη συμφωνημένων μέτρων των 5,4 δις ευρώ, ορίζει τη νομοθέτηση των επιπλέον, «προληπτικών μέτρων» (contigency measures) των 3,6 δις ως προαπαιτούμενο τόσο για να εκταμιευθεί ρευστότητα προς την Ελλάδα όσο και για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.

«Δεν υπάρχουν νόμοι υπό αίρεση»

Είναι μια πρόταση που δοκιμάζει τα όρια της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία σε πρώτη φάση τουλάχιστον προβάλει την συνταγματική γραμμή άμυνας και διαμηνύει – τόσο επισήμως, δια του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, όσο και μέσω διαρροών από κυβερνητικές πηγές – πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει θεσμική δυνατότητα νομοθέτησης «νόμων υπό αίρεση» και πως οποιαδήποτε συζήτηση για προληπτικές δεσμεύσεις πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Ο «Μηχανισμός Δέσμευσης»

Κατά τις πληροφορίες, ανάμεσα στα διάφορα σενάρια υπέρβασης που εξετάζονται στο κυβερνητικό επιτελείο είναι εκείνο της ψηφισης από τη Βουλή όχι των προληπτικών μέτρων, αλλά ενός ειδικού Μηχανισμού Δέσμευσης, στα πρότυπα του ήδη υπάρχοντος Δημοσιονομικού Συμβουλίου, ο οποίος θα εξουσιοδοτηθεί να ενεργοποιήσει τα έκτακτα μέτρα στην περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων – δηλαδή, του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018.

Πρόκειται ωστόσο ακόμη για ένα σενάριο με πολλά θολά σημεία, τόσο ως προς τη σύσταση, τη στελέχωση και τις ακριβείς αρμοδιότητες του Μηχανισμού, όσο και ως προς το πότε και πώς θα αποτιμηθεί το εάν υλοποιούνται ή όχι οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Οι τελικές, όσο και δύσκολες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν μέσα στα επόμενα 24ωρα, με τους δανειστές να ζητούν πλήρη αποδοχή της χθεσινής πρότασης για να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup και να κλείσει η συμφωνία της αξιολόγησης την Μεγάλη Πέμπτη.

Η κυβέρνηση, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κατά τις πληροφορίες έχουν ήδη διαμηνύσει στους εκπροσώπους των δανειστών αλλά και σε Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ πως οι νέες απαιτήσεις προκαλούν δυσβάσταχτη πολιτική πίεση στην Αθήνα, εξ ου και η πυροσβεστική παρέμβαση που επιχείρησε χθες το βράδυ, μετά το Ecofin, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Δεν είναι 4o Μνημόνιο»

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως, σε αντίθεση με όσα αναφέρονται στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, «σε καμία απολύτως περίπτωση δεν ισχύει ότι τα προληπτικά μέτρα αποτελούν 4ο Μνημόνιο», και διαβεβαίωσε ότι θα γίνει σεβαστό το νομικό πλαίσιο της Ελλάδας: «Δεν μπορούμε, δεν πρόκειται – και ούτε καν επιθυμούμε – να υπερβούμε νομικούς περιορισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα. Θα το σχεδιάσουμε κατά τρόπο ο οποίος προσφέρει αξιοπιστία, αυτοματισμό και αντικειμενικότητα», είπε, αναφερόμενος στον μηχανισμό που θα δεσμεύει την χώρα για τη λήψη έκτακτων μέτρων εάν χρειαστεί.

«Ανοησίες» χαρακτήριζαν τις εκτιμήσεις περί 4ου Μνημονίου και κυβερνητικές πηγές παραπέμποντας στις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη  σε ανάρτησή της στο twitter έγραψε: Πετύχαμε τους στόχους μας στο Eurogroup: Αξιολόγηση στη βάση των ελληνικών προτάσεων, χωρίς υποχρέωση για νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων».

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: