Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Πακέτο έκτακτων μέτρων συζητούν Ε.Ε. - ΔΝΤ

Κριστίν Λαγκάρντ
Χθες το νωρίς το απόγευμα ώρα στην Ουάσιγκτον η γερμανική πλευρά διέρρεε έναπροσχέδιο που έθεσε στο τραπέζι και σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα κληθεί να υπογράψει 3 δισ. επιπλέον μέτρα πέραν των 5 δισ. που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει.
Τα...
επιπλέον μέτρα 3 δισ. ευρώ θα είναι μέτρα «εν αναμονή», δηλαδή θα εφαρμοστούν μόνο στην περίπτωση που ο στόχος για 3.5 % πλεόνασμα  με τα υφιστάμενα μέτρα δεν επιτευχθούν, όπως εκτιμά το ΔΝΤ. Η πρόταση εκλαμβάνεται ως ένας συμβιβασμός προκειμένου να πειστεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει πλήρως και με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα.
Αργά χθες το απόγευμα έγινε γνωστό ότι το εν λόγω σχέδιο τέθηκε σε συζήτηση στο λεγόμενο κλαμπ της Ουάσιγκτον με συμμετοχή εκπροσώπων της Κομισιόν, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, του ESM, του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, των υπουργών οικονομικών Γαλλίας, Γερμανίας και του Τ. Βίζερ, επικεφαλής του EWG.
Υπό το φως αυτού του σεναρίου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε την τελευταία στιγμή συνάντηση από την Κριστίν Λαγκάρντ που πραγματοποιήθηκε τα μεσάνυχτα ώρα Ουάσινγκον, ακυρώνοντας την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου με τους Έλληνες ανταποκριτές. 
Οι πληροφορίες λένε ότι το ΔΝΤ συζητάει την πρόταση με την προϋπόθεση να έχειρόλο και λόγο στον καθορισμό του πακέτου των έκτακτων μέτρων. Αν αυτή υιοθετηθεί τότε η Γερμανία επιβάλλει εμμέσως πλην σαφώς την θέση της γιαπολύ περιορισμένη ελάφρυνση χρέους, η οποία θα δοθεί αν και εφόσον η Ελλάδα πετυχαίνει στόχους, εφαρμόζει όσα της ζητούνται και μόνο στην περίπτωση που ακόμα και η τυχόν ενεργοποίηση των έκτακτων μέτρων δεν αποφέρει αποτελέσματα. 
Η Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας προκειμένου να συνεχιστεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Συγκεκριμένα, δήλωσε:
Είχαμε εποικοδομητικές και φιλικές επαφές με όλους τους συμμετέχοντες και νομίζω ότι το κατέστησα σαφές και στην ανακοίνωσή μου χθες αυτό το οποίο επιτύχαμε σε αυτές τις συναντήσεις.
Συνεπώς η Αποστολή μας θα επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές της εβδομάδας. Υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει. Μην περιμένετε άμεσο αποτέλεσμα διότι αυτά τα πράγματα παίρνουν χρόνο.
Αλλά φυσικά και είμαστε της άποψης ότι πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά (η αξιολόγηση). Αλλά η θέση μας σε σχέση με την ελληνική βιωσιμότητα, την οικονομική βιωσιμότητα και σταθερότητα δεν έχει αλλάξει. Παραμένει η προσέγγιση μας, των δύο πυλώνων.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, έκανε λόγο για πρόοδο. «Έχουν υπάρξει συναντήσεις να συζητήσουμε τις θέσεις της κάθε πλευράς, και πιστεύω ότι αρχίζουμε να συγκλίνουμε. Αν υπάρχει πολιτική θέληση από όλες τις πλευρές να κάνουμε το τελικό άλμα, η συμφωνία είναι πιθανή». 

Άλλο κλίμα με Σόιμπλε

Χωρίς απτά συμπεράσματα και με επιβεβαιωμένες τις αποκλίσεις μεταξύ όσων επιζητεί η ελληνική πλευρά και όσων θέλει να επιβάλει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ολοκληρώθηκε η συνάντηση της Πέμπτης του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γερμανό ομόλογό του στην Ουάσινγκτον.
Ο κ. Σόιμπλε φέρεται να επέμεινε στην αντικρουόμενη θέση που προβάλλει η γερμανική πλευρά ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται ελάφρυνση αλλά και ότι το Ταμείο πρέπει να παραμείνει συμμέτοχο στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Στοχεύουμε στο να έχουμε μία συμφωνία σε κάποια πράγματα μέχρι το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας στο Άμστερνταμ στοχεύοντας στο να τελειώσουμε με κάποια θέματα στο τέλος της παραεπόμενης εβδομάδας. Αυτός είναι κοινός στόχος», είπε για να προσθέσει:
«Αν η Ελλάδα ικανοποιεί όλες τις δεσμεύσεις της τότε η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα υποστήριξης της Ελλάδας είναι μέρος της συμφωνίας. 
Χαρακτηριστική είναι η απάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου μετά τη συνάντησή του με τον Σόιμπλε στην ερώτηση του ανταποκριτή της «Εφ.Συν.» στην Ουάσινγκτον, Θάνου Δημάδη.
«Δεν είναι φανατικός υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους», είπε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών...
Ακόμη πιο χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία μέσα από τη συνάντηση του εμφανώς προβληματισμένου Τσακαλώτου στα όσα ακούει από τον Γερμανό ομόλογο του.
Εμφανώς προβληματισμένος ήταν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και μετά τη συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ.

«Είχαμε μια καλή συζήτηση με την κ. Λαγκάρντ για να διευκρινίσουμε μερικά πράγματα. Νομίζω ότι θα συνεχίσουμε την Δεύτερα, Τρίτη  τις συζητήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών και περιμένουμε ότι όλοι θα κλείσει η συμφωνία για να πάμε στο Eurogroup», ανέφερε.

•Eρώτηση δημοσιογράφου: Υπάρχει καμία πρόταση στο τραπέζι; Υπήρχε πρόταση της Κομισιόν ;

•Eυκλείδης Τσακαλώτος: «Θα πέσουν πολλές προτάσεις στο τραπέζι. Θα είναι μια ενδιαφέρουσα διαδικασία μέχρι να φτάσουμε στην τελική συμφωνία. Θα έχουμε διαδοχικές προσεγγίσεις σε μια λύση που θα πέφτουν συνεχώς προτάσεις στο τραπέζι. Θα περιμένετε κάτι λιγότερο όταν φτάνεις στο τέλος μιας σημαντικής αξιολόγησης όταν έχεις μέσα και το χρέος;  Άλλες θα είναι καλύτερες, άλλες θα είναι χειρότερες».   

•Ερώτηση δημοσιογράφου : Φτάνουμε στο τέλος ;

•Ευκλείδης Τσακαλώτος: Όχι

•Eρώτηση δημοσιογράφου: Eίναι ευνοϊκή αυτή η πρόταση  για την Ελλάδα;
  
•Ευκλείδης Τσακαλώτος: Oχι δεν είναι έτσι. Θα έχει πολλές προτάσεις. Άλλες θα είναι καλύτερες και άλλες χειρότερες...
     
•Ερώτηση δημσιογράφου:  Διαψεύδετε ή επιβεβαιώνετε το δημοσίευμα της Wall Street Journal που κάνει λόγο για έκτακτα μέτρα ύψους 3 δις εύρω;

•Ευκλείδης Τσακαλώτος :«Δεν έχω διαβάσει καν το δημοσίευμα άρα δεν μπορώ να το διαψεύσω γιατί είμαστε από συνάντηση σε συνάντηση».

•Eρώτηση δημοσιογράφου : H κ.Λαγκάρντ γιατί σήμερα έκανε λόγο ότι δεν περιμένει άμεσα αποτελέσματα;

• Eυκλείδης Τσακαλώτος : .......

Δεν υπάρχουν σχόλια: