Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Κοντά σε παραγραφή το πογκρόμ του 2011

Ηλιας Κασιδιάρης- 2011Με παραγραφή κινδυνεύει πλέον μία από τις πιο σκληρές και πιο τρομακτικές υποθέσεις ρατσιστικής εγκληματικής βίας που είδαμε ποτέ να εκτυλίσσονται στο κέντρο της Αθήνας.
Ο λόγος για το πογκρόμ κατά μεταναστών που οργάνωσε η Χρυσή Αυγή μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη τον Μάιο του 2011.
Τον...
κώδωνα του κινδύνου της παραγραφής, που αναμένεται να επέλθει τον επόμενο μήνα (Μάιος 2016), έκρουσε χθες, μέσω σχετικού υπομνήματος προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ο δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Θανάσης Καμπαγιάννης.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Θ. Καμπαγιάννης είχε καταθέσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά για την υπόθεση του πογκρόμ ήδη από τις 12/05/2014.
Από τότε εντοπίζεται η εξής αντίφαση.
Από τη μία οι ανακρίτριες-εφέτες Ι. Κλάπα και Μ. Δημητροπούλου, οι οποίες χειρίστηκαν την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, αξιολόγησαν το πογκρόμ ως σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης και συσχέτισαν την αναφορά αυτή με τη μεγάλη δίκη, ενώ από την άλλη οι αρμόδιες δικαστικές αρχές που χειρίστηκαν την ίδια την υπόθεση του πογκρόμ έδειξαν τέτοια ολιγωρία, ώστε παρ’ όλο που η προκαταρκτική εξέταση χαρακτηρίστηκε «επείγουσα», μέχρι σήμερα βαλτώνει, με αποτέλεσμα να μην έχει ακόμα ασκηθεί ποινική δίωξη και τα αδικήματα να υπάρχει κίνδυνος να παραγραφούν.
Ξυλοδαρμός Αφρικανού κατά τη διάρκεια του πογκρόμΞυλοδαρμός Αφρικανού κατά τη διάρκεια του πογκρόμ | 
Ομως το μέγεθος του ρατσιστικού εγκλήματος που συντελέστηκε μεταξύ 10 και 14 Μαΐου του 2011 αποτυπώνεται στον αριθμό των θυμάτων που άφησε πίσω του, αλλά και στην αγριότητα των επιθέσεων που πραγματοποιούνταν επί σειρά ημερών εναντίον τους με γροθιές, ρόπαλα, κλομπ και μαχαίρια.
Ο απολογισμός ήταν ένας νεκρός και πάνω από 100 χτυπημένοι μετανάστες, εκ των οποίων οι 20 μεταφέρθηκαν βαριά τραυματισμένοι σε νοσοκομεία.
Ο μετανάστης που δολοφονήθηκε με τουλάχιστον τέσσερις μαχαιριές ονομαζόταν Αλίμ Αμπντούλ Μάναν, καταγόταν από το Μπανγκλαντές και ήταν μόλις 21 ετών.
Αλλά ήδη έναν μήνα πριν από τις δημοτικές εκλογές του 2010 ο Παναγιώταρος είχε δηλώσει ανοιχτά ότι «άμα η Χρυσή Αυγή βγάλει δημοτικό σύμβουλο στην Αθήνα, θα γίνει πογκρόμ».
Και βέβαια το πογκρόμ του 2011 οργανώθηκε από τη ναζιστική οργάνωση, όπως φαίνεται ξεκάθαρα από το βίντεο ντοκουμέντο του «Ιού» («Πρέπει να χυθεί αίμα», 2/05/2015, «Εφ.Συν.»), στο οποίο καταγράφεται ο πρωταγωνιστικός ρόλος των στελεχών της Χρυσής Αυγής κατά τη διάρκεια της πορείας που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας (12/5/2011) στο πλαίσιο της οποίας σημειώθηκαν οι εγκληματικές επιθέσεις.
Επικεφαλής της πορείας ήταν ο Κασιδιάρης, ο οποίος καθοδηγούσε το πλήθος, ενώ ανάμεσα στον κόσμο είχαν ακροβολιστεί άλλα στελέχη όπως ο Παναγιώταρος (που παίρνει στη συνέχεια την ντουντούκα), ο Ηλιόπουλος και ο Μπούκουρας και στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής.
Μάλιστα η ίδια η Χρυσή Αυγή μέσα από την επίσημη εφημερίδα της ομολογούσε ότι οι προσαχθέντες για τα επεισόδια «ήταν 30 χρυσαυγίτες», ότι ο μοναδικός δράστης που καταδικάστηκε ήταν «συναγωνιστής», καθώς και ότι «το Μέτωπο Νεολαίας στάθηκε για μία ακόμα φορά στο πλευρό των συμπατριωτών μας που αντιδρούν.
Καθοδήγησε την οργή τους, περιφρούρησε τις κινητοποιήσεις τους, στήριξε δυναμικά τις πρωτοβουλίες τους.
Η Χρυσή Αυγή ήταν και πάλι η αιχμή του δόρατος στον αγώνα για μια ελεύθερη Ελλάδα».
Με το υπόμνημά του λοιπόν ο Θ. Καμπαγιάννης ζητά από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών να προβεί στις δέουσες ενέργειες για την αποτροπή της παραγραφής.
Αλλά το θέμα οφείλει να δει και ο ευαίσθητος σε θέματα ρατσισμού και ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, και να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα ώστε να μη γίνει πράξη η παραγραφή μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: