Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Επίσκεψη με έντονο συμβολισμό

Παίρνοντας μαζί του 12 πρόσφυγες αναχώρησε από τη Μυτιλήνη για το Βατικανό ο Πάπας Φραγκίσκος, σε μια έντονα συμβολική κίνηση ανθρωπιάς.
Η επίσκεψή του στο «νησί της Αλληλεγγύης» από κοινού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σημαδεύτηκε από τις συγκλονιστικές σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο hot spot της Μόριας, όταν η κάμερα της δημόσιας τηλεόρασης κατέγραφε τα μάτια των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που τον περίμεναν στον χώρο υποδοχής.
«Οι...
πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι είναι βλέμματα, ονόματα, ιστορίες και πρέπει να τυγχάνουν της ανάλογης μεταχείρισης», τόνισε αρκετές φορές σήμερα ο Ποντίφικας και εξήρε τις προσπάθειες των Ελλήνων να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους όταν άλλοι τους εγκατέλειψαν.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ / ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ
Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης ο Πάπας έγινε δεκτός με τιμές κράτους από τον πρωθυπουργό.
Στην κατ' ιδίαν συνάντησή τους στον χώρο του αερολιμένα ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι αποτελεί τιμή και λόγο υπερηφάνειας για την Ελλάδα η υπεράσπιση των ανθρωπιστικών αξιών από τον λαό της παρά το γεγονός ότι εδώ και έξι χρόνια ο ελληνικός λαός υποφέρει άδικα από τη σκληρή λιτότητα που οι διεθνείς χρηματαγορές του επέβαλαν προκειμένου να διασώσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Ο Πάπας αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική στάση του ελληνικού λαού, ο οποίος, παρά το βάρος της πολυετούς οικονομικής κρίσης, επιδεικνύει αλληλεγγύη και προσήλωση στις οικουμενικές αξίες.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Στη συνέχεια ο Πάπας συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και αφού επανέλαβαν την ανάγκη της ενεργοποίησης της παγκόσμιας κοινότητας στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής προσφυγικής κρίσης, κατευθύνθηκαν στη Μόρια με το ίδιο αυτοκίνητο.
Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο hotspot ήταν ιδιαίτερα συγκινητικές. Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα τούς καλωσόρισαν με ζωγραφιές και πανό, που ζητούσαν να τους επιτραπεί να μετακινηθούν προς συγγενείς τους σε χώρες της βόρειας Ευρώπης.
Andrea Bonetti/Greek Prime Minister's Office via AP
Ανάλογα αιτήματα και από άλλες οικογένειες προσφύγων αλλά και μετανάστες που με δικά τους ταμπλό διεκδικούσαν «freedom» - «ελευθερία».
Οι δύο προκαθήμενοι και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών ακόμα και με παιχνίδια με τα παιδιά, έδωσαν κουράγιο στους ανθρώπους αυτούς που έχουν μπει στη μεγάλη τους πλειονότητα στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου και σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας ζουν υπό περιορισμό.
Filippo Monteforte/Pool Photo via AP
Χαρακτηριστική ήταν η σκηνή όταν νεαρός πρόσφυγας κλαίγοντας γοερά φιλούσε τα χέρια του Πάπα και του Πατριάρχη ζητώντας τους να κάνουν κάτι για να συνεχίσουν να ελπίζουν.
Osservatore Romano/Pool photo via AP
Στη συνέχεια οι θρησκευτικοί ηγέτες υπέγραψαν κοινό κείμενο έκκλησης – διακήρυξης προς τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί με θάρρος στην αντιμετώπιση της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης, αυτής «της τραγωδίας της αναγκαστικής μετανάστευσης και της μετατόπισης αλλά και των βαθυτέρων αιτίων της κατάστασης αυτής».
Ακολούθησε κοινή δέση στο λιμάνι της Μυτιλήνης για όσους έχασαν τη ζωή τους στα νερά του Αιγαίου. Από την προκυμαία της Μυτιλήνης ο Ποντίφικας δήλωσε ότι οι ανησυχίες των Ευρωπαίων είναι κατανοητές και νόμιμες, αλλά οι πρόσφυγες πάνω από αριθμοί είναι κυρίως άνθρωποι.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ / ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ
«Είναι αναγκαίο να χτίσουμε την ειρήνη εκεί που ο πόλεμος έφερε την καταστροφή και το θάνατο», είπε και πρόσθεσε ότι μόνο με κοινή προσπάθεια μπορούμε να βρούμε λύσεις στο προσφυγικό.
«Η Μόρια είναι η φυλακή της Ευρώπης» | ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ / ΝΤΙΝΑ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ
Την ίδια ώρα στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια, ακτιβιστές διαμαρτύρονταν για την επαίσχυντη συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας και καλούσαν τον Πάπα να την αποδοκιμάσει.

«Να χτίζουμε γέφυρες»

«Δεν πρέπει να χτίζουμε τείχη αλλά γέφυρες», δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος στους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του στη Ρώμη.
Όπως είπε, όλοι οι υπe;yθυνοι πρέπει να εργαστούν υπέρ της ένταξης των μεταναστών στην ευρωπαϊκή κοινωνία.
Επίσκεψη Πάπα Φραγκίσκου στη ΛέσβοFilippo Monteforte/Pool Photo via AP
Υπενθύμισε μάλιστα ότι πολλοί πατεράδες των ατόμων που ενέχονται στις τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα στην Ευρώπη «είχαν γεννηθεί στην ήπειρό μας».
Επίσης, ο Πάπας Φραγκίσκος έδειξε στους δημοσιογράφους κάποια από τα παιδιά που συνάντησε στη Μυτιλήνη, αλλά και ζωγραφιές που του χάρισαν τα προσφυγόπουλα.
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι τρεις οικογένειες Σύρων προσφύγων που ταξίδεψαν μαζί του, θα φιλοξενηθούν από την καθολική κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου, η οποία έχει αναπτύξει σημαντική διαμεσολαβητική δραστηριότητα σε εμπόλεμες περιοχές.
Την πλήρη κάλυψη όλων των εξόδων αναλαμβάνει η Αγία Έδρα.

Δηλώσεις Τσίπρα στο CNN

Δηλώσεις στο αμερικανικό δίκτυο CNN, στις οποίες τόνισε τη μεγάλη σημασία της επίσκεψης του πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στη Λέσβο, έκανε ο Αλέξης Τσίπρας.
Όπως δήλωσε μετά μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος της επίσκεψης στο νησί, η μεγάλη σημασία της επίσκεψης έγκειται σε τρεις κυρίως λόγους.
Ο πρώτος είναι η παγκόσμια διάσταση του προσφυγικού ζητήματος. Επίσης, το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα σημαίνει ότι αποτελεί το επίκεντρο και τη χώρα εκείνη που, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για την ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Τέλος, ότι η ενέργεια του Πάπα Φραγκίσκου να πάρει μαζί του στο Βατικανό πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα (σ.σ. οι οποίοι βρέθηκαν στην Ελλάδα πριν από τη συμφωνία της 20ής Μαρτίου), είναι ένα μήνυμα προς όλη την Ευρώπη και τον κόσμο ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει μόνη και ότι η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ανοικτή για όσους χρήζουν της προστασίας της.
 efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: