Αύξηση ΦΠΑ σε ΔΕΗ, νερό, μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου είναι τα μέτρα - εγγύηση ύψους 3 δισ. ευρώ που ζητούν οι δανειστές από την ελληνική κυβέρνηση και τα οποία θα ενεργοποιηθούν άμεσα σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% για το 2018.
Χαρακτηριστικό της σκληρότητας των μέτρων που ζητούν οι θεσμοί είναι η υπαγωγή του ρεύματος και του νερού στον υψηλό συντελεστή 24%, αλλά και οι περικοπές κύριων συντάξεων όπως επιθυμεί εδώ και πολύ καιρό το ΔΝΤ.
Στα... μέτρα περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, οι περικοπές μισθών στο Δημόσιο, κυρίως στα εισαγωγικά κλιμάκια, το «πάγωμα» προσλήψεων μέχρι να το επιτρέψει το κουαρτέτο, αλλά και η κατάργηση του υπερμειωμένου ΦΠΑ 6%, που ισχύει για φάρμακα, βιβλία και θέατρα.
«Το μείγμα»
Τελικά, οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις όχι απλώς δεν μείωσαν τα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ που ήταν να πάρουμε, αλλά έφεραν και επιπλέον μέτρα, ύψους 3,5 δισ. ευρώ που θα ληφθούν αυτόματα σε περίπτωση αποτυχίας να μαζέψουμε τα 5,4 δισ. ευρώ.
Πρόκειται ουσιαστικά για μία «ρήτρα μηδενικής απόκλισης» από τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, με βάση την οποία, αν σε, π.χ., 6 ή 12 μήνες φανεί ότι το «μείγμα» μέτρων που φέρνει τώρα η κυβέρνηση (δηλαδή 2,6 δισ. από νέους άμεσους και έμμεσους φόρους συν 1,8 δισ. από αυξήσεις κρατήσεων για τους ασφαλισμένους) πέσει έξω και δεν αποδώσει όσα έλεγαν οι προβλέψεις της, η ίδια η κυβέρνηση (ή κάποια επόμενη έως το 2018) θα παίρνει αμέσως πρόσθετα «μέτρα - ρεζέρβα» για να πιάσει τον στόχο.
Η πρόταση αυτή των δανειστών φαίνεται ότι είναι γερμανικής εμπνεύσεως και, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν παρουσιάστηκε στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, μόνο ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε ενστάσεις.
Η ελληνική πλευρά πάντως πείσθηκε για το θέμα των εκτάκτων μέτρων όχι μόνο διότι δέχθηκε τεράστια πίεση από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά κυρίως επειδή της ξεκαθαρίσθηκε τόσο από την πλευρά της Γαλλίας όσο και από την πλευρά της ευρωζώνης ότι «εάν δεν παρθούν τώρα τα μέτρα, αργότερα ο λογαριασμός θα είναι τεράστιος».
Μάλιστα, ο Τσακαλώτος έγινε αποδέκτης μηνυμάτων ότι, εάν δεν κλείσει το ζήτημα αυτό άμεσα, η υποστήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών δεν θα είναι στο μέλλον αντίστοιχη με τη σημερινή. «Δεν θα ασχοληθούμε για ένα ακόμη καλοκαίρι μαζί σας» ήταν μια εκ των δηκτικών αναφορών προς τον Τσακαλώτο.
Σαν να μη φθάνουν όλα αυτά, οι πιστωτές ζητούν μείωση του αφορολογήτου χαμηλότερα των 9.100 ευρώ και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Ειδικά για το πρώτο θέμα ο υπουργός Οικονομικών έχει ξεκαθαρίσει πως ο ίδιος δεν θα καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο με αφορολόγητο μικρότερο των 9.100 ευρώ.
Έτσι, αν η κυβέρνηση δεν πιάσει τους στόχους, θα υπάρξει μείωση του αφορολογήτου στα 8.636 ευρώ, δηλαδή από τα 2.100 που είναι σήμερα η έκπτωση με 9.500 αφορολόγητο και από τα 2.000 με τη μείωση του αφορολογήτου στα 9.100, η έκπτωση θα πέσει στα 1.900 ευρώ. Εάν η χώρα παραμείνει εκτός στόχων και το 2017, τότε θα υπάρξει επιπλέον μείωση του αφορολόγητου, στα 8.182 ευρώ, δηλαδή η έκπτωση του φόρου θα πέσει στα 1.800 ευρώ.
Όπως και να έχει, μετά λοιπόν το «ναι» του ελληνικού επιτελείου στα νέα μέτρα, η κυβέρνηση αποσαφήνισε με διαρροές ότι: «Μέσα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους θεσμούς, είναι και αυτή για περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα, αλλά θα εφαρμοστούν εάν και μόνο εάν δεν καλύψουμε τον στόχο του 3,5% το 2018. Με δυο λόγια, η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές και, μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε τον στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι, τότε, να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ».
Η κίνηση Ντράγκι
Κάπως έτσι πλέον η κυβέρνηση, ενώ είναι με την πλάτη στον τοίχο και πάει ολοταχώς για το τέταρτο μνημόνιο, προσπαθεί να σηκώσει ανάστημα όσο μπορεί, και θέτει τα δικά της προαπαιτούμενα. Συγκεκριμένα:
◆ Συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μέχρι το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής.
◆ Κλείσιμο της αξιολόγησης κατά τη διάρκεια ή και μετά το Eurogroup, πιθανότατα εντός της Μεγάλης Εβδομάδας.
◆ Έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
Στην ατζέντα των επιχειρημάτων προς αυτήν την κατεύθυνση η ελληνική πλευρά σημειώνει επίσης θετικά στοιχεία, όπως το γεγονός ότι η κίνηση Ντράγκι να συμπεριλάβει τις ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αναμένεται να δώσει ανάσα στον δανεισμό των τραπεζών και θα ενισχύσει τη ρευστότητα της οικονομίας. Επιπλέον σήμερα δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία της Eurostat και αναμένεται και αυτά να αποτυπώνουν ότι η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλύτερα από τις προβλέψεις.
Μάλιστα κύκλοι της κυβέρνησης τονίζουν πως η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να μπει σε συζητήσεις για επιπλέον μέτρα με την εκκίνηση της διαπραγμάτευσης για το χρέος. Μόνο εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και αφού ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, τότε και μόνο τότε θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε αυτήν και οποιαδήποτε συζήτηση για τυχόν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Παράλληλα διατυπώνουν τον προβληματισμό τους για τις θέσεις του ΔΝΤ επικεντρώνοντας την κριτική τους στα εξής σημεία:
1 Η συζήτηση για το τι θα γίνει εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι στον αέρα, διότι μέχρι σήμερα οι προβλέψεις του Ταμείου δεν επιβεβαιώθηκαν και άρα το πιθανότερο είναι αυτό να επαναληφθεί μια ακόμη φορά. Στο κλίμα αυτό αρμόδιες κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν ρεαλιστικό και εύλογο στόχο την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, έως το Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για τις 22 του τρέχοντος μηνός. Τη θέση αυτή διατυπώνουν με δεδομένο το γεγονός ότι τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας είναι καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.
2 Επίσης κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι το Staff Level Agreement, που θα τεθεί σε συζήτηση στο Eurogroup, θα ενσωματώνει τις ελληνικές προτάσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, καθώς στην πορεία των διαπραγματεύσεων δεν διατυπώθηκαν αντιρρήσεις στις προτάσεις της κυβέρνησης.
3 Η κυβέρνηση έχει σταθερό στόχο τη γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και γι’ αυτό επιδιώκει να την κλείσει ακόμη και στο επικείμενο Eurogroup, προκειμένου στη συνέχεια να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Στην παρούσα φάση αυτό που μπορεί να γίνει είναι η εφαρμογή της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου και μόνο αυτή, τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο, επιμένουν οι ίδιες πηγές.
topontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου