Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Σε Παρίσι, Στρασβούργο και Βρυξέλλες για «συμμαχίες»

Aλέξης Τσίπρας Επισκέψεις εργασίας σε Παρίσι, Στρασβούργο και Βρυξέλλες θα πραγματοποιήσει σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός.

Στις 7 το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Φρανσουά Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ενώ αύριο στις 12 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί γεύμα εργασίας με τον Μάρτιν Σουλτς στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος Άξελ Σπρίνγκερ με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Εκ μέρους της Γερμανίας, την οποία δεν επισκέπτεται ο πρωθυπουργός, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, χαρακτήρισε τις επαφές του Αλεξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ «επαρκείς», κάνοντας λόγο για συχνή ανταλλαγή απόψεων.

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την συνάντηση Τσίπρα-Ολάντ, είπε: «Μην ανησυχείτε. Υπάρχουν αρκετές επαφές με τον κ. Τσίπρα και συνολικά μεταξύ της γερμανικής και της ελληνικής κυβέρνησης και στο επίπεδο των υπουργών Οικονομικών. Κάθε συζήτηση είναι καλή».

Συμμαχίες

Αν και κυβερνητικές πηγές μιλούν για προγραμματισμένες εδώ και καιρό συναντήσεις, η κατάθεση των δυο νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό την επόμενη εβδομάδα αναδίδει έντονο άρωμα «μονομερούς ενέργειας».

Από τη μία το Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι τη Δευτέρα θα συνεχιστούν κανονικά οι συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών, πως η επίτευξη συμφωνίας είναι κοντά και ότι η όλη διαδικασία αποτελεί «προετοιμασία» για την κατάθεση των νομοσχεδίων.

Από την άλλη πλευρά, υπογραμμίζει με νόημα ότι η κατάθεσή τους «δεν αποτελεί “μονομερή ενέργεια” καθώς η ελληνική κυβέρνηση κινείται αυστηρά βάσει της συμφωνίας. Αλλοι κάνουν μονομερείς ενέργειες».

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει το «μέτωπο» ενάντια στο ΔΝΤ, όπως έπραξε και η Ολγα Γεροβασίλη χτες. «Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και καιρό, καθώς η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει πλήρεις προτάσεις που καλύπτουν απόλυτα τους στόχους της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου», είπε χαρακτηριστικά χτες η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η φράση «κλειδί» της όλης πολιτικής διαχείρισης είναι αυτή που επανέλαβε χτες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας: «Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυρίαρχη και σε αυτήν ανήκει η απόφαση για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου».

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση επιχειρεί να θέσει το δικό της «τελεσίγραφο», καθώς εξαντλείται ο διαθέσιμος χρόνος για διαπραγματεύσεις που απομένει μέχρι το Πάσχα.

Μεσολαβεί άλλωστε η κρίσιμη εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ, το προσεχές Σαββατοκύριακο, στην οποία θα παραστεί και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπου το Ταμείο αναμένεται να καθορίσει τη στάση του βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: