Τρίτη 19 Απριλίου 2016

«Βήμα»: δημοσιογραφία με συνθηματικά

ΕφημερίδεςΑπολαμβάνω να διαβάζω τακτικά τον Βηματοδότη, την περιώνυμη στήλη του Βήματος, γιατί σε βάζει να σκέφτεσαι. Δεν σου δίνει μασημένη τροφή, αλλά σε αναγκάζεις να ακονίζεις το μυαλό σου.

Ποιον εννοεί; Ποιους φωτογραφίζει; Τι μηνύματα περνάει; Τι... παιχνίδια παίζει; Τι τελεσίγραφα στέλνει; Σαν τη δημοσιογραφία της κλειδαρότρυπας που σκύβεις και προσπαθείς να δεις καλύτερα.

Σαν τη δημοσιογραφία άλλων εποχών, χωρίς ονόματα, μόνο με... σχήματα, σαν κάτι «κίτρινα» και σκανδαλοθηρικά έντυπα που ανακαλύπτουν ιστορίες, έτσι γενικά, τη σχέση λόγου χάριν νεαρού επιχειρηματία με διάσημη ηθοποιό που εθεάθησαν σε τρυφερά ενσταντανέ.

Σχεδόν καθημερινά ο Βηματοδότης έχει να μας περιγράψει και μια ιστορία που ποτέ δεν αποδεικνύεται και ουδείς ενδιαφέρεται να αποδείξει. Ιδού η σημερινή για να καταλάβετε τι εννοώ:

«Στην οδό Κολοκοτρώνη και Μυκόνου στο Κεφαλάρι στο γκουρμέ εστιατόριο "21", στο ισόγειο του ομώνυμου ξενοδοχείου, βρίσκεται σχεδόν κάθε Κυριακή βράδυ για φαγητό και για συζήτηση μία ιδιόρρυθμη παρέα. Ιδιόρρυθμη επειδή αποτελείται από έναν από τους πλέον ισχυρούς επιχειρηματίες της χώρας, από έναν μεγαλοδημοσιογράφο και από έναν αρχηγό κόμματος (μετά συζύγων). Τα συμπεράσματα δικά σας».

Όντως, αγαπητό Βήμα, τα συμπεράσματα δικά μας. Δημοσιογραφία με συνθηματικά και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε...

Είναι σαν εκείνο του αλήστου μνήμης ρεπορτάζ τότε της εφημερίδας που περιέγραφε την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα και η οποία, όπως έγραφε, πραγματοποιήθηκε μέσα σε χαμόγελα και φιλικό κλίμα. Βέβαια ο Ερντογάν δεν ήρθε ποτέ αφού ματαίωσε το ταξίδι του αλλά αυτές είναι λεπτομέρειες...

Ξέρουν επομένως γιατί δεν αναφέρουν ονόματα. Έτσι, το έγκυρο ρεπορτάζ τους δεν διαψεύδεται ποτέ. Ποιος ισχυρός επιχειρηματίας, ποιος δημοσιογράφος και ποιος αρχηγός κόμματος τώρα, αστεία πράγματα...
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: