Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Δεν συζητάμε νέα μέτρα πριν την αξιολόγηση

Όλγα Γεροβασίλη
Απέκλεισε το ενδεχόμενο για τη λήψη νέων μέτρων προτού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση η Όλγα Γεροβασίλη, ενώ επεσήμανε πως δεν είναι λογικό να ανοίγει μια τέτοια συζήτηση στο ενδεχόμενο αποκλίσεων στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2018.

Εκ των προτέρων ανακοίνωση μέτρων δεν χρειάζεται..., είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι σήμερα επιστρέφουν στην Αθήνα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και αύριο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Όπως ανέφερε η Ολ. Γεροβασίλη, η συμφωνία αυτή μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ερωτηθείσα αν τυχόν πρόσθετα προληπτικά μέτρα αποτελούν πολιτικό πρόβλημα, είπε ότι το πρόβλημα σε μια τέτοια θα είναι οικονομικό. Τόνισε δε ότι τα συμφωνημένα βήματα είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και στη συνέχεια να γίνει η συζήτηση για το χρέος. Τότε μόνο, είπε η κ. Γεροβασίλη, θα μπορούσαμε, να δούμε το ενδεχόμενο μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων.

Οτιδήποτε άλλο δεν συνιστά στάση σεβασμού έναντι της συμφωνίας, επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Στο ερώτημα αν αποτελεί κόκκινη γραμμή η λήψη νέων μέτρων, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε πως η υφιστάμενη συμφωνία προβλέπει πως αν οι στόχοι δεν εκπληρώνονται τότε πρέπει να λαμβάνονται μέτρα. Αλλά να συζητήσουμε σήμερα μέτρα για την περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος το 2018, δεν είναι μια λογική συζήτηση και δεν κάνει καλό στην οικονομία και αποσταθεροποιεί οικονομικό κλίμα, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Στην Αθήνα οι θεσμοί

Η προεργασία για τα μέτρα της τριετίας 2016-2018, είτε πρόκειται για τα κανονικά 5,4 δισ. ευρώ, είτε για τα εφεδρικά 3,6 δισ. ευρώ, θα γίνει από τους επικεφαλής της ευρωπαϊκής ομάδας των θεσμών: Ντέκλαν Κοστέλο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ράσμους Ρέφερ από την ΕΚΤ και Νικόλα Τζαμαριόλι από τον ESΜ.

Σήμερα, στις 15.00, με αντικείμενο τα θέματα της Παιδείας, θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, θα ακολουθήσουν οι συζητήσεις για τα ζητήματα της αγοράς ενέργειας (16.00) και για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (17.00).

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση εκτιμά ότι βρίσκεται σε τελική φάση η συζήτηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενόψει του Eurogroup.

Το χρονοδιάγραμμα του Μαξίμου

Ζυγίζοντας την κατάσταση και τις απαιτήσεις των δανειστών, η κυβέρνηση κατέστρωσε χθες το εξής χρονοδιάγραμμα:

Πρώτα πρώτα να κλείσει πριν από τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στο Αμστερνταμ την προσεχή Παρασκευή η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Η συμφωνία αυτή θα πρέπει -σύμφωνα με την κυβέρνηση- να κινείται αυστηρά σε όσα προβλέπει η συμφωνία του Ιουλίου, δηλαδή στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. «Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο», συμπλήρωναν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη.

Εκτιμούσαν δε ότι είναι «απολύτως ρεαλιστικός ο στόχος να κλείσει η συμφωνία με τα τεχνικά κλιμάκια άμεσα, καθώς τα στοιχεία πορείας της ελληνικής οικονομίας είναι καλύτερα από το αναμενόμενο και τις προβλέψεις».

Επ' αυτού η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι τα σχετικά οικονομικά μεγέθη «αναμένεται να επαληθευτούν από τη Eurostat τις επόμενες ημέρες».

Προληπτικά μέτρα

Ποια είναι όμως τα νέα μέτρα, που έρχονται να προστεθούν στο πακέτο των 5,4 δισ.;

♦ Πάγωμα προσλήψεων στο Δημόσιο

♦ Περικοπές μισθών στο Δημόσιο και ειδικά στις κατηγορίες υπαλλήλων χαμηλών προσόντων

♦ Καταργήσεις Φορέων και Δημοσίων Οργανισμών

♦ Αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 24% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και της ΕΥΔΑΠ

♦ Κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% που εφαρμόζεται σήμερα σε φάρμακα, εφημερίδες, βιβλία και εισιτήρια θεάτρων

♦ Κατάργηση φοροαπαλλαγών

♦ Απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων

♦ Μείωση του έμμεσου αφορολόγητου ορίου στα επίπεδα των 8.182 ευρώ από 9.550 ευρώ σήμερα, σταδιακά, σε μία τριετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: