Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Σιγούν τα ΜΜΕ για το ασφαλιστικό

Με βασικό στόχο -όπως αναφέρει- την άμεση απόσυρση «του εξοντωτικού αντεργατικού κυβερνητικού ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που εξαθλιώνει και φτωχοποιεί όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της χώρας και πλήττει καίρια την Ενημέρωση και τους ανθρώπους της», το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) υπενθυμίζει τις 48ωρες απεργίες από τις 6 το πρωί της Πέμπτης 20 Απριλίου, μέχρι τις 6 το πρωί της Κυριακής 24 Απριλίου ως εξής:


Την προκήρυξη 48ωρης απεργίας στα έντυπα (εφημερίδες, περιοδικά) και διαδικτυακά ΜΜΕ, καθώς και στη  ΓΓΕΕ, ΓΓΜΕ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τα γραφεία Τύπου, από τις 6 το πρωί της Πέμπτης 21/4/2016 μέχρι τις 6 το πρωί του Σαββάτου 23/4.
Σε όλα τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, από τις 6 το πρωί της Παρασκευής 22/4 έως τις 6 το πρωί της Κυριακής 24/4.
Την προσεχή Παρασκευή 22 Απριλίου θα συνεδριάσει εκ νέου το διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ για την κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα τις επόμενες ημέρες.

Στην απεργία συμμετέχει η «Εφημερίδα των Συντακτών» και το efsyn.gr.

Η ΠΟΕΣΥ σημειώνει πως «με τον απεργιακό αγώνα μας εκτός από τη σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων, την αντιμετώπιση της ανεργίας, της ανασφάλιστης ή και απλήρωτης εργασίας, απεργούμε γιατί για μας είναι αδιαπραγμάτευτη η αυτονομία και η αυτοτέλεια των ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ και των πόρων τους, που αποτελούν εργοδοτική εισφορά και υποκαθιστούν στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, αλλά και στα επικουρικά ταμεία του κλάδου, τη συμμετοχή του κράτους στην τριμερή χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης».

Τα αιτήματα είναι τα εξής:

Η διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης.
Η διασφάλιση του αγγελιοσήμου, με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρου χρηματοδότησης των Ταμείων μας κύριας και επικουρικής ασφάλισης.
ΕΔΟΕΑΠ: Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο-έκτρωμα

Από την πλευρά του, το διοικητικό συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στο Ασφαλιστικό Σχέδιο Νόμου, το οποίο «με πρωτοφανή αναλγησία διαλύει τον κλάδο των ΜΜΕ και οδηγεί τους εργαζόμενους στον Τύπο στις μαύρες λίστες της ανεργίας και της εξαθλίωσης». 

Και συμπληρώνεται στη σχετική ανακοίνωση: 

«Με τις διατάξεις του σχεδίου Νόμου καταργείται το Αγγελιόσημο, ο βασικός πόρος χρηματοδότησης του ΕΔΟΕΑΠ και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη για το μέλλον δεκάδων χιλιάδων ασφαλισμένων. Τυχόν ψήφιση αυτού του νομοθετικού εκτρώματος αφήνει 18.000 άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ χωρίς δικαίωμα στο φάρμακο, την περίθαλψη, το εφάπαξ και την επικούρηση.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση, εκτελώντας τις επιταγές των δανειστών, με την επιχειρούμενη παρέμβασή της στο ασφαλιστικό σύστημα καταργεί την αυτονομία και την αυτοτέλεια των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, δημεύει τα αποθεματικά τους που προσεγγίζουν το 1 δις Ευρώ και διαλύει τον κλάδο του Τύπου βάζοντας λουκέτο σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ σε συνεργασία με τις Ενώσεις και τις Ομοσπονδίες θα αγωνιστεί μέχρι τέλους για την απόσυρση του σχεδίου Νόμου, το οποίο εντέλει απειλεί την ίδια την ελευθερία του Τύπου και τα Συνταγματικώς κατοχυρωμένα ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων, συνταξιούχων και ανέργων του κλάδου.

Απεργιακά δελτία

Με νέα απόφασή του κατά πλειοψηφία, το διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ αποφάσισε να επιτραπεί στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και στο διαδίκτυο η μετάδοση απεργιακού δελτίου την Παρασκευή 22 Απριλίου, που δεν κυκλοφορούν έντυπα και απεργούν τα ρ/τ μέσα, ως εξής:

Μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τα ραδιόφωνα στις 13:15-13:30.
Μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τους τηλεοπτικούς σταθμούς στις 20:00-20:15.
Την ώρα των συγκεκριμένων μεταδόσεων έχουν τη δυνατότητα για απεργιακό δελτίο τα ειδησεογραφικά sites και οι ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων (πολιτικών, οικονομικών και αθλητικών), όπως και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για ροή ειδήσεων σε αυτό το 15λεπτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: