Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

«Κλείδωσε» η αύξηση ΦΠΑ στο 24%

Σούπερ Μάρκετ
Την αύξηση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% φέρεται να συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές, σύμφωνα με αξιωματούχο που μετέχει στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Όπως είπε ο... ίδιος παράγοντας, η κυβέρνηση φέρεται να συμφώνησε και για τα υπόλοιπα παραμετρικά μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν έως το 2018.

Πρόκειται για αυξήσεις που θα γίνουν στους έμμεσους φόρους (βενζίνες, καύσιμα, κινητή τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση), συνολικής δημοσιονομικής απόδοσης 1,8 δισ. ευρώ.

Οι συζητήσεις με τους δανειστές συνεχίζονται αυτή την ώρα δεδομένου ότι στόχος του Μεγάρου Μαξίμου παραμένει η συμφωνία σε έκτακτο Eurogroup που θα γίνει στις 25 ή 26 του μήνα.

Νέο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά

Οι τιμές σε εκατοντάδες προϊόντα, πολλά από τα οποία περιλαμβάνονται στο σημερινό «καλάθι της νοικοκυράς», όπως και σε αρκετές υπηρεσίες θα κινηθούν ανοδικά μετά την αύξηση του ΦΠΑ.

Ειδικότερα θα αυξηθούν:

1. Τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.ά.).

2. Αναψυκτικά-χυμοί.

3. Εστίαση (ταβέρνες εστιατόρια)-catering.

4. Εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί.

5. Υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες.

6. Επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών.

7. Ανθη-φυτά.

8. Αποχέτευση.

9. Ζωοτροφές για κατοικίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: