Προληπτικά επιπλέον μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ, εφόσον το 2018 δεν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% επί του ΑΕΠ, αποφάσισε το χθεσινό Eurogroup, αν και ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του (Euronews) έλεγε «όχι» σε επιπρόσθετα βάρη από αυτά της συμφωνίας και επέμενε στην ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους.
«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα έκτακτα μέτρα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ... λίγο πριν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωνε ότι οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές βρίσκονται «πολύ κοντά σε συμφωνία» για ένα συνολικό πακέτο μέτρων (3% του ΑΕΠ) και ότι τις επόμενες ημέρες θα αναζητηθεί λύση για τη νομοθέτηση ενός «εφεδρικού πακέτου μέτρων» (2% του ΑΕΠ), το οποίο θα εφαρμοστεί σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2018.
Θα πρέπει να είναι «αξιόπιστο», να νομοθετηθεί εκ των προτέρων και να ενεργοποιείται αυτομάτως σε περίπτωση που οι στόχοι του προγράμματος δεν επιτευχθούν, είπε ο πρόεδρος του Eurogroup και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη με στόχο την επικύρωση της συμφωνίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι χρειάζεται ακόμα δουλειά προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά.
The European Union
Η πρόταση για τις «εγγυήσεις» των 3,5 δισ. φέρεται να έγινε -σύμφωνα με δημοσίευμα της «Monde» από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τις εαρινές συνόδους του ΔΝΤ στη Ουάσιγκτον από 15 έως 17 Απριλίου με στόχο να περιοριστούν οι διαφορές μεταξύ αφενός της ΕΚΤ, του ΕΜΣ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αφετέρου του ΔΝΤ, το οποίο από το καλοκαίρι του 2015 διστάζει να συνεχίσει την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα.
Η Αθήνα θέτει ωστόσο τους όρους της: δεν επιθυμεί να διατυπωθούν αναλυτικά οι μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην πρόσθετη εξοικονόμηση. Επίσης, δεν δέχεται να αναγκαστεί, για άλλη μια φορά, να πειράξει τις συντάξεις των Ελλήνων που υπέστησαν μεγάλες μειώσεις από το 2010 -σχολιάζει η Monde.
«Δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο»
«Τα ελληνικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για τέταρτο μνημόνιο. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για κάτι τέτοιο. Έχει να κάνει με το τι θα συμβεί αν τα μέτρα που προβλέπονται στο βασικό πακέτο δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτέλεσμα», διευκρίνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Reuters.
«Εδώ που βρισκόμαστε τώρα, αν δούμε τα στοιχεία της Eurostat, φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλό δρόμο και δείχνει την απαραίτητη δέσμευση. Νομίζω ότι το υφιστάμενο πακέτο, στο οποίο έχουμε συμφωνήσει κατά 95%, είναι πολύ καλό και αυτό το προληπτικό πακέτο αποτελεί ένα είδος επιπλέον ασφάλειας. Θα πρέπει απλά να εργαστούμε για το πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί αυτός ο μηχανισμός. Ασφαλώς, αν υπάρχουν νομικοί περιορισμοί, δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να παραβλέψουμε τους νομικούς περιορισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα. Θα τον σχεδιάσουμε με τέτοιο τρόπο (τον μηχανισμό), που να λειτουργεί με αξιοπιστία, αυτοματισμό, αντικειμενικότητα και φυσικά να είναι νομικά εφικτός».
«Οι θεσμοί θα βρουν μια λύση»
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Οικονομικών της Ε.Ε. στο Άμστερνταμ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι «υπάρχουν προφανώς προβλήματα ρευστότητας (σ.σ. στην Ελλάδα), αλλά η οικονομία βρίσκεται στα ασφαλή χέρια του υπουργού Οικονομικών».
Ειδικά όσον αφορά το πακέτο εφεδρικών μέτρων που καλείται να νομοθετήσει η Ελλάδα, ανέφερε ότι, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, «υπάρχουν πράγματα που είναι δυνατά και άλλα που είναι αδύνατα για νομικούς λόγους», αλλά «οι θεσμοί θα βρουν μια λύση».
Όπως υπογράμμισε, πρέπει να σχεδιαστεί ένας «μηχανισμός» από τους θεσμούς που θα αποκαθιστά την «εμπιστοσύνη» τόσο στο πλαίσιο του Eurogroup όσο και σε ό,τι αφορά τους «επενδυτές στις αγορές». «Αυτό θα δημιουργούσε συνθήκες σταθερότητας για μεγαλύτερη περίοδο», κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Λύση αναζητεί ο Τσακαλώτος
«Δεν υπήρξε κανείς μέσα στο Eurogroup που να αμφισβητήσει ούτε κατά διάνοια ότι δεν υλοποιήθηκαν όσα συμφωνήθηκαν», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και τόνισε ότι η «λύση» που θα αναζητηθεί θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη ότι η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει τη νομοθέτηση μέτρων «υπό αίρεση».
«Δεν μπορείς να εξαρτήσεις την ισχύ ενός νόμου από ένα μελλοντικό και αβέβαιο γεγονός. Δεν μπορείς, δηλαδή, να νομοθετήσεις το «χ» αν συμβεί το «ψ» το 2018 ή το 2019», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο ίδιος τόνισε ότι η Αθήνα βρίσκεται σε συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους για να βρεθεί ένας «δεσμευτικός μηχανισμός» λήψης μέτρων και υπάρχουν πολλές ιδέες για το πώς μπορεί να γίνει αυτό.
The European Union
Πρόσθεσε, επίσης, ότι η όποια λύση θα πρέπει να είναι αξιόπιστη προς τους πιστωτές -για να ξέρουν ότι θα επιτύχουμε το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ- προς τους επενδυτές -ώστε να νιώθουν ασφάλεια ότι το πρόγραμμα είναι σε τροχιά- και προς τους Έλληνες πολίτες -ώστε οι πολιτικές και οικονομικές πλευρές να είναι ευθυγραμμισμένες με τη συμφωνία του καλοκαιριού.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπενθύμισε πως το ΔΝΤ υπολογίζει ότι το ίδιο πακέτο μέτρων θα οδηγήσει σε μικρότερο πλεόνασμα (1,5% του ΑΕΠ το 2018), είτε γιατί έχει χαμηλότερη βάση υπολογισμού είτε γιατί πιστεύουν ότι κάποια συγκεκριμένα μέτρα θα έχουν μικρότερη επίπτωση στο πλεόνασμα από ό,τι υπολογίζουν οι Ευρωπαίοι.
«Το Ταμείο πιέζει για περισσότερα μέτρα. Πάντα, άλλωστε, πίεζε για περισσότερο "αξιόπιστο" πακέτο μεταρρυθμίσεων, όπως και τους δανειστές μας να είναι πιο γενναιόδωροι στο ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
Επιμένει ο Σόιμπλε
Την άποψη ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους προς το παρόν επανέλαβε από το Άμστερνταμ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμπληρώνοντας ότι το ελληνικό χρέος δε θα χρειαστεί ρύθμιση όσο η ανάλυση δείχνει πως είναι βιώσιμο.
Επιπλέον ανέφερε πως η Ελλάδα ωφελείται ήδη από χαμηλά επιτόκια δανεισμού και μακρές ωριμάνσεις, ενώ οι προτάσεις για πάγωμα των χαμηλών επιτοκίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) παραβιάζουν τους κανόνες του ESM.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου