Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Καθυστερεί η αξιολόγηση, καθυστερούν οι αποφάσεις

Ευκλείδης Τσακαλώτος
Μακριά από μια συμφωνία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών γεγονός που μεταθέτει τις αποφάσεις σε ένα έκτακτο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί μόνο εφ' όσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Δεν αναμένονται αποφάσεις στο συμβούλιο, στις 22 Απριλίου.

Την επόμενη... εβδομάδα και υπό προϋποθέσεις, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν αν διεξαχθεί έκτακτο συμβούλιο. Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν εάν οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ολοκληρωθούν, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ την Τετάρτη.

επισημαίνοντας πάντως ότι οι συνομιλίες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς επανεκκίνησαν την Τρίτη με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου.

«Εάν υπάρξει τόση πολλή πρόοδος που η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης θα επίκειται λογικά, τότε θα ανέμενα να γίνει (έκτακτο) Eurogroup κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε ο ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Πάντως οι διαπραγματεύσεις δεν εξελίσσονται τόσο ομαλά, επισήμαναν Ευρωπαίοι και Έλληνες αξιωματούχοι.

«Έχω ελπίδες, αλλά όχι την προσδοκία, ότι όλα θα έχουν κλείσει πριν από το Eurogroup την Παρασκευή», επισήμανε η ίδια πηγή, αναφερόμενη στο τακτικό συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα διεξαχθεί στο Άμστερνταμ την Παρασκευή.

Διαφορές μεταξύ των θεσμών

Εξετάζοντας τα πιθανά σενάρια, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εξετάζεται οι συνομιλίες να συνεχιστούν στο Eurogroup ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία τεχνικής φύσης η οποία θα οριστικοποιηθεί στο έκτακτο συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας.

Τα δημοσιονομικά παραμένουν «αγκάθι» για την επίτευξη μιας συμφωνίας με την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μη βρίσκουν κοινό τόπο για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας.

Το Ταμείο επιμένει να χαρακτηρίζει υπερβολικά αισιόδοξες τις προβλέψεις της ΕΕ.

Οι συνομιλίες περιπλέκονται εξάλλου από την ανάγκη εξεύρεσης μιας διευθέτησης για το πότε και το πώς θα μπορούσε να ελαφρυνθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Το ΔΝΤ πιέζει να υπάρξει συμβιβασμός για αυτό πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ οι χώρες μέλη της ευρωζώνης, και κυρίως η Γερμανία, αξιώνουν να ολοκληρωθεί πρώτα η αξιολόγηση και κατόπιν να αρχίσουν συνομιλίες για το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας.

«Υπάρχουν τεράστιες διαφορές στις συμπεριφορές όσον αφορά τα μέτρα που αφορούν το χρέος ανάμεσα στους θεσμούς, τα κράτη μέλη και τα λοιπά, και το χάσμα είναι σημαντικό», ανέφερε ο ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Την Τετάρτη πάντως, σύμφωνα με έλληνα αξιωματούχο που μετέχει στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, φαίνεται πως επήλθε συμφωνία για αύξηση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%.

Οι συζητήσεις με τους δανειστές συνεχίζονται δεδομένου ότι στόχος του Μεγάρου Μαξίμου παραμένει η συμφωνία σε έκτακτο Eurogroup που θα γίνει στις 25 ή 26 του μήνα.   

Ο χρόνος είναι εξαιρετικά λίγος

«Δεν αναμένω μία ελληνική συμφωνία αυτήν την εβδομάδα», δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας πως ο χρόνος είναι εξαιρετικά λίγος μέχρι το συμβούλιο της Παρασκευής, ενώ υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες.
Ο Ολλανδός αξιωματούχος, επανέλαβε πως πρόθεση του ΔΝΤ είναι να παραμείνει ενεργό στο ελληνικό πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: