Η απόπειρα διαμόρφωσης συγκεκριμένων συσχετισμών στο συνέδριο, που θα καθόριζαν και τις τελικές αποφάσεις του, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη και αποφάσισε να προχωρήσει στη διάλυση της ΟΝΝΕΔ. Η κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος είναι τόσο βεβαρημένη, που ο νέος πρόεδρος του κόμματος αποφάσισε να ρίξει μια επικίνδυνη ζαριά.
Η επίδειξη δύναμης που επιχειρεί απέναντι σε... όλα τα συστήματα μπορεί να αποδειχθεί μπαλωθιά στον αέρα. Είναι δεδομένο ότι η ανατροπή των ισορροπιών με την εκλογή του όντας αουτσάιντερ δημιούργησε σοβαρά προβλήματα σε πολλούς μηχανισμούς. Συμμαχίες, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, λυκοφιλίες δημιουργήθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα με μοναδικό στόχο την πολιτική επιβίωση.
Η πίεση του Μητσοτάκη και των συνεργατών του να αποκτήσουν ζωτικό χώρο εντός του κόμματος και βέβαια τον οργανωτικό έλεγχό του και η αντίδραση των βαρόνων να κρατήσουν τα κομματικά γκέμια προκάλεσαν την πρώτη σύγκρουση.
Η είδηση λοιπόν ότι δεν τηρήθηκαν καν τα προσχήματα και η ΟΝΝΕΔ θα έστελνε 400 «μουτζαχεντίν» στο συνέδριο, λειτουργώντας με ενιαίο τρόπο, φαίνεται ότι θορύβησε πολλούς.
Έτσι ο πρόεδρος του κόμματος αποφάσισε τη μεγάλη ρήξη, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να γίνουν δεκτοί σύνεδροι που δεν εξελέγησαν. Το παρασκήνιο βοά πάντως ότι τελικά η κρίση επήλθε όχι τόσο για λόγους διαφάνειας όσο γιατί η πλευρά του Κυριάκου διαπίστωσε ότι δεν τηρήθηκε η συμφωνία για επιλογή στελεχών που θα τον στήριζαν, επειδή ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος έκανε προσωπικό παιχνίδι σε συνεργασία με τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Βασίλη Γεωργιάδη. Και οι δύο μέσα από έναν μεγάλο πυρήνα στελεχών θέλησαν να καλυφθούν στο συνέδριο και να συνεχίσουν τη στελεχιακή τους καριέρα με ένα καλό πλασάρισμα στη νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, ελέγχοντας μέρος του συνεδρίου. Οι προεδρικοί καταγγέλλουν ότι αυτή τη φορά δεν υπήρξε ούτε για τα μάτια του κόσμου διαδικασία εκλογής συνέδρων, αλλά και μελών της Πολιτικής Επιτροπής της Νεολαίας, ενώ στάλθηκαν «αποτελέσματα» στα κεντρικά από μια ανύπαρκτη ψηφοφορία.
Το θέμα έσκασε το απόγευμα της Κυριακής, όταν έμπειρα στελέχη της ΟΝΝΕΔ συνειδητοποίησαν, ότι δεν είχαν καν ξεκινήσει οι διαδικασίες ψηφοφοριών, ενώ οι σύνεδροι είχαν ήδη αποχωρήσει από το στάδιο και έμπαιναν τα συνεργεία καθαρισμού. Νωρίτερα η οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου είχε επικαλεστεί τεχνικά προβλήματα για την διεξαγωγή της ψηφοφορίας, παρότι ακόμη κι αν υπήρχε πρόβλημα με τους υπολογιστές, η εκλογή θα μπορούσε να γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο. Τα έκτροπα στην διαδικασία κατήγγειλαν ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, αλλά και ο επικεφαλής της ΔΑΠ Γιάννης Αναστασόπουλος, ο οποίος ως μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΝΝΕΔ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του και κατήγγειλε «όσα έγιναν ή μάλλον δεν έγιναν το περασμένο Σάββατο στο 10ο Συνέδριο της Οργάνωσης.
Αποχώρηση
«Το αναμφισβήτητο γεγονός ότι δεν διεξήχθησαν εκλογές για την ανάδειξη των μελών της νέας Κ.Ε. καταρρακώνει τις δημοκρατικές αρχές και αξίες που διαχρονικά διέπουν τη νεολαία της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης. Τα εικονικά αποτελέσματα που αναρτήθηκαν με φανταστικούς αριθμούς ‘‘ψηφισάντων’’ και ‘‘σταυρών προτιμήσεως’’ προσβάλλουν τη νοημοσύνη του κάθε ΔΑΠίτη, ΟΝΝΕΔίτη αλλά και του κάθε Έλληνα πολίτη. Δεν έγιναν εκλογές, δεν ισχύει η Κεντρική Επιτροπή που φτιάχτηκε», είπε στα Παραπολιτικά 90,1 ο Σάκης Ιωαννίδης. «Κάποιοι προσπάθησαν να επηρεάσουν πράγματα και καταστάσεις υπέρ δικών τους. Προφανώς σε αυτό εμπλέκεται η σημερινή ηγεσία της ΟΝΝΕΔ. Ο κ. Παπαμιμίκος στήριξε τον Γεωργιάδη για πρόεδρο της οργάνωσης», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΑΠ. Να σημειώσουμε ότι ο Ιωαννίδης εκπαραθυρώ-θηκε πρόσφατα από τις προσπάθειες του «πολυσχιδούς» Ανδρέα Παπαμιμίκου, ο οποίος επέβαλε και τον Β. Γεωργιάδη, χωρίς εκλογικές διαδικασίες, ως μοναδικό υποψήφιο.
Το σκηνικό της ρήξης ξεκίνησε από το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν ο Σ. Ιωαννίδης, συνοδευόμενος και από άλλους συνέδρους της Νεολαίας, αποχώρησε καταγγέλλοντας τη διαδικασία, ενώ η οργανωτική επιτροπή ανακοίνωνε ότι θα καθυστερήσει η εκλογική διαδικασία λόγω τεχνικών προβλημάτων. Τα σάιτ άρχισαν να ανεβάζουν ρεπορτάζ από τον χώρο του κλειστού γυμναστηρίου Ευόσμου, όπου οι σύνεδροι είχαν αποχωρήσει και τα συνεργεία καθάριζαν τον χώρο χωρίς να γίνει εκλογή συνέδρων και μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.
Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, όμως, εκδόθηκε ανακοίνωση από την ΟΝΝΕΔ, στην οποία όχι μόνο διαβεβαίωνε ότι έγιναν εκλογές, αλλά έδινε και καταμέτρηση σταυρών: «Στο συνέδριο συμμετείχαν 1.116 σύνεδροι και στις εκλογές ψήφισαν 796. Βρέθηκαν 733 έγκυρα ψηφοδέλτια και 63 άκυρα/λευκά». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ, «εκλέχθηκαν τα 120 μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής της οργάνωσης και στις δέκα πρώτες θέσεις αναδείχθηκαν οι Π. Κουτσογιάννης με 588 ψήφους, Δ. Χρόνης 586, Κ. Μέιντης 586, Θ. Νταϊρούσης 549, Θ. Κουναδέας 543, Π. Μαρινάκης 527, Ν. Σιάδημας 508, Ν. Κάζας 463 και Γ. Ελευθερίου 452». Στην ίδια ανακοίνωση σημειωνόταν ότι εκλέχθηκαν 17 εκπρόσωποι στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. και τέσσερις επιλαχόντες, καθώς και οι 400 σύνεδροι για το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.
Το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, όμως, αμφισβήτησε ευθέως τη διαδικασία και στη γραπτή ανακοίνωσή του το πρωί της Δευτέρας ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισήμανε ότι «στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ δεν πραγματοποιήθηκε καμία εκλογική διαδικασία. Κατά συνέπεια δεν θα συμμετέχουν στο συνέδριο του κόμματος αντιπρόσωποι από το συνέδριο της Νεολαίας. Οι ευθύνες για αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση θα αποδοθούν άμεσα, όπως ορίζει το καταστατικό. Τιμούμε την ιστορία της ΟΝΝΕΔ. Δίνουμε ισχυρή προοπτική στη σχέση μας με τους νέους και για αυτό προχωράμε αμέσως μετά το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ».
Από την άλλη πλευρά, πάντως, λένε ότι στήθηκε κάλπη την Κυριακή το βράδυ και διαρρέουν στον Τύπο ότι υπάρχουν φωτογραφίες και βίντεο από την ψηφοφορία, από την οποία όντως ένα τμήμα αποχώρησε, αλλά επιμένουν ότι υπήρξαν κάλπες στις οποίες και προσήλθαν 700 άτομα. Μάλιστα οι συνεργάτες του διαγραφέντος προέδρου της ΟΝΝΕΔ Βασίλη Γεωργιάδη υποστηρίζουν ότι υπήρχε συνεργάτης του προέδρου, τον οποίο κατονομάζουν. Λένε συγκεκριμένα ότι ο Ελπιδοφόρος Παπανικολόπουλος προσπάθησε να κάνει συμφωνία για τις λίστες εκλογής στο συνέδριο, ώστε οι προσκείμενοι στη νέα ηγετική ομάδα να ξεπεράσουν το 30%. Στελέχη δε της ΟΝΝΕΔ λένε ότι υπάρχει γραπτό μήνυμά του που δίνει γραμμή για συνέδρους.
Ο Βασίλης Γεωργιάδης λέγεται ότι κεραυνοβολήθηκε από τη διαγραφή του και την αυτόματη καθαίρεσή του, αφού θεώρησε ότι η παραίτηση Παπαμιμίκου θα λειτουργήσει εκτονωτικά στην κρίση που δημιουργήθηκε. Στη δήλωσή του έκανε λόγο για άδικη και προσχεδιασμένη επίθεση στην ΟΝΝΕΔ και κατηγορεί ευθέως ότι η ηγεσία επιχείρησε να του επιβάλει συγκεκριμένες ποσοστιαίες εκπροσωπήσεις στην Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ και στους εκπροσώπους της ΟΝΝΕΔ για το συνέδριο και επειδή απέτυχε διαλύει τη Νεολαία. «Δεν γνωρίζω γιατί διαγράφηκα, αφού ουδέποτε κλήθηκα σε κανένα πειθαρχικό όργανο, επειδή προφανώς τα όργανα και το καταστατικό για κάποιους δεν έχουν καμία αξία», συμπλήρωσε.
Δεν υπάρχει διέξοδος
Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος επικοινώνησε με τον Μητσοτάκη και συνειδητοποίησε ότι δεν υπάρχει διέξοδο, αφού θα παραπεμπόταν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο με ερώτημα διαγραφής. Η εντολή Μητσοτάκη ήταν να απαλλαγεί από τα καθήκοντα του γραμματέα για εξωθεσμική συμπεριφορά που εξέθεσε το κόμμα σε μια στιγμή που επιχειρεί να φτιάξει κυβερνητικό προφίλ. Η διαγραφή ήταν ο μόνος δρόμος άμεσης καθαίρεσής του, γιατί διαφορετικά θα έπρεπε να συνεδριάσει η Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, που θα μπορούσε να τον αποκαθηλώσει. Έτσι, προτίμησε να αναλάβει την ευθύνη και να παραιτηθεί, εγκαταλείποντας και τη Ν.Δ., για να μην διαγραφεί. Συνεργάτες του Μητσοτάκη τον δείχνουν ως ιθύνοντα νου πίσω από την επιχείρηση λαθροχειρίας, ενώ την κρίσιμη στιγμή φαίνεται να τον εγκατέλειψαν τόσο ο Απόστολος Τζιτζικώστας όσο και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Και οι δύο συνομίλησαν με τον Μητσοτάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, και συμφώνησαν μαζί του ότι το παρατράβηξε ο Παπαμιμίκος και ότι κινήθηκε από προσωπική ιδιοτέλεια.
Και όλα αυτά παρότι βοά το παρασκήνιο ότι Παπαμιμίκος, Τζιτζικώστας και Άδωνις επιχείρησαν να πάρουν κεφάλι στις οργανώσεις της Βόρειας Ελλάδας προκειμένου να καταστούν τα «νέα τζάκια» του κόμματος και να διαπραγματευτούν με καλύτερους όρους τη θέση τους εντός της Ν.Δ. Ο ίδιος ο Παπαμιμίκος σε φίλους του έλεγε ότι δεν ασχολήθηκε με τις συνεδρια κές διαδικασίες και παρευρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για λίγες ώρες, προκειμένου να ακούσει τον πρόεδρο του κόμματος και να μιλήσει, ωστόσο υπάρχουν μαρτυρίες ότι βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη συνεχώς και επικοινωνούσε με μέλη του συνεδρίου.
Ο ίδιος φρόντισε με την αποχώρησή του να ρίξει «αντιμεταρρυθμιστική» χολή στη νέα ηγεσία, λέγοντας: «Η αλήθεια είναι πως δεν ήμουν αρεστός. Δεν εξαρτιόμουν από μηχανισμούς και έλεγα πάντα ελεύθερα την άποψή μου. Όπως έκανα και πρόσφατα σχετικά με τη θεσμοθέτηση τάσεων στο εσωτερικό της παράταξής μας, πρόταση που, όπως γνωρίζετε, θα κατέθετα για ψηφοφορία στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Επειδή όμως, όπως είπα και παραπάνω, δεν βρίσκουν κάποια κατηγορία να μου προσάψουν για να με διαγράψουν και επειδή εγώ βάζω πάνω από όλα την ισχυροποίηση και την ενότητα της παράταξης, θα αναλάβω για άλλη μία φορά ευθύνες που μου αποδίδονται και ας μην μου αναλογούν».
Από προχτές πάντως πανηγυρίζουν οι συνεργάτες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, οι οποίοι έλεγαν και δημόσια ότι ο μόνος που τόλμησε να συγκρουστεί ανοιχτά με τον Παπαμιμίκο ήταν ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και τώρα όψιμα κάποιοι συνειδητοποιούν την κατάσταση.
Μια σειρά στελεχών, πάντως, φρόντισαν να «αποθεώσουν» τον Μητσοτάκη για την απόφαση διάλυσης και επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ. Οι δύο αντιπρόεδροι Άδωνις Γεωργιάδης και Κ. Χατζηδάκης, ο επικεφαλής του συνεδρίου Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, αλλά και οι Ν. Δένδιας, Β. Κικίλι-ας, Μ. Κεφαλογιάννης κ.ά. Οι γνωρίζοντες λένε ότι οι καραμανλικοί απείχαν από τις διαδικαστικές καντρίλιες, χωρίς εμφανώς να διεκδικήσουν τίποτα, φροντίζοντας να μην εκτεθούν σε οργανωτικούς τακτικισμούς. Ό,τι έγινε, λένε όσοι ξέρουν, αφορούσαν κάποιους βουλευτές του καραμανλικού χώρου. Υπάρχουν όμως πολλοί που λένε ότι η καραμανλική πτέρυγα παραμένει η μεγάλη οργανωτική κοιτίδα του κόμματος, που κινείται με νηφαλιότητα και ψυχραιμία και αργά ή γρήγορα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να συμμαχήσει προκειμένου να επανέλθει ηρεμία στο κόμμα. Συνεργάτες του Κυριάκου επισημαίνουν όμως ότι μια εβδομάδα πριν από το συνέδριο ο πρόεδρος της Ν.Δ. άδραξε την ευκαιρία προκειμένου να κάνει επίδειξη δύναμης. Επισημαίνουν ότι τώρα που κατήγγειλε μηχανισμούς και παλαιοκομματικές μεθόδους δύσκολα θα γίνουν ανεκτοί εσωκομματικοί συσχετισμοί συμφέροντος και θα κατορθώσει να περάσει μια σειρά αλλαγών στη δομή και τη λειτουργία του κόμματος. Ο Κυριάκος σκοπεύει να καταργήσει μια σειρά αριστίνδην συμμετοχών σε διάφορα όργανα του κόμματος, ένα είδος κομματικής αριστοκρατίας. Μόνο για να αντιληφθεί κανείς την κατάσταση, αν στο συνέδριο προσέρχονταν 400 σύνεδροι με συγκεκριμένη κατεύθυνση, μαζί με τα αριστίνδην μέλη θα μπορούσαν να μπλοκάρουν μια σειρά εισηγήσεις της νέας ηγετικής ομάδας σε ένα σώμα 2.200 συνέδρων.
Πάντως ακόμη επισήμως δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα οι προτάσεις για αλλαγές στο Καταστατικό και τη δομή του κόμματος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος προσβλέπει στον εσωκομματικό αιφνιδιασμό του συνεδρίου. Το μόνο που θεωρείται βέβαιο είναι ότι θα ζητήσει να προβλεφτεί διάταξη, ώστε ο γραμματέας του κόμματος να είναι και βουλευτής και για τη θέση προαλείφεται ο Λευτέρης Αυγενάκης, που ώς τώρα λειτουργούσε ως τοποτηρητής του Παπαμιμίκου.
topontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου