Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Ο Κυριάκος παίζει... ζάρια

Ο Κυριάκος παίζει... ζάρια - Media
Η απόπειρα διαμόρφωσης συγκεκριμένων συσχετισμών στο συνέδριο, που θα καθόριζαν και τις τελικές αποφάσεις του, ήταν η σταγόνα που ξε­χείλισε το ποτήρι στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη και αποφά­σισε να προχωρήσει στη διάλυση της ΟΝΝΕΔ. Η κατάσταση στο εσωτε­ρικό του κόμματος είναι τόσο βεβαρημένη, που ο νέος πρόεδρος του κόμματος αποφάσισε να ρίξει μια επικίνδυνη ζαριά.

Η επίδειξη δύναμης που επιχειρεί απέ­ναντι σε... όλα τα συστήματα μπορεί να αποδειχθεί μπαλωθιά στον αέρα. Είναι δεδομένο ότι η ανατροπή των ισορροπιών με την εκλογή του όντας αουτσάιντερ δημιούργησε σοβαρά προβλήματα σε πολ­λούς μηχανισμούς. Συμμαχίες, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, λυκοφιλίες δημιουργήθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα με μοναδικό στόχο την πολιτική επιβίωση.

Η πίεση του Μητσοτάκη και των συνεργατών του να αποκτήσουν ζωτικό χώρο εντός του κόμ­ματος και βέβαια τον οργανωτικό έλεγχό του και η αντίδραση των βαρόνων να κρατήσουν τα κομ­ματικά γκέμια προκάλεσαν την πρώτη σύγκρου­ση.

Η είδηση λοιπόν ότι δεν τηρήθηκαν καν τα προ­σχήματα και η ΟΝΝΕΔ θα έστελνε 400 «μουτζαχεντίν» στο συνέδριο, λειτουργώντας με ενιαίο τρόπο, φαίνεται ότι θορύβησε πολλούς.

Έτσι ο πρόεδρος του κόμματος αποφάσισε τη μεγάλη ρήξη, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να γί­νουν δεκτοί σύνεδροι που δεν εξελέγησαν. Το πα­ρασκήνιο βοά πάντως ότι τελικά η κρίση επήλθε όχι τόσο για λόγους διαφάνειας όσο γιατί η πλευ­ρά του Κυριάκου διαπίστωσε ότι δεν τηρήθηκε η συμφωνία για επιλογή στελεχών που θα τον στήριζαν, επειδή ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος έκανε προσωπικό παι­χνίδι σε συνεργασία με τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Βασίλη Γεωργιάδη. Και οι δύο μέσα από έναν με­γάλο πυρήνα στελεχών θέλησαν να καλυφθούν στο συνέδριο και να συνεχίσουν τη στελεχιακή τους καριέρα με ένα καλό πλασάρισμα στη νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, ελέγχοντας μέρος του συνεδρίου. Οι προεδρικοί καταγγέλλουν ότι αυτή τη φορά δεν υπήρξε ούτε για τα μάτια του κόσμου διαδικασία εκλογής συνέδρων, αλλά και μελών της Πολιτικής Επιτροπής της Νεολαίας, ενώ στάλθηκαν «αποτελέσματα» στα κεντρικά από μια ανύπαρκτη ψηφοφορία.

Το θέμα έσκασε το απόγευμα της Κυριακής, όταν έμπειρα στελέχη της ΟΝΝΕΔ συνειδητοποί­ησαν, ότι δεν είχαν καν ξεκινήσει οι διαδικασίες ψηφοφοριών, ενώ οι σύνεδροι είχαν ήδη αποχω­ρήσει από το στάδιο και έμπαιναν τα συνεργεία καθαρισμού. Νωρίτερα η οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου είχε επικαλεστεί τεχνικά προβλή­ματα για την διεξαγωγή της ψηφοφορίας, παρότι ακόμη κι αν υπήρχε πρόβλημα με τους υπολογι­στές, η εκλογή θα μπορούσε να γίνει με τον παρα­δοσιακό τρόπο. Τα έκτροπα στην διαδικασία κατήγγειλαν ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, αλλά και ο επικεφαλής της ΔΑΠ Γιάν­νης Αναστασόπουλος, ο οποίος ως μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΝΝΕΔ εξέφρα­σε τον αποτροπιασμό του και κατήγγειλε «όσα έγιναν ή μάλλον δεν έγιναν το περασμένο Σάββα­το στο 10ο Συνέδριο της Οργάνωσης.

Αποχώρηση

«Το αναμφισβήτητο γεγονός ότι δεν διεξήχθη­σαν εκλογές για την ανάδειξη των μελών της νέ­ας Κ.Ε. καταρρακώνει τις δημοκρατικές αρχές και αξίες που διαχρονικά διέπουν τη νεολαία της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης. Τα εικονικά αποτελέσματα που αναρτήθηκαν με φανταστι­κούς αριθμούς ‘‘ψηφισάντων’’ και ‘‘σταυρών προτιμήσεως’’ προσβάλλουν τη νοημοσύνη του κά­θε ΔΑΠίτη, ΟΝΝΕΔίτη αλλά και του κάθε Έλληνα πολίτη. Δεν έγιναν εκλογές, δεν ισχύει η Κεντρική Επιτροπή που φτιάχτηκε», είπε στα Παραπολιτικά 90,1 ο Σάκης Ιωαννίδης. «Κάποιοι προσπάθησαν να επηρεάσουν πράγματα και καταστάσεις υπέρ δικών τους. Προφανώς σε αυτό εμπλέκεται η σημερινή ηγεσία της ΟΝΝΕΔ. Ο κ. Παπαμιμίκος στήριξε τον Γεωργιάδη για πρόεδρο της οργάνω­σης», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΑΠ. Να σημειώσουμε ότι ο Ιωαννίδης εκπαραθυρώ-θηκε πρόσφατα από τις προσπάθειες του «πολυ­σχιδούς» Ανδρέα Παπαμιμίκου, ο οποίος επέβαλε και τον Β. Γεωργιάδη, χωρίς εκλογικές διαδικασί­ες, ως μοναδικό υποψήφιο.

Το σκηνικό της ρήξης ξεκίνησε από το μεσημέ­ρι του Σαββάτου, όταν ο Σ. Ιωαννίδης, συνοδευό­μενος και από άλλους συνέδρους της Νεολαίας, αποχώρησε καταγγέλλοντας τη διαδικασία, ενώ η οργανωτική επιτροπή ανακοίνωνε ότι θα καθυστερήσει η εκλογική διαδικασία λόγω τεχνικών προβλημάτων. Τα σάιτ άρχισαν να ανεβάζουν ρε­πορτάζ από τον χώρο του κλειστού γυμναστηρί­ου Ευόσμου, όπου οι σύνεδροι είχαν αποχωρή­σει και τα συνεργεία καθάριζαν τον χώρο χωρίς να γίνει εκλογή συνέδρων και μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, όμως, εκδόθη­κε ανακοίνωση από την ΟΝΝΕΔ, στην οποία όχι μόνο διαβεβαίωνε ότι έγιναν εκλογές, αλλά έδινε και καταμέτρηση σταυρών: «Στο συνέδριο συμ­μετείχαν 1.116 σύνεδροι και στις εκλογές ψήφι­σαν 796. Βρέθηκαν 733 έγκυρα ψηφοδέλτια και 63 άκυρα/λευκά». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ, «εκλέχθηκαν τα 120 μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής της οργάνωσης και στις δέ­κα πρώτες θέσεις αναδείχθηκαν οι Π. Κουτσογιάννης με 588 ψήφους, Δ. Χρόνης 586, Κ. Μέιντης 586, Θ. Νταϊρούσης 549, Θ. Κουναδέας 543, Π. Μαρινάκης 527, Ν. Σιάδημας 508, Ν. Κάζας 463 και Γ. Ελευθερίου 452». Στην ίδια ανακοίνωση ση­μειωνόταν ότι εκλέχθηκαν 17 εκπρόσωποι στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. και τέσσερις επι­λαχόντες, καθώς και οι 400 σύνεδροι για το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, όμως, αμφισβήτησε ευθέως τη διαδικασία και στη γρα­πτή ανακοίνωσή του το πρωί της Δευτέρας ο ίδι­ος ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισήμανε ότι «στο συ­νέδριο της ΟΝΝΕΔ δεν πραγματοποιήθηκε κα­μία εκλογική διαδικασία. Κατά συνέπεια δεν θα συμμετέχουν στο συνέδριο του κόμματος αντιπρόσωποι από το συνέδριο της Νεολαίας. Οι ευ­θύνες για αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση θα αποδοθούν άμεσα, όπως ορίζει το καταστατικό. Τιμούμε την ιστορία της ΟΝΝΕΔ. Δίνουμε ισχυρή προοπτική στη σχέση μας με τους νέους και για αυτό προχωράμε αμέσως μετά το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ».

Από την άλλη πλευρά, πάντως, λένε ότι στήθη­κε κάλπη την Κυριακή το βράδυ και διαρρέουν στον Τύπο ότι υπάρχουν φωτογραφίες και βί­ντεο από την ψηφοφορία, από την οποία όντως ένα τμήμα αποχώρησε, αλλά επιμένουν ότι υπήρ­ξαν κάλπες στις οποίες και προσήλθαν 700 άτο­μα. Μάλιστα οι συνεργάτες του διαγραφέντος προέδρου της ΟΝΝΕΔ Βασίλη Γεωργιάδη υπο­στηρίζουν ότι υπήρχε συνεργάτης του προέ­δρου, τον οποίο κατονομάζουν. Λένε συγκεκρι­μένα ότι ο Ελπιδοφόρος Παπανικολόπουλος προσπάθησε να κάνει συμφωνία για τις λίστες εκλογής στο συνέδριο, ώστε οι προσκείμενοι στη νέα ηγετική ομάδα να ξεπεράσουν το 30%. Στελέχη δε της ΟΝΝΕΔ λένε ότι υπάρχει γραπτό μήνυμά του που δίνει γραμμή για συνέδρους.

Ο Βασίλης Γεωργιάδης λέγεται ότι κεραυνοβο­λήθηκε από τη διαγραφή του και την αυτόματη καθαίρεσή του, αφού θεώρησε ότι η παραίτηση Παπαμιμίκου θα λειτουργήσει εκτονωτικά στην κρίση που δημιουργήθηκε. Στη δήλωσή του έκα­νε λόγο για άδικη και προσχεδιασμένη επίθεση στην ΟΝΝΕΔ και κατηγορεί ευθέως ότι η ηγεσία επιχείρησε να του επιβάλει συγκεκριμένες ποσο­στιαίες εκπροσωπήσεις στην Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ και στους εκπροσώπους της ΟΝΝΕΔ για το συνέδριο και επειδή απέτυχε διαλύει τη Νε­ολαία. «Δεν γνωρίζω γιατί διαγράφηκα, αφού ου­δέποτε κλήθηκα σε κανένα πειθαρχικό όργανο, επειδή προφανώς τα όργανα και το καταστα­τικό για κάποιους δεν έχουν καμία αξία», συ­μπλήρωσε.

Δεν υπάρχει διέξοδος

Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος επικοινώνησε με τον Μητσοτάκη και συνειδητοποίησε ότι δεν υπάρ­χει διέξοδο, αφού θα παραπεμπόταν στο Πει­θαρχικό Συμβούλιο με ερώτημα διαγραφής. Η εντολή Μητσοτάκη ήταν να απαλλαγεί από τα κα­θήκοντα του γραμματέα για εξωθεσμική συμπε­ριφορά που εξέθεσε το κόμμα σε μια στιγμή που επιχειρεί να φτιάξει κυβερνητικό προφίλ. Η δια­γραφή ήταν ο μόνος δρόμος άμεσης καθαίρεσής του, γιατί διαφορετικά θα έπρεπε να συνεδριάσει η Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, που θα μπο­ρούσε να τον αποκαθηλώσει. Έτσι, προτίμησε να αναλάβει την ευθύνη και να παραιτηθεί, εγκαταλείποντας και τη Ν.Δ., για να μην διαγραφεί. Συνεργάτες του Μητσοτάκη τον δείχνουν ως ιθύ­νοντα νου πίσω από την επιχείρηση λαθροχειρίας, ενώ την κρίσιμη στιγμή φαίνεται να τον εγκατέ­λειψαν τόσο ο Απόστολος Τζιτζικώστας όσο και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Και οι δύο συνομίλησαν με τον Μητσοτάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, και συμφώνησαν μαζί του ότι το παρατράβηξε ο Παπαμιμίκος και ότι κινήθηκε από προσωπική ιδιοτέλεια.

Και όλα αυτά παρότι βοά το παρασκήνιο ότι Παπαμιμίκος, Τζιτζικώστας και Άδωνις επιχεί­ρησαν να πάρουν κεφάλι στις οργανώσεις της Βόρειας Ελλάδας προκειμένου να καταστούν τα «νέα τζάκια» του κόμματος και να διαπραγ­ματευτούν με καλύτερους όρους τη θέση τους εντός της Ν.Δ. Ο ίδιος ο Παπαμιμίκος σε φίλους του έλεγε ότι δεν ασχολήθηκε με τις συνεδρια κές διαδικασίες και παρευρέθηκε στη Θεσσαλο­νίκη για λίγες ώρες, προκειμένου να ακούσει τον πρόεδρο του κόμματος και να μιλήσει, ωστόσο υπάρχουν μαρτυρίες ότι βρισκόταν στη Θεσ­σαλονίκη συνεχώς και επικοινωνούσε με μέλη του συνεδρίου.

Ο ίδιος φρόντισε με την αποχώρησή του να ρί­ξει «αντιμεταρρυθμιστική» χολή στη νέα ηγεσία, λέγοντας: «Η αλήθεια είναι πως δεν ήμουν αρε­στός. Δεν εξαρτιόμουν από μηχανισμούς και έλε­γα πάντα ελεύθερα την άποψή μου. Όπως έκανα και πρόσφατα σχετικά με τη θεσμοθέτηση τάσε­ων στο εσωτερικό της παράταξής μας, πρόταση που, όπως γνωρίζετε, θα κατέθετα για ψηφοφο­ρία στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Επειδή όμως, όπως είπα και παραπάνω, δεν βρίσκουν κά­ποια κατηγορία να μου προσάψουν για να με δια­γράψουν και επειδή εγώ βάζω πάνω από όλα την ισχυροποίηση και την ενότητα της παράταξης, θα αναλάβω για άλλη μία φορά ευθύνες που μου αποδίδονται και ας μην μου αναλογούν».

Από προχτές πάντως πανηγυρίζουν οι συνερ­γάτες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, οι οποίοι έλε­γαν και δημόσια ότι ο μόνος που τόλμησε να συ­γκρουστεί ανοιχτά με τον Παπαμιμίκο ήταν ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και τώρα όψιμα κάποιοι συνειδητοποιούν την κατάσταση.

Μια σειρά στελεχών, πάντως, φρόντισαν να «αποθεώσουν» τον Μητσοτάκη για την απόφα­ση διάλυσης και επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ. Οι δύο αντιπρόεδροι Άδωνις Γεωργιάδης και Κ. Χα­τζηδάκης, ο επικεφαλής του συνεδρίου Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, αλλά και οι Ν. Δένδιας, Β. Κικίλι-ας, Μ. Κεφαλογιάννης κ.ά. Οι γνωρίζοντες λένε ότι οι καραμανλικοί απείχαν από τις διαδικαστικές καντρίλιες, χωρίς εμφανώς να διεκδικήσουν τίπο­τα, φροντίζοντας να μην εκτεθούν σε οργανωτι­κούς τακτικισμούς. Ό,τι έγινε, λένε όσοι ξέρουν, αφορούσαν κάποιους βουλευτές του καραμανλικού χώρου. Υπάρχουν όμως πολλοί που λένε ότι η καραμανλική πτέρυγα παραμένει η μεγάλη ορ­γανωτική κοιτίδα του κόμματος, που κινείται με νηφαλιότητα και ψυχραιμία και αργά ή γρήγορα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να συμμαχή­σει προκειμένου να επανέλθει ηρεμία στο κόμμα. Συνεργάτες του Κυριάκου επισημαίνουν όμως ότι μια εβδομάδα πριν από το συνέδριο ο πρόε­δρος της Ν.Δ. άδραξε την ευκαιρία προκειμένου να κάνει επίδειξη δύναμης. Επισημαίνουν ότι τώ­ρα που κατήγγειλε μηχανισμούς και παλαιοκομ­ματικές μεθόδους δύσκολα θα γίνουν ανεκτοί εσωκομματικοί συσχετισμοί συμφέροντος και θα κατορθώσει να περάσει μια σειρά αλλαγών στη δομή και τη λειτουργία του κόμματος. Ο Κυριά­κος σκοπεύει να καταργήσει μια σειρά αριστίνδην συμμετοχών σε διάφορα όργανα του κόμματος, ένα είδος κομματικής αριστοκρατίας. Μόνο για να αντιληφθεί κανείς την κατάσταση, αν στο συ­νέδριο προσέρχονταν 400 σύνεδροι με συγκεκρι­μένη κατεύθυνση, μαζί με τα αριστίνδην μέλη θα μπορούσαν να μπλοκάρουν μια σειρά εισηγήσεις της νέας ηγετικής ομάδας σε ένα σώμα 2.200 συ­νέδρων.

Πάντως ακόμη επισήμως δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα οι προτάσεις για αλλαγές στο Κατα­στατικό και τη δομή του κόμματος από τον Κυ­ριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος προσβλέπει στον εσωκομματικό αιφνιδιασμό του συνεδρίου. Το μόνο που θεωρείται βέβαιο είναι ότι θα ζητήσει να προβλεφτεί διάταξη, ώστε ο γραμματέας του κόμματος να είναι και βουλευτής και για τη θέση προαλείφεται ο Λευτέρης Αυγενάκης, που ώς τώρα λειτουργούσε ως τοποτηρητής του Παπαμιμίκου.

topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: