Στο χαρτί του Brexit και του προσφυγικού, στο πολιτικό χαρτί των εκλογών και στον «παράγοντα Γιούνκερ» ποντάρει η κυβέρνηση για να κερδίσει τη νέα μάχη με τους δανειστές – μια μάχη πάντως, που και αυτή τη φορά καταδικάζεται να κριθεί στο σκληρό γερμανικό γήπεδο.
Η απειλή της τριπλής ευρωπαϊκής κρίσης – Ελλάδα, δημοψήφισμα για Brexit και προσφυγικό – έχει κεντρική θέση στον στρατηγικό σχεδιασμό του Μαξίμου για να κλείσει η συμφωνία χωρίς να νομοθετηθούν τελικά τα «εφεδρικά» μέτρα των 3,6 δις ευρώ. Εξ ου και η εκτίμηση κυβερνητικών στελεχών ότι, παρά την εμπλοκή και τη μετωπική σύγκρουση με το ΔΝΤ, μπορεί να επέλθει συμβιβασμός στο, πιθανό, έκτακτο Eurogroup της Τρίτης του Πάσχα – εξ ου και το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν παίζει ανοιχτά μεν, κρατά διακριτικά στο τραπέζι δε, το χαρτί της προσφυγής στις κάλπες σε περίπτωση τελικού αδιεξόδου.
«Η κυβέρνηση δεν απαντά σε υποθετικά σενάρια» ήταν η χθεσινή δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου σε ό,τι αφορά τα σενάρια περί εκλογών, δημοψηφίσματος και οικουμενικής – μια δήλωση, όμως, που σε αντίθεση με την πάγια πρακτική, δεν έκλεισε κατηγορηματικά την πόρτα της εκλογικής... φιλολογίας.
«Μας ζητούν να υπογράψουμε τον πολιτικό μας θάνατο»
Την ίδια ώρα, δε, και ενώ στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορούσαν ακόμη και... πιθανές ημερομηνίες εκλογών όπως η 12η Ιουνίου, κυβερνητικά στελέχη έσπευδαν να υπενθυμίσουν το «έως εδώ» του Αλέξη Τσίπρα.
«Εάν μας ζητάνε να υπογράψουμε αυτά τα μέτρα, μας ζητάνε να υπογράψουμε τον πολιτικό μας θάνατο. Δεν θα το κάνουμε», έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις, για να προσθέσει:
«Ας πάρει επιτέλους θέση η Ευρώπη απέναντι στο ΔΝΤ. Αν αναλάβει ο Σόιμπλε την ευθύνη να διαλύσει την Ευρώπη, ας το κάνει. Ας αναλάβει την ευθύνη και του Brexit, και των διαλυμένων συνόρων που θα γεμίσουν την Ευρώπη πρόσφυγες...».
Πίσω από αυτή τη ρητορική, η γραμμή που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Μαξίμου δεν περιλαμβάνει, στην πραγματικότητα, σχεδιασμό είτε εκλογών, είτε «ηρωικών εξόδων». Περιλαμβάνει όμως έναν πρόσθετο μοχλό πίεσης προς τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο – εκείνον της πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα την ώρα που η Ευρώπη καλείται να διαχειριστεί το δημοψήφισμα της βρετανικής «εξόδου», το προσφυγικό τέλμα και την πολιτική κρίση της Ισπανίας.
Spiegel: Δίκοπο μαχαίρι για την Αθήνα
«Με ανοιχτό το μεταναστευτικό, τον κίνδυνο Brexit και την ασταθή κατάσταση στην Ισπανία, ο Τσίπρας έχει περιθώρια να πιέσει», έγραψε χαρακτηριστικά το Spiegel προσθέτοντας: «Την ίδια στιγμή όμως αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι, καθώς εν αντιθέσει με το 2015, το ελληνικό θέμα δεν είναι το επίκεντρο της προσοχής».
Και προς επίρρωση τούτου, το γερμανικό περιοδικό επικαλείται και παράγοντα κοντά στις εξελίξεις που δήλωσε ότι «οι Ευρωπαίοι δεν έχουν καμία διάθεση να παράσχουν ξανά τη σκηνή για να κάνει σόου ο κ. Τσίπρας».
Η ανάγνωση που κάνει η ελληνική κυβέρνηση όμως είναι διαφορετική: «Εάν αυτή είναι η απάντηση που δίνουν οι Γερμανοί, καλό είναι να μιλήσουν και με τις Βρυξέλλες», λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές. Και παραπέμπουν στην παρέμβαση Γιούνκερ υπέρ των ελληνικών θέσεων και τις πρωτοβουλίες του προέδρου της Κομισιόν προς απεμπλοκή.
Το ποια εκ των δύο ευρωπαϊκών γραμμών θα υπερισχύσει, θα φανεί μέσα στα επόμενα 24ωρα. Με το ιστορικό προηγούμενο των τελευταίων 17 μηνών, πάντως, να δείχνει ότι όλοι οι έως τώρα συμβιβασμοί έφεραν, σταθερά, τη βαριά σφραγίδα Σόιμπλε.
tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου