Το διατλαντικό blame game δίνει τη θέση του στο πολιτικό παρασκήνιο, η Ευρώπη με «επιδιαιτητή» τον Λευκό Οίκο επιχειρεί τον μεγάλο, τελικό συμβιβασμό με το ΔΝΤ και η Κριστίν Λαγκάρντ ανοίγει, για πρώτη φορά, παράθυρο «βελούδινου» διαζυγίου του Ταμείου από την Ελλάδα.
'Η άλλως, εάν δεν υπάρξει νέα εμπλοκή μέσα στα δύο επόμενα 24ωρα, το ΔΝΤ μπορεί να πάρει τον δρόμο εξόδου – έστω και δια της προσωρινής αποχής – από το ελληνικό πρόγραμμα και η κυβέρνηση Τσίπρα να διακηρύξει ότι η στρατηγική της «επιθετικής άμυνας» απέδωσε καίγοντας τις επιδιώξεις για ένα νέο, τέταρτο Μνημόνιο.
Με δεδομένες τις εύθραυστες πολιτικές ισορροπίες στην Ευρώπη και – κυρίως – την εμμονή της Γερμανίας στην εμπλοκή του ΔΝΤ, οι στιγμές μάλλον είναι πρώιμες για επινίκια. Τα νυχτερινά μηνύματα όμως της Κριστίν Λαγκάρντ και τα σήματα που εκέμπουν Eurogroup και Κομισιόν διαμορφώνουν σαφώς νέο πλαίσιο διαπραγμάτευσης και επιταχύνουν τις αποφάσεις σήμερα και αύριο στην Ουάσιγκτον, κατά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.
Η Κριστίν Λαγκάρντ, αφού κατέστησε σαφές ότι αμφισβητεί ευθέως τους δημοσιονομικούς στόχους της συμφωνίας του Αυγούστου και, στην πράξη, επιδιώκει επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος, έπαιξε το κρίσιμο χαρτί: «Δεν θα φύγουμε. Ο τρόπος με τον οποίο θα συμμετέχουμε μπορεί να είναι διαφορετικός ανάλογα με τις δεσμεύσεις της Ελλάδα και την συμμετοχή των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά δεν θα αποχωρήσουμε» δήλωσε στο BBC, αφήνοντας για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο «νέου ρόλου» για το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το παρασκήνιο και το «σενάριο ασφαλείας»
Είχε προηγηθεί μια επιθετική απάντηση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προς την επικεφαλής του ΔΝΤ, μια κατ΄ιδίαν συνάντηση της Κριστίν Λαγκάντ με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στους Fianancial Times στο οποίο ο πρωθυπουργός τόνιζε ότι «η Ελλάδα αδυνατεί να κατανοήσει γιατί το ΔΝΤ επιμένει στην αλλαγή του σχεδιασμού των μεταρρυθμίσεων» σε κατεύθυνση λιγότερο προοδευτική.
Στα δε μετόπισθεν όλων αυτών υπήρξε κι ένας μαραθώνιος επαφών ευρωπαίων παραγόντων με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού – ένας μαραθώνιος, με βασικό ζητούμενο την άσκηση πίεσης προς το ΔΝΤ να αποδεχθεί «πολιτική λύση» και να συμβάλει στην απεμπλοκή και άμεση ολοκλήρωση της ελληνικής αξιολόγησης.
Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες από κοινοτικές και κυβερνητικές πηγές το σενάριο ασφαλείας που έχει τεθεί στο τραπέζι είναι εκείνο της «αλλαγής των όρων συμμετοχής του ΔΝΤ» στο πρόγραμμα – δηλαδή, είτε της παραμονής του σε ρόλο συμβούλου χωρίς να είναι πλέον δανειστής, είτε της προσωρινής απόσυρσής του έως ότου μετρηθεί η δημοσιονομική απόδοση της ευρωπαϊκής συμφωνίας και κριθεί εάν χρειάζονται νέα μέτρα και άμεση ελάφρυνση του χρέους.
Τα θολά σημεία
Και στις δύο περιπτώσεις, κυβερνητικοί παράγοντες μιλούσαν χθες το βράδυ για «το πρώτο βήμα εξόδου του ΔΝΤ από την Ελλάδα και την Ευρώπη» - για να επιβεβαιωθεί ωστόσο αυτό, μένει να μιλήσει και το Βερολίνο. Και να φανεί εάν η 'Ανγκελα Μέρκελ είναι όντως έτοιμη να «πουλήσει» στο εσωτερικό πολιτικό της ακροατήριο και στους ευρωπαίους δορυφόρους της μια συμφωνία με την Ελλάδα, στην οποία το ΔΝΤ θα είναι απλός σύμβουλος και όχι ισότιμος δανειστής και εγγυητής.
Μένει επίσης να φανεί εάν η δήλωση Λαγκάρντ αποτελεί μήνυμα οριστικής υπαναχώρησης ή το ύστατο χαρτί εκβιασμού προς την Γερμανία. Οι Financial Times γράφουν ήδη ότι πρόκειται για μια καθαρή ένδειξη ότι η Λαγκάρντ εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα να αποσύρει το ΔΝΤ από την Ελλάδα μετά από έξι χρόνια συμμετοχής στα Μνημόνια. Ασφαλέστερα συμπεράσματα αναμένονται μετά τα σημερινά ραντεβού της επικεφαλής του ΔΝΤ με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και – κυρίως – με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκερ
tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου