Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Σταϊνμάγιερ: Ο Τσίπρας μπορεί να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις

Σταϊνμάγιερ: Ο Τσίπρας μπορεί να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις – Στην Αθήνα σήμερα ο Γερμανός ΥΠΕΞ - Media
Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Βάλτερ Σταϊνμάγιερ και μιλάει στα Νέα για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, το χρέος και το προσφυγικό.

«Συμφωνήσαμε όλοι, ύστερα από εντατικές διαπραγματεύσεις και επώδυνους συμβιβασμούς σε ένα εκτεταμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων. Η... συμβουλή μου είναι να εφαρμοστεί αποφασιστικά και, από την άλλη πλευρά, να μη μειωθεί η βοήθεια από την Ευρώπη, την οποία χρειάζεται η Ελλάδα περαιτέρω» λέει ο Σταϊνμάγιες και τονίζει ότι «μεταρρυθμίσεις αυτού του μεγέθους που ανέλαβε να πραγματοποιήσει η Ελλάδα δεν μπορούν να δείξουν αμέσως αποτελέσματα».

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας «μπορεί με αντοχή, επιμονή και ικανότητα επιβολής όχι μόνο να εφαρμόσει αλλά και να επιβάλλει τις μεταρρυθμίσεις με τη δημοκρατική εντολή των τελευταίων εκλογών. Έχει επίσης την ευκαιρία να δρέψει ο ίδιος τους καρπούς των μεγάλων πολιτικών προσπαθειών με ανάπτυξη, πολλές νέες θέσεις εργασίας και επιτέλους, πάλι με καλές νέες προοπτικές για τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει τώρα την ιστορικής σημασίας ευκαιρία να χειριστεί αποφασιστικά τον εκσυγχρονισμό της».

Για το θέμα του χρέους, ακολουθεί την γερμανική γραμμή, επιχειρώντας να βάλει «πάγο» στη συζήτηση «νομίζω ότι τώρα είναι πολύ σημαντικό να προσανατολιστούμε στις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί. Οι παροχές από το πακέτο διάσωσης μεταβιβάζονται μόλις υπάρξουν οι συμφωνηθείσες προϋποθέσεις και εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Ελλάδα. Αλληλεγγύη και μεταρρυθμίσεις, τελικά, αποτελούν τις δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος και του δρόμου εξόδου από την κρίση που επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση, πιστεύω ότι θα κάνουμε καλά και οι δύο πλευρές να μην προβάλουμε καινούριες επιθυμίες ή απαιτήσεις σε κάθε καμπή, σε κάθε μικρή δυσκολία» είπε ο Γερμανός υπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση για το προσφυγικό ζήτημα, το χαρακτήρισε τεράστιο «πρόβλημα το οποίο μπορούμε να λύσουμε μόνο από κοινού. θα στηρίξουμε έμπρακτα την Ελλάδα στην αντιμετώπιση αυτών των μεγάλων προσκλήσεων. Χρειαζόμαστε περισσότερο θάρρος για περισσότερη Ευρώπη».

Τέλος ο Γερμανός ΥΠΕΞ, τόνισε ότι η συνεργασία των δύο χωρών είναι σε πολύ καλό επίπεδο, υπάρχει διάθεση να ξεπεραστούν οι παρεξηγήσεις και να «επανέλθουμε στο εξαιρετικό επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, είπε ο Σταϊνμάγιερ, επισημαίνοντας ότι «η Ήπειρός μας δεν νοείται χωρίς την Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: