Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Στην ιστορία των μνημονίων πέρασε το πολυνομοσχέδιο

Βουλή
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., ξεπέρασε τον πρώτο «κάβο» με τα προαπαιτούμενα μέτρα που «ξεκλειδώνουν» τη δόση ύψους 2 δισ. ευρώ και τώρα βρίσκεται μπροστά στα «αγκάθια» της υλοποίησης των μέτρων. Πλέον, βάζει «πλώρη» για το νομοσχέδιο με τα νέα προαπαιτούμενα που έρχεται στα τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου και θα «ανοίξει» τη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Το δεύτερο πακέτο, προμηνύει ένα δύσκολο χειμώνα που θα δοκιμάσει τις ανοχές και τις αντοχές της κοινωνίας.

Το πολυνομοσχέδιο πέρασε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων. 154 «ναι» επί της αρχής και διαφοροποίηση Νικολόπουλου (ΑΝ.ΕΛΛ.) αφού καταψήφισε έξι άρθρα (1,2,5,10,13 & 21).

140 «όχι» επί της αρχής και έξι απουσίες.

Επί των άρθρων είχαμε:...


Άρθρο 1: «Ναι» 154, «όχι» 140. Άρθρο 2: «Ναι» 154, «όχι» 140. Άρθρο 5: 154 «Ναι», 140 «όχι». Άρθρο 10: «Ναι» 163, «όχι» 131. Άρθρο 13: «Ναι» 153, «όχι» 141. Άρθρο 14: «Ναι» 242, «όχι» 52. Άρθρο 17: «Ναι» 169, «όχι» 125. Άρθρο 21: «Ναι» 153, «όχι» 141.

Πως ψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Δεκτά επί της αρχής και επί των άρθρων έγινε το πολυνομοσχέδιο από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ. (εκτός του Νίκου Νικολόπουλου επί των άρθρων), ενώ καταψήφισαν επί της αρχής και επί ορισμένων άρθρων η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.

«Όχι» σε όλα από Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων.

Η Ολομέλεια αποφάσισε να διεξαχθούν οι ονομαστικές ψηφοφορίες, τα μεσάνυχτα, τόσο επί της αρχής που έχει ήδη ζητήσει από την Πέμπτη το ΚΚΕ όσο και επί ορισμένων άρθρων του νομοσχεδίου.

Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία στα άρθρα 1, 5, 13 και 21 του πολυνομοσχεδίου κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία. Η αξιωματική αντιπολίτευση καταψήφισε επί της αρχής και επί των άρθρων εκτός του 14.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, διαφοροποιήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία ως προς τα άρθρα υπερψηφίζοντας το 14 και το 17.

Το Ποτάμι ψήφισε «όχι» επί της αρχής και επί των άρθρων εκτός του 10.

Η Ένωση Κέντρων καταψήφισε και επί της αρχής και επί των άρθρων όπως και το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

Κοινή πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία επί πέντε άρθρων του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, κατέθεσαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.

Το αίτημα αφορούσε το άρθρο 1 για τα συνταξιοδοτικά θέματα, το 2 για τα φορολογικά, το 5 για τις ρυθμίσεις των 100 δόσεων, το 13 που αφορά διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών και το άρθρο 21 που περιλαμβάνει καταργούμενες διατάξεις που είχαν ψηφιστεί στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

Οι απόντες/απούσες

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 294 βουλευτές. Απουσίασαν οι Βασιλική Κατριβάνου (ΣΥΡΙΖΑ), Άδωνις Γεωργιάδης (ΝΔ), Άννα Καραμανλή (ΝΔ), Φώφη Γενηματά (ΠΑΣΟΚ), Γιάννης Μανιάτης (ΠΑΣΟΚ), Κατερίνα Μάρκου (Ποτάμι).  

Δύσκολος χειμώνας

Οι «καυτές πατάτες» που κρατά στα χέρια της η κυβέρνηση και πρέπει να διαχειριστεί με επιτυχία ο πρωθυπουργός είναι ουκ ολίγες από εδώ και πέρα, προκαλώντας ίλιγγο ακόμη και στην απαρίθμησή τους.
Κατ' αρχάς, το θέμα του ασφαλιστικού που άνοιξε την περασμένη εβδομάδα με τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της επιτροπής «σοφών», το οποίο πιθανότατα θα αποτελέσει τη βάση για την προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που αναμένεται να γίνει νόμος περί τα μέσα Νοεμβρίου. Το σχέδιο προβλέπει σαρωτικές αλλαγές και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να αποφευχθούν δραστικές μειώσεις στις συντάξεις, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εργασίας προσπαθεί να εμφανιστεί καθησυχαστικός.

Στον ωκεανό των κυβερνητικών εκκρεμοτήτων δεσπόζουσα θέση κατέχει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υπόθεση που συνδέεται ευθέως με τη διασφάλιση των καταθέσεων και με μια ευνοϊκή ρύθμιση στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.

Η συμφωνία και στο βάθος το χρέος

Από την άλλη πλευρά, η επίσημη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα στις 22 και 23 Οκτωβρίου φαίνεται ότι θα συμπέσει με την έλευση στη χώρα μας των επικεφαλής των δανειστών, οι οποίοι θα κάνουν φύλλο και φτερό την υπογραφείσα συμφωνία με την κυβέρνηση και την πορεία υλοποίησής της, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν δηλώσει κατηγορηματικά ότι επιθυμούν να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η πρώτη αξιολόγηση, προκειμένου να διευκολυνθεί η πορεία, που στο βάθος του τούνελ έχει στόχο την ελάφρυνση του χρέους.

Η επικίνδυνη «αναρρίχηση» της κυβέρνησης στο βουνό των υποχρεώσεων που έχει ενώπιόν της η κυβέρνηση θα συνεχιστεί με την ψήφιση από τη Βουλή του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου, ώστε να ξεκλειδώσει τη δόση του 1 δισ. ευρώ.

*Νωρίτερα στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε διεξοδικά το νομοσχέδιο *«Μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων»

Δεν υπάρχουν σχόλια: