Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

«Παζάρι» για ανακεφαλαιοποίηση έως το τέλος του χρόνου

Βάλντις Ντομπρόβσκις, Γιάννης Στουρνάρας
Μία μέρα μετά το ασφυκτικό «πρέσινγκ» προς το Μέγαρο Μαξίμου για τις μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και φορολογία, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συναντήθηκε το πρωί με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας με κύριο αντικείμενο την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι «είναι σημαντικό να οριστικοποιήσουμε την ανακεφαλαιοποίηση έως το τέλος του χρόνου γιατί υπάρχει το θέμα των καταθετών», επαναλαμβάνοντας ότι η ανακεφαλαιοποίηση συνδέεται άμεσα και βεβαίως προηγείται της αξιολόγησης.
Ωστόσο, δεν απάντησε τι αναμένεται να συμβεί αν...
καθυστερήσει η διαδικασία.
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Στουρνάρας επισήμανε πως «έχουμε συμφωνήσει ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει μέχρι τέλος του έτους» και πρόσθεσε: «Δεν παίρνει κανείς το ρίσκο να πάμε σε “κούρεμα” καταθέσεων». Εξέφρασε, πάντως, την απόλυση βεβαιότητά του ότι η αξιολόγηση θα τελειώσει στα χρονοδιαγράμματα και μετά θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση.

«Καλύτερα των αναμενομένων τα αποτελέσματα των stress tests»

Αυτό δήλωσε ανώτατο στέλεχος της Τραπέζης της Ελλάδος τέσσερις μέρες πριν ανακοινωθούν επισήμως τα αποτελέσματα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η ίδια πηγή εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα καταφέρουν να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, όπως αυτές προκύπτουν από το βασικό σενάριο των stress tests. Μια τέτοια εξέλιξη θα απομακρύνει το ενδεχόμενο «κουρέματος» των ομολογιούχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: